За арт терапията и едно красиво събитие

За арт терапията и едно красиво събитие

Истина и спокойствие - на тази изложба

Арт терапията е психологическа практика, включваща творчески техники - рисуване, оцветяване, скулптура - и помагаща ни да изразяваме себе си чрез творчество, да изследваме психологическите и емоционалните нюанси в своето изкуство. Под ръководството на доверен арт терапевт успяваме да "декодираме“ невербални послания, символи и метафори, често срещани в изобразителното творчество, което дава шанс да разберем по-дълбоко своите чувства и поведение, да разрешим определени проблеми - психологични и емоционални.

Арт терапията отваря сетивата ни за изкуство на по-интимно равнище: мислим го като утеха, като пристан, като душевна красота. В този ред на мисли (и чувства) посещаваме едно събитие - интересно, трогващо, благотворително. "Когато картините плачат“ е картинна разпродажба на Юлия Банкова, е в полза на дейността на Фондация "Света на Мария“, която подпомага хора с интелектуални затруднения.

Юлия Банкова е арт терапевт. Превръща ателието на дядо си, скулпторът Николай Шмиргела, в едно необикновено арт терапевтично пространство, в което работи с деца и възрастни, като съчетава различни методи, между които Гещалт терапия и Експресивната арт терапия. Рисува с пръсти, без да е професионален художник, може би по-скоро като особен израз на родовата памет и наследство. Картините й са съпътствани от слова, които тя нарича "ключове към фините нива на човешката същност“.Заглавието на изложбата "Когато картините плачат" не е случайно... Юлия споделя, че по време на карантината, не спира да подкрепя клиентите си, защото тогава, както и сега, е особено наложително да се говори. И тогава не спира да рисува. Но картините заплакват: "Това е странен, много тежък процес на създаване, в който през мен минаваше цялата болка и страх, която полето на обществото излъчваше, а платното го поемаше и пръстите ми го оформяха като абстрактен образ. Образ на нашата тревога, неизказаност, незнание, несправяне и недоумение, както и силата и вътрешния ни потенциал, който е и единственият ресурс, с който ако се свържем, ще минем през всяко изпитание.“


Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.