Следва

Меган Маркъл с изповед: втора бременност и спонтанен аборт

Аз мога да спра насилието с мирни преговори

За поредна година кампанията на AVON срещу домашното насилие подава ръка на пострадалите

Health преди 3 години

София, 25.11.2020 г. – Близо 12% увеличение на случаите на домашно насилие през 2020 г. отчита ежегодното проучване на AVON и сдружение “Алианс”. Според доклада след края на въведеното извънредно положение ситуацията се влошава, като и до днес се отчита непрестанен ръст в броя на активните случаи.

Националната гореща телефонна линия 0800 11977, която двете организации създават заедно, предлага денонощна адекватна подкрепа на пострадалите от домашно насилие в България. За периода от създаването на линията през 2018 г. до лятото на тази година общият брой потърсили подкрепа жени е 904, като само през 2018 г. регистрираните случаи са 114. За година броят им се удвоява и поискалите помощ са вече 373. Тази година, с обявяването на извънредно положение, числото отново расте - 417 жени са позвънили на Националната гореща телефонна линия, а годината още не е приключила. Закрила обаче не търсят само жени - 1.5% от обажданията са от мъже.

Наблюдава се и голямо увеличение на жените, които търсят закрила и настаняване в защитена структура - от 5 жени с едно дете през 2018 г. до 34 жени с 28 деца през тази година.

Линията осигурява подкрепа на тези жени. Те не са сами и имат още някого до тях в момент на страх и несигурност. Понякога за жертвите е голямо успокоение, че заедно с тях има някой свидетел на ситуацията, който може да се притече на помощ. Ясно се усеща и изразената вина на пострадалите жени, които много често сами не успяват да разпознаят, че са жертва на насилие, и смятат, че заслужават или са провокирали ситуацията.

“За нас, на първо място е много важно да покажем на жените, жертва на домашно насилие, че сме до тях. Има на кого да разчитат и не бива да се страхуват да сложат край на, токсичната връзка, в която се намират. Едно по-различно утре ги очаква от другата страна на телефонната линия”, коментира Венета Димитрова, Търговски директор за AVON. България, Албания и Македония.

От няколко месеца линията има Facebook профил Гореща Линия Домашно Насилие. Също и Facebook страница Национална безплатна гореща линия за пострадали от домашно насилие, където се публикуват материали, свързани с разпознаването на насилието, както и къде и как може да се потърси помощ. За интереса към тях може да се съди и по ангажираността на аудиторията и активната позиция, изразявана в социалните медии.

“Според нас този профил допринесе много за увеличаване на обажданията на линията и за разпознаване на домашното насилие. В условията на COVID-19 и изолацията много хора ни пишеха, защото не винаги е възможен разговор по телефона, когато са затворени с насилника вкъщи”, допълват от сдружение “Алианс”.

Решение винаги има. Време е да промениш живота си! Сложи край и започни на чисто!

More Health

Помощ: постоянно мисля за лоши неща (и как да спра да го правя)

Health преди 1 месец

Факт е, че няма човешко същество, невръхлитано от време на време от негативни мисли. По-чувствителните натури по-често от останалите мислят за ужасни неща, които евентуално могат да се случат на нас или на близките ни. Да видим в какво се корени същността на проблема.