Следва

Furla пуска нова колекция (и не, не са чанти)

Valentino-червено: историята на емблематичния цвят

Не е черешово, не е коралово, не е и карминено червено

All fashion преди 3 години

Цветът на Valentinо е специфичен нюанс, който олицетворява чара на модния гигант. Доближава се до прахообразността на кадмия, но е по-наситен и нежен, отговаряйки на блясъка на кардинално червеното, с топъл и завладяващ оттенък, Valentino-червеното е ярък нюанс, в който не присъстват жълти или сини примеси, той е резултат от перфектно извличане на основния пигмент.

Ето как той се ражда Цветът, за да се превърне в лайтмотив в историята на марката.

Valentinо-червеното е цветът, който категорично влиза в модните хроники. Уникален и царствен нюанс, той е символът на модната къща.

"Цвят! Какъв дълбок и мистериозен език - езикът на мечтите", Пол Гоген.

Черешово червеното е с лилав нюанс, белезникав оттенък на слънчеви отблясъци и юнски аромати. Кораловото е море, изпъстрено с жълто, което поресто поглъща мехурчета подводен живот. Пищният кармин, с нюанси на тъмно кафяво и керемидено, е цветът, който Клеопатра е слагала на устните си. Скарлет е като ярко компроматно писмо, светещо в тъмното, и е в контраст на пурпурното, което изисква реверанс с жест с главата и лек поклон.


Колекция Есен/Зима 1986г. 

Червеното е цветът на виното, кръвта и пресните ягоди, сърцевината на розата и на скъпоценния камък рубин, руменината на бузите при влюбване. Червеното е разказвачът на човешките амбиции, оцветява удоволствията, като ги обединява под повествователната нотка на страстта, желанието и любовта. В Рим, с червеното се свързва триумфалната тога на завоевателя Цезар, превърнала се впоследствие в знаков атрибут на следващите императори. Последният император го избира за символ на своето кралство на разкоша и красотата. Украсява с него виа „Кондоти” и улиците по целия свят: да, става дума за мосю Гаравани, това е Valentino-червеното.


Колекция Есен/Зима 1999-2000г.

Как се ражда Valentino Red

Една възрастна дама сред тълпата на Операта в Барселона, облечена в светло пурпурно кадифе, заинтригува въображението на тогавашния студент Валентино Гаравани. Погледът на дизайнера е очарован от наситеността на предизвикателния нюанс, който разпалва сетивата и ги пробужда сред монотонността на бялото, синьото и черното. Това е цвят, който не може да бъде пренебрегнат.


Колекция Есен/Зима 1995-1996г.


Колекция Есен/Зима 1992-1993г.


Колекция Есен/Зима 1996-1997г.

„Сред всички цветове, носени от жените, този ми се стори уникален, открояващ се в разкоша си. Така и не го забравих. Смятам, че жената, която е облечена в червено, винаги изглежда фантастично. Тя въплъщава идеала за героиня“, заявява Валентино.


Колекция Пролет/Лято 1998г.


Колекция Есен/Зима 1996-1997г.


Колекция Пролет/Лято 1995г.


Колекция Пролет/Лято 1994г.

Когато отваря първото си ателие през 1959 г., Валентино все още пази във въображението си образа от Барселона като картина, окачена на стената, решавайки непоколебимо, че жената Valentino ще бъде облечена в червено. Червеното, което е неразделна част от всяка колекция на модната къща, скоро се превръща в емблема за римския гигант, символ на естетическия класицизъм, който разказва за древни божества и митологични герои, за матрони и царици, за едно необятно минало, което преоткрива своята слава в плисираната коприна, в сатенената рокля с цепка, в ефирната пола от тюл. Тон, който не се влияе от женския тен и неговите отблясъци. Съчетава се идеално с млечна, кехлибарена или абаносова кожа. Всъщност, документалният филм от 2008 г. на Мат Тирнауер, „Валентино: Последният император” („Valentino: The Last Emperor”), определя същността на неговото червено: това е инструментът, който позволява на всяка жена да се чувства като богиня.


Колекция Есен/Зима 1996-1997г.


Колекция Есен/Зима 1992г.


Колекция Есен/Зима 1992-1993г.

Отвъд модния подиум, в Valentino-червено са облечени Джаки Кенеди и нейната болка, в невероятен костюм или вечерна рокля с декоративни панделки, замаскирайки вътрешния конфликт на една отдадена на историята жена. През 70-те брандът се концентрира в създаването на парфюм със същото име, който е с плодови нотки и с аромата на флорални масла.


Джаки Кенеди Онасис в нюйоркския ресторант La Côte Basque, ноември 1970г.


Джаки Кенеди Онасис в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк

Valentino-червеното днес

Посланик на стилистичното наследство на великия кутюриер, Valentino-червено е неразделна част от колекциите, създадени от Пиерпаоло Пичоли, начело на модната къща днес. Ефирните и нежни тъкани, свидетелство за висша мода, припомнят иконографското наследство на древното латинско изкуство. Светът на прет-а-порте модата е динамичен и се адаптира към елегантни кройки (но със спортен дух), към агресивни и рокенрол аксесоари с шипове и метални елементи - бронята на съвременната жена. Без да се отклонява от оригиналния нюанс, Valentino-червено залива модния подиум със своята неустоима флуидност, като остава един от най-елегантните и изтънчени цветове на всички времена.


Колекция Пролет/Лято 2013г.


Колекция Пролет/Лято 2015г.


Колекция Пролет/Лято 2018г.

Отдадеността на Valentino може да се носи като дух, който обновява и укрепва, който внушава осъзнаването на мощта, страха и красотата. Valentino-червеното е химнът на любовта, който модният дизайнер е посветил на всяка от нас.


Haute Couture Есен/Зима 2019г.


Haute Couture Пролет/Лято 2019г.


Haute Couture Есен/Зима 2019г.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 14 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.