Следва

Ще даде ли Рицарско звание на Джош О'Конър крал Чарлз - интервю с актьора, Чарлз в The Crown

За арт терапията и едно красиво събитие

Истина и спокойствие - на тази изложба

Events преди 3 години

Арт терапията е психологическа практика, включваща творчески техники - рисуване, оцветяване, скулптура - и помагаща ни да изразяваме себе си чрез творчество, да изследваме психологическите и емоционалните нюанси в своето изкуство. Под ръководството на доверен арт терапевт успяваме да "декодираме“ невербални послания, символи и метафори, често срещани в изобразителното творчество, което дава шанс да разберем по-дълбоко своите чувства и поведение, да разрешим определени проблеми - психологични и емоционални.

Арт терапията отваря сетивата ни за изкуство на по-интимно равнище: мислим го като утеха, като пристан, като душевна красота. В този ред на мисли (и чувства) посещаваме едно събитие - интересно, трогващо, благотворително. "Когато картините плачат“ е картинна разпродажба на Юлия Банкова, е в полза на дейността на Фондация "Света на Мария“, която подпомага хора с интелектуални затруднения.

Юлия Банкова е арт терапевт. Превръща ателието на дядо си, скулпторът Николай Шмиргела, в едно необикновено арт терапевтично пространство, в което работи с деца и възрастни, като съчетава различни методи, между които Гещалт терапия и Експресивната арт терапия. Рисува с пръсти, без да е професионален художник, може би по-скоро като особен израз на родовата памет и наследство. Картините й са съпътствани от слова, които тя нарича "ключове към фините нива на човешката същност“.



Заглавието на изложбата "Когато картините плачат" не е случайно... Юлия споделя, че по време на карантината, не спира да подкрепя клиентите си, защото тогава, както и сега, е особено наложително да се говори. И тогава не спира да рисува. Но картините заплакват: "Това е странен, много тежък процес на създаване, в който през мен минаваше цялата болка и страх, която полето на обществото излъчваше, а платното го поемаше и пръстите ми го оформяха като абстрактен образ. Образ на нашата тревога, неизказаност, незнание, несправяне и недоумение, както и силата и вътрешния ни потенциал, който е и единственият ресурс, с който ако се свържем, ще минем през всяко изпитание.“



По повод настоящата си благотворителна изложба Юлия подчертава: „преминаваме през много сложен житейски етап и често губим връзка с реалността и собствените си устои. Но когато подаваме ръка някому, неусетно се свързваме с най-ценното - човечността. В подкрепата оставаме заземени, което ни помага да подредим приоритетите си дори в ситуация като днешната, а това означава. че осъзнато бихме могли да се свържем с потенциала на живота ни, а не с другата му крайност - отрицанието и страха. Хората с интелектуални затруднения не искат много: само възможност да бъдат в живота, с което ни дават големия урок, да оценяваме всеки един момент "тук и сега“.



В Ателието, по време на събитието, ще си вземем благотворително и книгата "Когато картините плачат“, която съдържа текстове от малките видеа, които Юлия излъчва по време на карантината. В предговора на към книгата, Юлия споделя: "Ковид, освен всичко останало, се превърна в „символ“ на кризата на много и различни нива. В практиката си на терапевт се докоснах до страховете и паниката, до гнева и невъзможността да се упражнява контрол върху ситуацията. Наблюдавах ескалиращото напрежение в семейната система, пропукването на партньорските отношения, драстичното нарушаване на връзката между родители и деца. Всъщност, ако ние не сме във връзка със себе си, трудно можем да осмислим как да преминем през каквато и да било криза, различна от вирус. Ако атмосферата в дома не предполага диалог, равнопоставеност, топлина и уют, тогава къде бихме могли да се чувстваме защитени до степен да имаме трезва преценка за токсичността, нахлуваща отвън. Как се справяме в моменти на криза с емоциите си, което е и огромен урок за децата ни.



Какъв пример им даваме как да посрещат трудности, защото всичко, което се случва в момента, е и нашето общо бъдеще. Темите са различни, защото и „маските на кризата“ се оказаха изненадващо много. Думите идваха от сърцето ми, защото съм и майка, и съпруга. Терапевт. Не съм съветник или гуру, а човек, който ежедневно резонира с болката на малки и големи, както и с тревогите в семейството ми. Позволих си да запазя обръщението в началото на всяка тема, защото в работата ми по време на извънредното положение установих колко важно е за всеки да бъде подкрепен с нещо малко. За да усети, че са забелязани тревогата и нуждата му от най-простичък човешки контакт, в който се случват и чудесата на осмислянето, успокоението и мъдростта.“



Избираме да отидем в Център Ателие „Н.Шмиргела“ (ул. „Ген Паренсов“ 30) в следния времеви диапазон: 20.11.2020г. (петък): 16,00ч.-20,00 ч., 21.11.2020г. (събота): 11,00ч.-17,00 ч., 22.11.2020г. (неделя): 11,00-17,00 ч., за да дадем на храна на душата си, да се вгледаме в емоционалните красоти и да открием този определен мир, който човек открива само с изкуството, в галерийното пространство, в психологичните послания.
 

More from View Sofia

"Улица кашон" - изложба на френския скулптор Кристиан Тома

Events преди 9 години

В навечерието на празниците и в разгара на коледното пазаруване френският скулптор Кристиан Тома ще сподели с българската публика своето виждане за наложените от консуматорското общество приоритети в общуването и начина ни на живот...

Мария Бакалова на холивудския Олимп: патриотично съпричастни ли сте?

People of art преди 1 година

Мария Бакалова, отскоро на 26 (звездата ги навърши на 4-ти юни), е българската актриса, чиято звезда изгря в продължението на "Борат" със Саша Барън Коен. Сензация, фурор и много признание - номинации за "Златен глобус" и "Оскар", за БАФТА и т.н., с което Мария се записа в историята като първата българка, номинирана за тези престижни награди. 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 4 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 5 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?