Следва

IQOS 2.4? Винаги

Gucci - 99 години екзотика и страст

Мрачни периоди, подеми, семейни дрязги и други от този вид, и все пак Gucci е най-великата съвременна марка...

All fashion преди 3 години

Много добре знаем кой е луксозният бранд с най-ексклузивните и открояващи се визии на модните подиуми. Познаваме го и го мечтаем до болка, защото никога не ни оставя да скучаем и никога не разочарова със своите скандализиращи, дръзки и абстрактни дизайнерски решения. Ако още не сте му дали име сами, нека го направим заедно - Gucci, our precious love!

От секси кампаниите по времето на Том Форд за бранда (цели 14 години) до максималистичните дизайни на Алесандро Микеле, просто няма празно. Не си спомняме кога за последно именно Gucci не е върхът на опияняващия блясък в модния свят. Но това невинаги е било така. Много преди любимците на бранда Хари Стайл и Дакота Джонсън да се появят, луксозната италианска марка всъщност има далеч по-скромно и обрано възпитание. Днес се връщаме назад към корените на Gucci, за да разберем всяка подробност, убягвала ни досега.


MFW: Първата колекция на Алесандро Микеле за Gucci, есен/зима 2015


Историята започва във Флоренция, Италия, където Гучо Гучи основава собствена модна къща през 1921 г. Откъде му хрумва идеята за Gucci? Според Rebag, преди да стартира марката, Гучо работи като портиер в хотел Savoy в Лондон. Там той се вдъхновява, наблюдавайки заможните гости на хотела, облечени в пищни, луксозни, атрактивни дрехи. Скоро се връща в Италия и започва работа за компанията за куфари Franzi, където става майстор на кожата и това му дава самочувствието да основе собствена модна къща, именно Gucci. Първоначално бранда продава предимно кожени изделия и се фокусира върху продукти за пътуване, а след това започва да продава и аксесоари за езда. Тогава името достига до ушите - и портфейлите - на британските аристократи. Кой да знае, че Gucci всъщност облича коне преди хора...

Впоследствие синовете на Гучи - Алдо, Васко и Родолфо се включват в бизнеса на таткото и репутацията на компанията започва да расте. Но според статия на Women Wear Daily, през 1935-та марката удря на камък, заради недостиг на кожа в Италия. Фирмата е принудена да използва различни материали. Това предствавлява известно затруднение, но Алдо успява да създаде материя, която да вади марката от кризата - специално изтъкана канапа, или коноп, с отпечатан диамантен символ на марката.
 

След края на Втората световна война, производството на кожа отново се засилва и Алдо се възползва от това, като създава първата чанта от свинска кожа на марката. Тя става подписът на модната къща, а след нея се появява и емблематичната чанта във формата на седло с бамбукова дръжка на Gucci. 50-те години на миналия век са изключително силни за семейство Гучи. До 1951г. брандът използва основно цветове в зелено-червената гама и марката се радва на голяма популярност. Отварят се магазини, освен във Флоренция, също и в Рим, в Милано, а след това и в САЩ. Малко преди смъртта на Гучо Гучи през 1953 г., в хотел The Savoy Plaza в Ню Йорк се отваря магазин на Gucci, като почит за работата му в техния хотел в Лондон.

След смъртта на основателя, марката продължава да бележи успех, благодарение на синовете му, които заформят ключови връзки с известни личности. Елизабет Тейлър е заснета с чантата с дръжка от бамбук, а когато на пазара излизат и елегантните мокасини Horsebit с емблематичния златен двоен пръстен през 1953-та, всички се сдобиват с по чифт.



През 1961-ва, след като Жаклин Кенеди е забелязана да носи чанта Gucci, модната къща нарича аксесоара си „Джаки“. Приблизително по същото време Алдо създава и лого за марката (първоначално използвано като закопчалка на чанти), което се използва и до днес: емблематичното двойно G.

Грейс Кели също оказва огромно влияние върху дизайните на Gucci. Когато си купува чанта с бамбукова дръжка през 1966 г., Родолфо Гучи й подарява флорален шал, направен специално за нея. Шалът е с нарочно поръчана илюстрация от известния художник Виторио Акорнеро и по-късно принтът е наречен "Флора“. Отварят се още магазини - в Токио, Хонг Конг и на други места в Ню Йорк, където започват да се продават и дрехи. Gucci дори влиза в индустрията за красота през 1975 г. с дебютния си аромат Gucci No.1.



През 1981г. Gucci прави първото си ревю с колекция, изцяло фокусирана върху принта “Флора“. Мястото е Sala Bianca, Palazzo Pitti във Флоренция, Италия.


