Следва

Професор Георги Момеков: какво да пием, какво да мислим, какво да очакваме в пика на Covid 19

21 Questions: Тахома

We've got 21 Questions and they are all about... този сладур

Interviews преди 3 години

Звездата му стопля за пръв път българската рап сцена преди няколко години, а тази (2020) директно я възпламенява с "Пъкъл" - първия му албум, много добър. Тахома (с истинско име Ясен Таха) посяга към Дантевата "Божествена комедия", пишейки текстовете за албума, ние чухме и се поинтересувахме повече за тази ренесансова, концептуална музика, създадена, както той казва, "в призмата на българската действителност". 

"Пъкъл" просто трябва да се чуе, затова пускаме си го ТУК, а през това време си препрочитаме как отговори Ясен на нашите 21 Questions. Той е нежно момче, авангарден музикант, член на групи Da Homies (с които са Тахома и Da Homies) и Ф4, страстен, (освен рападжия) танцьор, "доставчик на огън", ако си позволим да цитираме песен 3-та от албума. 

View Sofia: Всъщност, наричаме те Ясен или Тахома? Правиш ли ти и би ли искал да има някаква принципна разлика между двете ти названия?
Тахома: Ясен често го бъркат с Явор, а всички знаем кое е по-якото дърво. Така, ТАХОМА.

VS: Какво слуша днес?
Т: Новия албум на Aesop Rock. Също и 4:44 на Jay-Z.

VS: От София си. Кажи ни три супер любими за теб софийски спота.
Т: Да, роден и отгледан. Аз идвам право от Оборище, затова първо казвам Flip Flop и околията. След това Софийския Бродуей - Раковска и пресечките ѝ с всичките си fine establishments. И като цяло всичко от Казичене до Суходол, защото макар мръсна и нескопосана, си я обичам София.

VS: Любимо четиво, ядене, цвят, филм?
Т: Сега чета "Сирените от Титан" на Кърт Вонегът и е страхотия. За хапване - скариди. Цвят - син, за момченце, но съм чувал, че розово, особено на тениска, също е супер. Последният филм, който ме накара да премина през всякакви емоции, е Barton Fink ... и гледайте сериала FARGO.

VS: Татуировки: за/против, имаш/нямаш?
T: Супер съм за. Нямам, но май ще си направя с по нещичко от супер обложката на албума, дело на Луиза Китар.


VS: Най-щур детски спомен.
Т: Не мога да се сетя за детски, но запазвайки детето в себе си, докато живеех в Лондон, успях да проникна в Royal Albert Hall на премиерата на Skyfall, облечен като един от баунсърите. След това за малко да ме спипат, та трябваше да се изнижа, но си беше тръпка и щуро, де да знам.

VS: Имаш куче, гледахме го как "препуска в нощта” в един от клиповете на албума. Как се казва, даваш ли му да спи в леглото ти (това ни е редовна тема в Редакцията), прилича ли на теб или ти на него?
Т: Хаха, казва се Троян Пабло Панда Рей Джаз Шампейн III, накратко, Тройката. Преди не му давахме, ама веднъж позволихме и оттогава е шефа на чаршафа. Иначе, по-често аз се правя на куче, отколкото той на човек.

VS: Къде ще те намерим on a day off?
Т: Някъде из София да хапвам или пийвам нещо вкусно. 

VS: Нещо красиво, което ти се случи днес.
Т: Жив съм, де да знам, това е достатъчно, ок?

VS: Реформата, която цениш най-много? (Този е на Пруст.)
T: Бих казал съдебната, защото така и не я видEхме, ама ще се задоволя с нещо по-абстрактно - личностна у всеки, за да сме по-адекватни индивиди в обществото и да изискваме и реформи в съда, в здравеопазването, образованието и т.н. ...

VS: Слушайки "Пъкъл" на рипийт, склонни сме да мислим, че откриваш себе си и в литература, философия, история, религия - в кое най-много, защо, какво те привлича в тях?
Т: Хуманитарните предмети винаги са ми били по-интересни, може би, защото като всеки човек, се нуждая от някакви добре разказани истории, в които да вярвам. Гледам просто постоянно да спирам да вярвам в една, намирайки следваща, още по-омайваща история.



VS: Кажи ни нещо за албума, което никой не знае.
Т: То май хората бая неща не знаят за него, по простата причина, че има голяма вероятност да не са го слушали Така че си го пуснете сега! Също така, да се знае, че е изцяло записан в Octave Collective - супер уютното звукозаписно студио от бъдещето.



VS: Пропуснахме да кажем: тениската ти е много готина! Защо, все пак, розова?
Т: Нали казах по-рано, супер цвят! Твърде секси! Всичко е суета!



VS: Da Homies (и ти при тях) са жестоки- разкажи ни за бандата.
Т: Наистина са жестоки! Имахме няколко участия по морето това лято и още тогава ми се затвърди мнението, че тези хора са много повече от „Орлин Браняков на бас китара; Ралица Тонева - Саксофон и вокали; Михаил Савов - барабани и Skrugie - грамофони и машини“. Имам предвид, че името дойде толкова естествено, защото ние сме си fam. Обожавам ги и благодарение на тях, участвам в един от най-щурите лайв проекти на български език.


VS: Сега и за Ф4, не може иначе.
Т: Камен е главният виновник за хубавата музика в "ПЪКЪЛ“. MishMash също наскоро избухна с албума си "Извънземен“, да си го пуснете веднага! А догодина очаквайте още два от Ф4 - на Камен и на PARKMAN, като и двата ще ви пръснат мозъците от хубавини. Много ги обичам. Ние сме генг. Ние сме бой банда. Ние сме лейбъл.



VS: А кои са другите най-силни рап присъствия на българската сцена - които си слушал и слушаш, към които "посягаш” често, от които обичаш да се учиш.
Т: Отговарям с Лого5 и So Called Crew на всички подвъпроси. През годините са били различни - като цяло Ъпсурт, X-Team, FARS, DRS, Tha Crew, Ума и Дума, Голям ЮС, 5 O’Clock, Пълна Скръб Мъртъв Клан, The Top Stoppers.


Прясно разговорихме за вас: Матю Стоянов - римотворец по природа, ЖЛЪЧен по необходимост & Профил/Анфас: ГРИГОВОР


VS: А отвъд нея?
Т: О, прекалено са много.

VS: Разкажи ни за очилата.
Т: Написах в амазон "steam punk sunglasses“ и това беше втори резултат за 10 паунда. Наскоро паднаха на земята по време на наш лайв с Da Homies, малко се разгембиха, но си ги поправих докато рапирах.



VS: Дай пример за "перфектно блаженство”.
Т: Няма такова <3. 

VS: А какво се римува с "рап и танци”?
Т: Калиманци. Също, някой би казал, че не толкова добре, но пък смислово е право в десетката - Самохвалци.



VS: Пожелай ни нещо.
Т: Пазете се и се обичайте. Колкото се може повече.

 "Пъкъл" е в YouTube и Spotify, а Тахома, Da Homies и Ф4 в Инста, където ги следваме, понеже са ни любимци, и където им пишем за сексапилни розови тениски. 

Приключваме с голямо Благодаря, но то не е край.

More Interviews