Следва

Гениалните прости неща. Перфектните афродизиачни ролца за партито довечера

Приборите, които няма да видиш на всяка маса

Преди година вървях по десния тротоар на Раковска към Одеон и съвсем случайно се загледах във витрината на....

All About Life преди 14 години

Преди година вървях по десния тротоар на Раковска към Одеон и съвсем случайно погледът ми спря във витрината на един магазин. Магазинът беше пълен с напълно обикновени чаши и чинии, но освен тях точно до входната врата бяха изложени едни страхотни прибори.

Дизайнът им нямаше нищо общо със стъклариите вътре – беше изтънчен и креативен и беше на много високо ниво.

Органичните форми напомняха на един точно определен човек, затова се приближихме малко и прочетохме името на дизайнера Заха Хадид.

Тогава се замислихме колко много неща има около нас, които се променят толкова бавно като например приборите – почти всички български семейства използват стари и скучни вилици и лъжици още от соц-време.

Затова в тази статия ви представяме 5 уникални визии за прибори, които разчупват стереотипити на баналните стари метални лъжици и вилици и внасят уникална доза чар в елементарните, но важни всекидневни навици и задължения. Дори да измиеш и подсушиш такава лъжица си е истинско преживяване.

1. Заха Хадид

Тя няма нужда от никакво представяне. Хадид освен с архитектура се занимава и с дизайн, както повечето известни архитекти.

Във ViewSofia сте виждали двата й модела за обувки – за Melissa и за Lacoste. Характерните органични форми на архитектурните й проекти тук са пренесени на съвсем малък мащаб, но резултатът е също толкова впечатляващ – приборите са нестандартни и напълно свободни от скованите исторически конвенции.

Единственият недостатък май е това, че не са за левичари, но това спокойно може да се преглътне.

2. Future Systems



Zlin cutlery е произведение на архитектите от Future Systems, която е една от най-смелите фирми в бранша. Принципно създадени за използване в самолети, приборите са леки и много удобни за употреба. Разбира се никой не очаква от вас да чакате да се качите на самолет, за да ги видите – продават се и на нормалния пазар. Произвеждат се от световния лидер Alessi.

3. Холандският дизайнер Aldo Bakker е известен с иновативното си отношение към всекидневни обекти като кани, чинии и прибори.



Серията Urushi включва всевъзможни кухненски принадлежности, влючително и симпатичните вилица, лъжица и нож, които изглеждат сякаш са излязли от детска книжка.

4. Фирмата Royal VKB се занимава предимно с „кухненски” дизайн, който да направи готвенето и яденето ни по-приятно и по-красиво.



Холандецът Ineke Hans създава специално за тях тези прибори като съчетава модерна форма с традиционни орнаменти.

5. Испанецът Oscar Diaz
поема по съвсем различен път – серията прибори Found е направена по уникален начин. Приборите се изрязват от използвани пластмасови бутилки, след което се покриват със слой мед и още един слой калай.



Най-интересното в случая, е че дизайнерът не е толкова дизайнер, колкото редактор на форми – вида на приборите зависи изцяло от типа бутилка, която бъде използвана.

More from View Sofia

More All About Life