Следва

H&M Home с колекция в сътрудничество с Даян фон Фюрстенберг

Истината за отношенията на Желязната лейди с Кралицата на Великобритания

Желязна Лейди срещу Желязна Лейди  

 

Celebrities преди 3 години

Често се цитира като „мразовита" връзката на двете жени-лидерки, родени само с пет месеца разлика, но с диаметрално противоположни възгледи за обществото. The Crown Season 4 представя Джилиан Андерсън като страховитата новоизбрана министър-председателка Маргарет Тачър със сюжет, отразяващ присъствието й в управлението, загатвайки известно напрежение между нея и Кралицата, която, според съобщенията, има доста по-противоречиви виждания за управлението на страната.

Много бивши политици, държавни служители и придворни, които наблюдават от първа ръка отношенията на Кралицата с Маргарет Тачър, се съгласяват, че те са, меко казано, „трудни". Кралицата и Маргарет Тачър са много различни жени, с различен произход, които трябва да се обединят по време на това, което сега се разглежда като един от най-бурните периоди на новата история. 


4 дни до The Crown, сезон 4! Пълният трейлър и още


Някои предполагат, че именно Кралицата-майка, която умира през 2002 г., е най-големият защитник в кралското семейство на твърдата дясна политика на Маргарет Тачър, а не Кралицата, за която британският историк Бен Пимлот веднъж казва, е „по свой начин малко по- лява."

Известно е, че Кралицата изпитва притеснения относно разделението на нацията си през годините на Тачър. Между март 1984 г. и март 1985 г., повече от половината от 187 000 миньори в страната напускат работа вследствие на най-големия индустриален спор в следвоенна Великобритания в опит да предотвратят затварянето на мини.

Тачър се противопоставя на стачката и работи за това да намали силата на синдикатите. Тя си представя, че напрежението ще стихне чрез натиска, който оказва върху съпругите на миньорите, предлагайки им да кажат на мъжете си да бъдат разумни, но, противно на очакванията й, много жени се включват в стачката активно. Кралицата обаче изразява съчувствие към съпругите.

Често се споменава и за разминаванията между Кралицата и Тачър относно санкциите срещу апартейда в Южна Африка. Тачър остро се противопоставя на санкциите, докато короновата особа ги подкрепя. 

От гледна точка на личностните характеристики, двете жени също са различни и според техните близки сътрудници, Кралицата притежава ледено остроумие, докато у Тачър липсва чувството за хумор. 


Диетата на Маргарет Тачър: Как отслабва Желязната лейди


В документален филм на Amazon Prime от 2014 г., озаглавен „Кралицата и нейните премиери", разказвачът твърди, че връзката им е доста „неловка на моменти".

Във въпросния филм, покойната кралска журналистка Джуди Уейд разказва за времето, когато Тачър искала да разбере с какво е облечена Кралицата на събитие, на което и двете присъстват, за да не се повторят тоалетите им, което предизвиква следния отговор от двореца: "Не се притеснявайте, кралицата никога не забелязва какво носят другите жени." 

Бърнард Ингъм, бивш главен секретар на Тачър, твърди, че е тя е „изключително уважителна към монархията" и може би „твърде точна", когато става въпрос за нейната седмична аудиенция при Нейно Величество.

Разказвачът в документалния филм продължава: „Винаги, когато отива да види Кралицата, г-жа Тачър пристига с четвърт час по-рано, като също така, всяка седмица Кралицата я кара да чака 15 минути." 

Антъни Сампсън, журналист от същата епоха, пише през 1982 г .: „Връзката им е по-трудна, защото техните роли изглеждат сбъркани. Стилът на кралицата е по-непосредствен и практичен, докато госпожа Тачър (която е по-висока наръст) се носи като кралица."

Някои обаче смятат, че връзката не е била толкова напрегната, както често се представя. Според британския драматург Мойра Буфини, чиято пиеса от 2013 г. „Handbagged" изследва отношенията между Елизабет Втора и Тачър, Кралицата всъщност е модел за подражание на Тачър. В интервю за The Guardian, тя казва: „Шапките, ръкавиците, палтата, са нейният начин да изглежда като жената, на която се възхищаваха. Тя се стреми да бъде царствена."


Кадър от пиесата "Handbagged"

По същество отношенията между всеки премиер и Кралицата е нормално да бъдат дискретни, съответно, в обемистите мемоари на Тачър има удивително малко препратки към Нейно Величество. 

В документалния филм за Амазон, телевизионният оператор на Би Би Си Майкъл Кокерел, споделя: „В крайна сметка, мисля, че се справят, и мисля, че г-жа Тачър оценява съветите, които Кралицата й дава."

От своя страна, кралският биограф Хюго Викерс разказва, че Елизабет е „много разстроена" от начина, по който Тачър е свалена от поста си. През ноември 1990 г. тя подава оставка като ръководител на правителството и лидер на партията, след като Майкъл Хеселтин отправя критики към нейното ръководство.


Майкъл Хеселтин и Маргарет Тачър

Също така си струва да се отбележи, че погребението на Тачър е първото погребение на премиер, на което присъства Кралицата след това на Чърчил. Кралицата също така удостоява Тачър с Ордена за заслуги само две седмици след като тя подава оставка. 

Гледаме The Crown, сезон 4, по Netflix от 15 ноември 2020-та.  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 20 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.