Valentino-червено: историята на емблематичния цвят

Valentino-червено: историята на емблематичния цвят

Не е черешово, не е коралово, не е и карминено червено

Цветът на Valentinо е специфичен нюанс, който олицетворява чара на модния гигант. Доближава се до прахообразността на кадмия, но е по-наситен и нежен, отговаряйки на блясъка на кардинално червеното, с топъл и завладяващ оттенък, Valentino-червеното е ярък нюанс, в който не присъстват жълти или сини примеси, той е резултат от перфектно извличане на основния пигмент.

Ето как той се ражда Цветът, за да се превърне в лайтмотив в историята на марката.

Valentinо-червеното е цветът, който категорично влиза в модните хроники. Уникален и царствен нюанс, той е символът на модната къща.

"Цвят! Какъв дълбок и мистериозен език - езикът на мечтите", Пол Гоген.

Черешово червеното е с лилав нюанс, белезникав оттенък на слънчеви отблясъци и юнски аромати. Кораловото е море, изпъстрено с жълто, което поресто поглъща мехурчета подводен живот. Пищният кармин, с нюанси на тъмно кафяво и керемидено, е цветът, който Клеопатра е слагала на устните си. Скарлет е като ярко компроматно писмо, светещо в тъмното, и е в контраст на пурпурното, което изисква реверанс с жест с главата и лек поклон.


Колекция Есен/Зима 1986г. 

Червеното е цветът на виното, кръвта и пресните ягоди, сърцевината на розата и на скъпоценния камък рубин, руменината на бузите при влюбване. Червеното е разказвачът на човешките амбиции, оцветява удоволствията, като ги обединява под повествователната нотка на страстта, желанието и любовта. В Рим, с червеното се свързва триумфалната тога на завоевателя Цезар, превърнала се впоследствие в знаков атрибут на следващите императори. Последният император го избира за символ на своето кралство на разкоша и красотата. Украсява с него виа „Кондоти” и улиците по целия свят: да, става дума за мосю Гаравани, това е Valentino-червеното.


Колекция Есен/Зима 1999-2000г.

Как се ражда Valentino Red

Една възрастна дама сред тълпата на Операта в Барселона, облечена в светло пурпурно кадифе, заинтригува въображението на тогавашния студент Валентино Гаравани. Погледът на дизайнера е очарован от наситеността на предизвикателния нюанс, който разпалва сетивата и ги пробужда сред монотонността на бялото, синьото и черното. Това е цвят, който не може да бъде пренебрегнат.


Колекция Есен/Зима 1995-1996г.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.