Следва

Giving is the new black: пазаруваме с кауза в dm

Аня Тейлър-Джой: кое е това момиче

Аня Тейлър-Джой претърпява зашеметяваща трансформация. Освен това бъдещата звезда вече има истинскивпечатляващо CV. След първата си главна роля през 2015 г., Тейлър-Джой се появява в Thoroughbreds, The Secret of Marrowbone, The Miniaturist, Peaky Blinders, Emma., The New Mutants и The Queen's Gambit

Celebrities преди 3 години

Аня Тейлър-Джой, за своите крехки 24, претърпява зашеметяваща трансформация и натрупва знаменателно CV. След първата си главна роля през 2015 г., Тейлър-Джой се появява в Thoroughbreds, The Secret of Marrowbone, The Miniaturist, Peaky Blinders, Emma, The New Mutants и The Queen's Gambit - последната роля, поводът за заравянето по-надълбочко в историята и особеностите на това високо 1.69 м, фино, нечовешки талантлива американка от много смесен произход. 

Истината е, че филмовата и тв-индустрия просто не могат да се наситят на Тейлър-Джой. Макар да мислехме, че актрисата е родена и израснала във Великобритания, тя всъщност се самоописва като „мелез", защото израства както в Америка, така и в Аржентина. Но истински важният въпрос е как става една от най-изявените млади британски звезди през 2020 г.?  

Аня Тейлър-Джой е родена в САЩ, но израства в Аржентина и има доста необичайно детство. Най-малкото от шест деца, тя е родена в Маями, но семейството се мести в Аржентина малко след раждането ѝ. Когато е на шест, фамилията отново се мести, този път в Лондон, Англия. Очевидно Тейлър-Джой не е голям фен на Лондон в началото - тя отказва да говори английски цели две години! „Исках да се прибера вкъщи и с моя манталитет на 6-7 годишна си мислех, че родителите ми ще трябва да ме върнат обратно, ако не говоря езика", спомня си тя в интервю за NME. В крайна сметка Тейлър-Джой осъзнава, че ще трябва да свикне с новия си дом и накрая научава английски.

Чичо й използва книгите за Хари Потър, за да й помогне да научи езика. „Целият ми речников запас от детството е доста архаичен, защото се учех от тези книги", продължава Тейлър-Джой. "Също така бях добре запозната с магиите от много малка." Приятно е да си представим Тейлър-Джой да говори като малка Хърмаяни Грейнджър!

Що се отнася до избора на бъдеща кариера, Аня Тейлър-Джой се занимава с актьорско майсторство от много рано. Както разказва пред Independent, абсурд е да си спомни кога за пръв път й хрумва да стане актриса. „Наистина ми е трудно да посоча момента, в който си казах: „Това съм аз, на това искам да посветя живота си", разкрива тя. "Просто го знаех."

Очевидно родителите на Тейлър-Джой също са супер подкрепящи. Както актрисата казва пред NME, те са доста уморени, отглеждайки още пет деца. „Бях много решителна и знаех какво искам да направя, те просто ме потупаха окуражително по рамото, казвайки „Върви!". Така непоколебимата решителност на Тейлър-Джой (съчетана с изтощението на родителите й), са причина за кариерата й на големия екран още от самото начало.

Подобно на много артисти, Аня има няколко много важни ментора, които й дават тласъка, от който се нуждае в началото на кариерата си. Едно от най-големите й вдъхновения е номинираната за Оскар ирландска актриса Сърша Ронан. Ронан е известна с ролите си в Little Women, Brooklyn, Atonement и Lady Bird, които взривяват всички боксофиси. Освен това, подобно на Тейлър-Джой, и тя започва да се занимава от ранна възраст. „Сърша Ронан е истински велика в моите очи, от когато бях може би на 13", обяснява Тейлър-Джой в подкаста Happy Sad Confused. „Тя беше първият човек, когото видях, че е почти на моята възраст и си помислих: „Ти си на подобна възраст като мен и правиш филми, от които и аз се интересувам - не е ли просто вълшебно?"

Фактът, че вижда Ронан на големия екран, докато е още тийнейджър, очевидно вдъхновява Тейлър-Джой да преследва мечтите си. За тази цел, на 16-годишна възраст, тя в крайна сметка напуска училище. Няколко години по-късно Тейлър-Джой се среща с Ронан и й споделя огромното влияние, което актрисата й е оказала: „Страшно много се смутих, но тя е изключително мила и разбрана", добавя Аня. 

Всичко се промени за Аня Тейлър-Джой съвсем случайно, като на шега. Въпреки че се насочва към актьорството от много малка, едва на 16 прави първия пробив. Тейлър-Джой стои пред известния магазин на Harrods в Лондон, когато е забелязана от Сара Дукас, световноизвестният моден скаут, която някога открива Кейт Мос. Още на следващия ден момичето подписва с известната агенция за модели Storm.

