Следва

10 факта за Хари Стайлс - първият мъж на корицата на Vogue

Градът ни е зодия Скорпион

Scorpio can play your game better 

Astro преди 2 години

Вярвате или не, градовете и държавите си имат зодии. Разбрахме това, разровихме се и веднага се запитахме "Каква зодия е нашата любима София"? Отговорът, безапелационно пасващ на столичаната действителност: Скорпион.

Светската астрология, получила името си от латинското mundus, което означава "свят“, е клон на астрологията, който използва карти, за да изследва места, а не хора. Смята се се, че се използва от 2-ри век, когато Вавилон създава първата организирана астрологична система, с главна цел предвиждане на информация за политически събития на определени места. Исторически факти (да, факти) са, че кралете и императорите се ползват от придворни астролози, винаги преди да влязат във война. Тази традиция се запазва и в модерни времена, например Роналд Рейгън се консултира с личния си астролог Джоан Куигли за най-подходящия момент на своите пресконференции, дебати, излитанията и приземявания на Air Force One . Днес светската астрология не е елитарна практика, тя е широко достъпен начин хората да планират следващите си ходове, да обосновават местоживеенето си, да избират дестинации за пътуване, да опознават и изследват пространствата, в които живеят. Това ще направим и ние.

Локалната астрология действа чрез определяне на рождените дати на градовете - т.е. деня и часа, когато те са били законно определени като градове. За София това е повече от трудно - знаем хилядолетната история на града ни, но толкова - и все пак родни и светски астролози доказват чрез нелесни изследвания, че градът ни е основан през месец ноември.
Ето някои много интересни, малко известни и радващи ни истини, следствия от това, че живеем в Скорпион.

София е млада. "Расте, но не старее“ е типично скорпионско определение, защото самият Скорпион е силен, мистичен, не толкова буквално експанзивен, колкото способен на дълбоки, вечни, неизвестни на света истини. Потвърждаваме си, че София е "ноемврийско чедо“, защото носи необичайна, но вечна витална енергия.

София е страшна, мрачна. Стархът да се разхождаш нощем по софийските улици е точно еквивалентен на този да влезеш в конфронтация със Скорпион. Той е воден знак, емоционален, покровител на сънищата, секса, дори смъртта. Оттам идва онова неприютно тъмно излъчване на града ни.

София е столица, Скорпион е властен. Астрологично оправдана е историческата и административна важност на София, особено замислим ли се, че България е Козирог, знак, подвластен на другият властник на зодиака - Сатурн.

София е динамична, променлива. Скорпионът е воден знак, подчинен на Плутон. Водата е стихията, промяната, активността, дълбочината, а Плутон е дълбочина, мистика, новост, неосъзнатост. И така столицата ни е постоянно различна, постоянно се случва нещо, причинено от хаос, промените в града ни са чести, трудносмилаеми за хората, несигурни и недаващи сигурност - това е водният Плутонов характер на София.

София е богата, многостранна, сложна. Скорпионът е сантиментален знак, той обича и събира всякакви неща в кътчетата на душата си, но те често са непонятни и недостижими за останалите. Така и София често е непонятна за хората с десетките си архитектурни стилове: сгради от царско време, от Социализма, и супермодерни сгради и невзрачни и грозни такива; непонятна с организацията си (нищо общо с Париж и Барселона, подредени като на картинка), с колоритната си история.

Разбира се, има пряка връзка между нашия слънчев знак и този на града ни. Риби, Рак, Дева се чувстват на място в град Скорпион - в техни очи градското пространство е собствен дом, улиците не са толкова страшни, пейзажите не са скучни, ако питаме тях, градът ни не е "чак толкова мръсен“ или "неприветлив“ или "опасен“. Обратното за Телец, Водолей, Лъв, които вероятно се изтощават в това пространство, чувстват се повече добре, когато само за малко напуснат София, и не понасят враждебността й.

Ние я обичаме всякаква, ние я виждаме красива, ние я приемаме, дори и Скорпион. А вие? 

More Astro