Следва

Меган Маркъл с изповед: втора бременност и спонтанен аборт

Аз мога да спра насилието с мирни преговори

За поредна година кампанията на AVON срещу домашното насилие подава ръка на пострадалите

Health преди 3 години

София, 25.11.2020 г. – Близо 12% увеличение на случаите на домашно насилие през 2020 г. отчита ежегодното проучване на AVON и сдружение “Алианс”. Според доклада след края на въведеното извънредно положение ситуацията се влошава, като и до днес се отчита непрестанен ръст в броя на активните случаи.

Националната гореща телефонна линия 0800 11977, която двете организации създават заедно, предлага денонощна адекватна подкрепа на пострадалите от домашно насилие в България. За периода от създаването на линията през 2018 г. до лятото на тази година общият брой потърсили подкрепа жени е 904, като само през 2018 г. регистрираните случаи са 114. За година броят им се удвоява и поискалите помощ са вече 373. Тази година, с обявяването на извънредно положение, числото отново расте - 417 жени са позвънили на Националната гореща телефонна линия, а годината още не е приключила. Закрила обаче не търсят само жени - 1.5% от обажданията са от мъже.

Наблюдава се и голямо увеличение на жените, които търсят закрила и настаняване в защитена структура - от 5 жени с едно дете през 2018 г. до 34 жени с 28 деца през тази година.

Линията осигурява подкрепа на тези жени. Те не са сами и имат още някого до тях в момент на страх и несигурност. Понякога за жертвите е голямо успокоение, че заедно с тях има някой свидетел на ситуацията, който може да се притече на помощ. Ясно се усеща и изразената вина на пострадалите жени, които много често сами не успяват да разпознаят, че са жертва на насилие, и смятат, че заслужават или са провокирали ситуацията.

“За нас, на първо място е много важно да покажем на жените, жертва на домашно насилие, че сме до тях. Има на кого да разчитат и не бива да се страхуват да сложат край на, токсичната връзка, в която се намират. Едно по-различно утре ги очаква от другата страна на телефонната линия”, коментира Венета Димитрова, Търговски директор за AVON. България, Албания и Македония.

От няколко месеца линията има Facebook профил Гореща Линия Домашно Насилие. Също и Facebook страница Национална безплатна гореща линия за пострадали от домашно насилие, където се публикуват материали, свързани с разпознаването на насилието, както и къде и как може да се потърси помощ. За интереса към тях може да се съди и по ангажираността на аудиторията и активната позиция, изразявана в социалните медии.

“Според нас този профил допринесе много за увеличаване на обажданията на линията и за разпознаване на домашното насилие. В условията на COVID-19 и изолацията много хора ни пишеха, защото не винаги е възможен разговор по телефона, когато са затворени с насилника вкъщи”, допълват от сдружение “Алианс”.

Решение винаги има. Време е да промениш живота си! Сложи край и започни на чисто!

More from View Sofia

Небрежност от висок клас: Джордж Клуни и Амал във Франция

Celebrities преди 1 година

Джордж Клуни, заедно със съпругата си, адвокат Амал Клуни, попаднаха в обективите на фотографите на летището във Франция, където кацнаха с частен самолет, придружени от приятели - супермоделът Синди Крауфорд и нейният съпруг Ранди Гербер.  

Колаборация на РИМ София и Кауфланд дава нов живот на старите Хали

All About Life преди 1 година

Вибрациите на един град се усещат в неговия дух, в звуците, миризмите, в хората, гледките, в историческите сгради…И ако хората, звуците и миризмите се менят, сградите, които носят духа и разказват за миналото, са вечни. И могат да стават все по – добри и по – красиви. Именно това е мисията, която си поставят от Kaufland България, започвайки един много амбициозен проект

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.