Така Тейлър-Джой започва работа в модния свят. На една фотосесия завързва разговор с Алън Лийч, актьорът, който играе Брансън в „абатството Даунтън". Тейлър-Джой, която е почитател на стихосбирката на Шеймъс Хийни, рецитира няколко строфи от „Пиявицата". „Той си записа името и номера ми и каза „Очаквайте обаждане ", спомня си Тейлър-Джой. Следващото нещо, което помни, е как подписва с неговия агент. Това са двете съдбовни срещи за тийнейджърката!

След като прекарва цялото си детство с надеждата да влезе в актьорския бизнес, Аня Тейлър-Джой има невероятния късмет да подпише с топ агент още на 16. Въпреки това, както повечето актьори, тя трябва да се научи да се справя с отхвърлянето по трудния начин, преди да овладее нещата. Актрисата разказва пред BuzzFeed, че първото й прослушване е огромно разочарование. „Това бе първият ми опит с отхвърлянето, наистина е травмиращо", признава тя.

Прослушването е за ролята на по-младата версия на Анджелина Джоли във филма на Дисни Maleficent. За Тейлър-Джой Maleficent щеше да е работата-мечта - много обича Дисни. И така, макар да е наясно, че не прилича на Джоли, отказът удря по самочувствието й доста силно. „Определено плаках много дълго, след като това се случи", продължава тя. За щастие, Тейлър-Джой не трябва дълго да понася травмата от отхвърлянето - много скоро е избрана за първата си голяма филмова роля.

През 2015 г. Аня Тейлър-Джой изиграва Томасин във „Вещицата", филм на ужасите, режисиран от Робърт Егърс (чрез IMDb). За Тейлър-Джой опитът при създаването на филма е изключително ценен.

Тейлър-Джой разказва, че в онзи момент не знае нито как се дава старт на снимките, нито колко дубъла ще й е позволено да заснеме. „Търсех пътя си", продължава тя. Очевидно, когато Тейлър-Джой работи отново няколко години по-късно в „Сплит", тя е вече съвсем различен актьор, с доста повече опит.

Филмът има неочаквано голям успех, така че тя и Егърс трябва да се научат да се справят със славата за една нощ. „Не знаехме дали някой някога ще го гледа, а буквално за една нощ филмът разби класациите. Направо избухна", спомня си тя. Това е сериозно трансформиращ период от живота на Тейлър-Джой.

Тъй като в началото на кариерата си тя поема редица роли във филми на ужасите, медиите наричат Аня Тейлър-Джой „кралица на крясъците" - стереотип, който актрисата с удоволствие разбива с течение на времето. Страшните филми на Тейлър-Джой включват „Вещицата" (2015), „Сплит" (2016) и „Стъкло" (2019), но целта й винаги е да работи в повече жанрове. „Много е интересно как хората искат да те сложат в кутия", казва тя пред NME. "Много съм благодарна на режисьорите, които са виждали извън стереотипа."

С по-късните си роли в драми като „Ема" и The Queen's Gambit, както и във вдъхновения от комиксите „Новите мутанти", Тейлър-Джой доказва, че е способна да играе в широк спектър от филми. „Ако продължавам да играя във всички тези различни роли, се надявам хората най-накрая да разберат, че сме актьори и нашата работа е да бъдем хамелеони", обяснява тя.


Костюмите в The Queen's Gambit - бледозелено, шахмат, Карден, красота


Засега изглежда, че планът на Тейлър-Джой работи. Както сп. „Интервю" отбелязва през 2020 г., актрисата със сигурност върши отлична работа, изграждайки си страхотна репутация в различни роли.

Когато Тейлър-Джой e хвърлена в супергеройския „Новите мутанти", получава шанс да научи страхотно ново умение: каскадьорството! Както споделя пред IANS, обучението по бойни техники се оказва изненадващо приятно - дори да е далеч от нормалните й умения. „Преди бях балерина - обяснява тя. „Но никога не сe бях била, да се науча да бъда боец бе очарователно преживяване за мен, а режисьорите държаха да направя колкото се може повече от моите каскади".

Тейлър-Джой споделя, че екипът каскадьори е невероятно подкрепящ, което й помага да изгради самочувствие за по-сложните каскади. "Изведнъж се качвате там и сте оплетени с жици, с гигантски меч на кръста, в костюма си и знаете: "Трябва да го накарам да заработи сега", продължава тя.  

Списъкът с актьорски роли на Аня Тейлър-Джой наброява сложни, необичайни женски образи. Което не е случайно - с напредването на кариерата, Тейлър-Джой взема решение да бъде доста селективна относно това кои роли приема. Едно от най-важните неща в персонажа, обяснява Тейлър-Джой пред The ​​Guardian през 2018 г., е да е многоизмерен. 

Според Тейлър-Джой, че дискриминацията и женомразтвото не се наблюдават само при кастингите - това е проблем, който съществува и в медиите. В интервю за Glamour тя описва как едно от основните неща, които забелязва, е начинът, по който езикът се използва по различен начин по отношение на мъжете и на жените в бранша. „Имала съм ситуации в допира си с журналистиката, когато моят колега от мъжки пол ще даде мнение за нещо и той ще бъде описан като „замислен и интелектуален ", докато аз ще бъда „нагла, мнителна, силна", когато ме попитат какво е мнението ми".