Съпругата на Gucci и наемният убиец, най-мрачната история в света на модата


През следващите няколко десетилетия, Гучи претърпява няколко основни метаморфози, както и немалко драми. Внуците на Гучо работят във фирмата в началото на 80-те, а в семейството непрекъснато се карат кой да контролира. В крайна сметка синът на Родолфо, Маурицио, поема властта, изтласквайки братовчедите и чичо си Алдо от компанията. През 1989 г. холдинговата компания Investcorp придобива почти половината от Gucci, а по-късно са привлечени и президентът на Bergdorf Goodman, Даун Мело, и ръководителят на отдел "Аксесоари", Ричард Ламбертсън, за да дадат на марката така необходимия тласък.


LOL: тийнейджъри осмиват моделите на Gucci


Истинската промяна за бранда настъпва през 1990 г., когато в картината влиза талантлив млад дизайнер на име Том Форд. Първоначално той само консултира колекциите на Gucci, но през 1994 г. става креативен директор на модната къща. През това време Маурицио Гучи продава и останалите акции на Investcorp, а година по-късно е убит. 

Форд се смята за дизайнера, който наистина съживява Gucci, със своите хиперсексуални дизайни и провокативни кампании. Eсенната колекция от 1995-та и лъскавите минималистични стил решения жънат огромен търговски успех, а знаменитости като Гуинет Полтроу, Дженифър Лопес и Мадона често са забелязвани и снимани в негови дизайни на червения килим. През 1999 г. Том преправя емблематичната чанта ‘Jackie’ и добавя няколко нови акцента към нея. Разбира се, артикулът става абсолютен хит на годината.

В края на 90-те корпорацията LVMH започва бавно да купува акциите на Gucci. Преди обаче компанията да бъде напълно изкупена, инвеститорът Франсоа Пино от Pinault Printemps Redoute (или PPR) стратегически се превръща в основен участник в сделките. По-късно PPR е преименуван на Kering, а Gucci е част от конгломерата и до днес. През 2004 г. Форд и изпълнителният директор на Gucci, Доменико Де Соле, напускат компанията поради спорове за договори с PPR. Том обаче отговорно се грижи за бъдещето на модната къща и оставя отдела за аксесоари в ръцете на бившия дизайнер на дамски чанти на Fendi, Фрида Джанини, която по-късно е повишена в креативен директор на компанията. Джон Рей пък поема мъжките облекла, а за дамските колекции отговаря Алесандра Факинети.


Фрида Джанини. Кралицата на Gucci


Годините след напускането на Том Форд също представляват значителна промяна за бранда. Джанини преработва модела “Флора“ - вместо да се фокусира върху логото с двойно G - и това се оказва изключително успешно, за изненада на всички. През 2008 г. Gucci излъчва първата по рода си телевизионна кампания за Gucci by Gucci scent, режисирана от Дейвид Линч. Рекламата представя Gucci Pour Homme, първият мъжки аромат на Джианини, лансиран с лицето на звездата Джеймс Франко. А година по-късно принтът "Флора"  се осъществява и като аромат, носещ същото име.

Всичко е спокойно в компанията, докато през 2014 г. Джанини и изпълнителният директор Патрицио Ди Марко обявяват напускането си. Тогава в главната роля влиза Алесандро Микеле, който работи за Gucci от 2002 г. Назначаването на сравнително неизвестния дизайнер на аксесоари за креативен директор е шок за мнозина в бранша. Първият ход на Микеле е проектирането на изцяло нова колекция мъжки дрехи за по-малко от седмица, а първата му колекция дамски дрехи дебютира месец по-късно на ревю в Милано и постига незабавен успех. 

Микеле прави големи промени за компанията, всичките добри. Gucci придобива онази екстравагантна визия, която добре познаваме и обичаме днес. През 2017 г. луксозната къща обявява, че спира да използва животинска козина и обещава да намали въздействието си върху околната среда, включително емисиите на парникови газове, до 2025 г. 


We love: новата рекламна кампания на Gucci - Gift Giving


Миналата година Gucci възобнови грим линията си Gucci Beauty и представи първия си унисекс аромат, Mémoire d'Une Odeur. През май тази година, пък, Микеле обяви, че Gucci приема безсезонната мода и няма да се съобразява с традиционните представяния на Седмиците на модата. Също така от тази година Gucci ще представя вместо по пет ревюта на година, само две. Това малко ни натъжава, но разбираме Микеле напълно и подкрепяме природосъобразната му перспектива.


 

More All fashion