Следва

Любовният живот на Аня Тейлър-Джой - абсолютна загадка

А колко смислено можеше да е: гол благотворителен календар по български

Нямаше да знаем за тази инициатива, ако колегата не бе споменала, че нещото не й харесва, на оперативката в Редакцията тази сутрин.
 

Celebrities преди 3 години

Вторачени през рамо в Инстаграм, където основно се приказва за тази предновогодишна вещ, а именно календар, установяваме няколко неща:

- видимо в него блестят топ звезди на бг-небосклона
- видимо всички са голи и силно фотошопирани
- имат кучета

Затегнете коланите, дами и господа, заедно разглеждаме голия календар BeHuman(e) 2021 на фондация “SingleStep” и фондация “Sharo”. В него вземат участие 12 известни и влиятелни личности от различни сфери - Иво Аръков, Александра Петканова, Азис, Диляна Попова, Калин Врачански, Ваня Джаферович, Прея, Папи Ханс, Николета Лозанова, Краси Георгиев, Койна Русева и Люси Дяковска. Пъстра китка от хора с много последователи в инстаграм. Те, разбира се, са придружени от приятели на четири лапи и най-важното… от своята голота.

Текстът, придружаващ снимките на известните личности в инстаграм, е един и същ. Цитираме: "Заедно с други 11 известни българи, се снимах за благотворителния календар BeHuman(e), за да покажа, че без дрехи и етики/етикети, всички сме просто хора.“ Пишем "етики/етикети“, защото тези две думи се сменят при различните хора. Само Койна Русева променя слогана и пише: "Без дрехи. Илюзията да сме истински като тях. Благотворителен календар“.

Очевидно, идеята на този календар е да бъдем хора, без етики или етикети, да бъдем чисти като животните, може би, да разголим душите си не само за тях, а и за хората около нас. Все пак да не забравяме и това да осиновяваме, а не да купуваме кучета. Да се погрижим и за тези, които са изхвърлени от своите стопани. Интерпретациите не спират дотук и този календар не спира да поражда интересни дискусии и възражения в инстаграм.

Цялата сюжетна линия на календара буди страсти и размисли. Моделите съвсем "естествено" седят в някакво студио, обкръжени с предмети от бита - стар телевизор, използвана стълба, диско топка, щайги и тук-там някое одеяло. Всички до един са приведени в най-безупречен и стегнат вид, голотата им е "пипната“ от стария приятел Фотошоп. Дотук все присъщи неща за стопаните на кучета. Преминаваме към цветовата гама, диамантът в короната на този календар - черно-бяла, премината през някаква сивкаво-диамантена призма. Мрачно, бихме казали, но не това е проблемът. По-скоро как цветът се връзва с идеята за живот, любов и споделеност, все пак, видимо за всички, изборът на нюанс носи студенина, чувство за отдалечаване, за дистанция - все неща, които не са присъщи за приятелите ни на четири лапи. Акцентът на тези снимки не е върху тях, а върху известната ГОЛА личност.

Нека поговорим малко и за вълнуващия подбор на хора, които са от всевъзможни сфери, а основното, което ги обединява, е известността им. А… и многото последователи в инстаграм. Опитваме се да намерим логическата нишка на това да събереш Николета Лозанова и Люси Дяковска за календар, след като всички знаем, че те нямат никакви допирни точки. И с леко възмущение дори питаме защо в календара не са включени Благо Джизъса и Златка Райкова?! Защо Иво Аръков, а не Галин?! Защо Прея, а не Тита?

Извън майтапа, абсолютно сериозни сме - с любовта шега не бива. Все едно, че всички знаем, че сексът, известните личности и голотата продават. Да, голотата винаги се забелязва и прави впечатление. Но какво общо има тя в този контекст, с естетиката и, по-важното, с човещината.

Иска ни се да вярваме, че голият календар ще донесе някакви позитиви на тези прекрасни четириноги другари, но сме скептични. Защото този календар е просто поредната "лъскава“ кампания без ясна концепция и с доста размити ценности, в която са събрани добре познати на публиката хора. Защото от снимките лъха фалш. Последното нещо, което бихме могли да видим, е евентуалната обич в очите на кучето… Лайтмотивът вероятно е не да помагаш, а да бъдеш секси като Александра Петканова, докато си галиш кучето, качен на стълба.

Толкова тъжно ни стана от този пореден роден опит да стане нещо като нищо на света, че отново с любов и умиление се връщаме към кампанията на Acne Studios, например, където хората са хора, защото истински си обичат животните. Облечени и искрени... и топли, смислени.

  

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.