Следва

Чудим се дали ни харесва: на Кайли Дженър бархетното банско костюмче

Новият часовник от Tom Ford = 35 пластмасови бутилки

"Етичният лукс е най-великият лукс!"

All fashion преди 3 години

Еко статистиките са наистина тревожни и потресаващи. Близо 9 милиона тона пластмаса навлизат в световния океан всяка година, което означава, че на всяка минута в моретата се изхвърля един пълен камион за боклук. До 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба, сигурно е. "Това е един от най-големите проблеми на настоящето: замърсяването на океаните“ казва Том Форд. "Ако те "умрат“, ще си имаме големи ужасни проблеми.“ И дизайнерът предприема действия. Днес той лансира нов часовник, изработен 100% от пластмаса, събрана от океаните, и официално обявява Наградата за пластмасови иновации на Том Форд. Възнаграждението от 1 милион долара ще принадлежи на иноватора, проектирал световен заместител на тънкослойната пластмаса - тази, от която са изработени полиетиленовите торби. Цифрите за тях пък са още по-стряскащи; някъде между 1 и 5 трилиона торбички се използват и незабавно изхвърлят във водите всяка година.

Форд разказва как се заинтригува от проблема с пластмасата за еднократна употреба. Преди около пет години чува по телевизията актьора Ейдриън Грение да говори за... сламки. "Спомням си, че си помислих как това е глупаво. Какво толкова е една сламка? Но тогава си казах, 'о, това има много смисъл: те са проблем и те са нещо, от което можем да се откажем веднага“. Така той започва да използва метални сламки за сутрешното си кафе (пие по две-три), а оттам се отказва и от пластмасовите бутилки, заменяйки ги със стъклени. "Казах на всички вкъщи и на всички в офиса, че се отърваваме от пластмасата за еднократна употреба. Всичко изчезна, щом чух Ейдриън да говори за сламките. "

Грозната истина е, че рециклирането не е дългосрочно решение. Просто няма достатъчно възможности за крайна употреба на рециклираната пластмаса и затова, вместо тя да отива в съоръженията за рециклиране, голяма част от нея се озовава в депа и водоизточници, съответно в океаните. В идеалния случай можем да спрем този цикъл, преди пластмасата да попадне във водите. Ето едно от решенията - часовникът Tom Ford Ocean Plastic. Всеки такъв е еквивалентен на 35 пластмасови бутилки, събрани от океана.

Том Форд вижда този часовник като един от многото, които предстои да създаде, използвайки боклук от океана. "Предполагам, че се усеща като пластмасов, представяте си, нали“ казва дизайнерът. "Но в никакъв случай това не е компромис с качеството. Той е невероятно издръжлив. Той е красиво направен. И се казва "Ocean Plastic“ - виждате тези думи на ръката си и си мислите: Уау, човек може да направи страхотни неща от океанска пластмаса. "

Неговите почитатели и клиенти са по-наясно с устойчивостта от всякога, според дизайнера, но има и друго. "Те няма да го купят защото е устойчив или не. Нещото, което правя: не е за еднократна употреба. Ние произвеждаме дрехи и аксесоари, които са предназначени да издържат, които, можете да носите цял живот или да ги подарите на някого - на дъщеря си, сина си, ако щете да ги продадете в 1stDibs с надценка. Мисля, че това е най-етичното нещо в работата ми."

Дълбоката промяна изисква участието на правителствата и на обществото. "Културата ни е капиталистическа“ казва Форд. "Сами създаваме толкова големия проблем и сами създаваме иновациите, които да го разрешат. Най-важното нещо, към което да се стремим е законова реформа.“ А докато тя стане реалност има време и днес Форд се гордее с Океанския си часовник. "Доколкото знам, това е първият луксозен часовник, изработен от океанска пластмаса. Той е изобретателен и аз наистина се гордея с него“ казва той. "Той е като сламката - ново начало.“

Този еко аксесоар е все още наличен в официалния сайт на бранда, цената му е 995 долара, а сега чакаме дамската версия!
 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.