В началото на снимките на "Ема", Аня Тейлър-Джой се чувства ужасена. Във филма тя работи с екранни легенди като Бил Найхи, Рупърт Грейвс, Миранда Харт и Джони Флин (чрез IMDb). Не е изненадващо, че актрисата е изплашена. „Наистина се уплаших през първия си ден на репетиции, защото просто видях как спокойно прииждат за същото истински икони на киното", казва тя пред BuzzFeed. За щастие, те се оказват „толкова мили".

Не само големите актьорски имена изнервят Тейлър-Джой, но и дългите часове работа. „Оказвах силен натиск върху себе си", признава тя. "Един ден имах паническа атака на снимачната площадка, само защото часовете са наистина напрегнати и аз съм във всяка една сцена и се опитвах да придобия всички тези различни умения, докато снимам."

С течение на времето обаче Тейлър-Джой става все по-уверена при снимките на "Ема". "В края на деня си казвах: "Несъмнено работя много усилено и мога само да се гордея с това!"

В допълнение към спечелването на много лично и професионално доверие с ролята си в „Ема", Аня Тейлър-Джой развива и интерес към интериорния дизайн. Филмът се снима в разкошни британски имения от епохата на Крал Джордж и включва зашеметяващи, пищни декори от дизайнера Кава Куин. Както отбелязва Architectural Digest, филмът изглежда така, сякаш действието му се развива в „ярка цветна кукленска къща".

Тейлър-Джой е очарована от дизайна. "С режисьора непрекъснато си говорим за това", разщазва тя пред Country&Town House. „Разговорите ни се въртят около цветовете и шарките на тапетите." Тя твърди, че любимият й комплект е „розовата трапезария с този невероятен релефен тапет". Личи си, че Тейлър-Джой прекарва много време на снимачната площадка на „Ема", буквално втренчена в стените!

За съжаление, Тейлър-Джой няма къде да приложи новия си интерес към дизайна, след като снимките приключват.  От тази, 2020-та, Аня дори няма собствен дом поради непредсказуемия характер на работата си. Както актрисата обича да казва: „Никъде не живея".

Тъй като много от проектите на Аня Тейлър-Джой ангажират времето й за месеци напред, актрисата не прекарва много време на едно място. Освен това дните на снимачната площадка могат да бъдат наистина дълги и изтощителни.

За тази цел Тейлър-Джой научава колко важна е грижата за себе си през 2020 г., докато снима Queen's Gambit. „Когато двете с Бет си говорихме, осъзнах, че имам наистина луда година, защото след снимките на „Ема" почивах буквално два дни, започнах Last Night in Soho, след това още ден почивка, преди да скоча на снимачната площадка на Queen's Gambit." Този луд график я кара да спре и да си помисли: „Трябва да се грижа за себе си много сериозно, защото в противен случай трудно ще се справям занапред".

Как го прави? Както сама уточнява пред Glamour, всичко започва с позитивното мислене. "Започвам да приемам философски победите и да не се страдам много от загубите." 

В Queen's Gambit Аня играе ролята на Бет, сираче, превърнало се в шахматно чудо. Очевидно ролята поставя някои нови предизвикателства, тъй като филмът обхваща шест години и прескача между различните времени периоди. „Обикновено съм много инстинктивна", обяснява тя, ,"не обичам да се подготвям твърде много."

Когато обаче се налага са изиграе Бет, Тейлър-Джой осъзнава, че е необходима повече подготовка. „Играейки Бет, трябваше да направя много повече от това, защото когато изграждате образ на някого от 15 до 21 години, трябва наистина да сте наясно какво героят ви преживява през това време", продължава тя.  Добавя, че си е задавала въпроси за предисторията на Бет и е създала времева линия, за да може да следи историята й.

В допълнение към подготовката за ролята, Тейлър-Джой трябва да направи и сериозни проучвания в областите шах и проблеми с алкохола. Налага й се да прочете много книги и дори да учи играта с някои от най-добрите шахматисти в света. С две думи, от този проект Тейлър-Джой научава много повече от просто поредната доза нови актьорски умения!

Аня Тейлър-Джой изминава дълъг път в битността си на актриса и млада жена. По всичко личи и че скоро няма да забави пътуването си. Всъщност тя иска да продължи да опитва нови неща. Следващата й голяма цел е да участва в мюзикъл.  "Идеята да усвоя всички тези умения наистина ме вълнува", мотивира се.

Въпреки че актрисата мечтае да пее на екран, може би няма да я видим в подобно амплоа известно време; Тейлър-Джой е пяла на снимачната площадка на „Ема" пред звездата Джони Флин, но все още е доста срамежлива да се яви пред широката публика. Така или иначе, независимо дали става дума за мюзикъл или не, нямаме търпение да видим с кой нов жанр Тейлър-Джой ще се заеме. И ако нещо е сигурно, то е, че тази млада актриса със сигурност ще продължи да изненадва! 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.