Следва

Street Style вдъхновения: с какво ще запомним есен 2020

Стил урок на седмицата: Layering 101

Let's talk LAYERING

All fashion преди 3 години

Стане ли дума за мода и идеален стил през есента и зимата, веднага се обръщаме към стайлинг техниката layering, в превод - наслояване. Всеки ден разглеждаме и изучаваме аутфитите в любимите style guidе-ове в социалните мрежи и забелязваме, че особено повреме на студения сезон, всички се обличат в добре стилизирани наслоени тоалети. И да, може да изглежда лесно, но се оказва, че да комбинираш различни дрехи с различни текстури, различни цветове, и на различни слоеве, не е особено easy. Но спокойно, тук сме и даваме няколко лесни трика и идеи за най-добрия възможен layered outfit.

На първо място трябва да познаваме стилистиката, към която се насочваме. Винаги предпочитаме неутрална цветова палитра  в минималистичен стил - можете да си поиграете с фини контрасти или да заложите на различни текстури. Основното при минимализма в модата е комбинацията от семпли, но хващащи окото кройки, различните силуети дават една класическа, но интересена визия, подходяща за ежедневието. А ако искаме нещо по-разчупено, винаги черпим вдъхновение от street стайлинга на звездите. 

1. Едноцветен layering

Когато се обличаме в един цвят (или различните му нюанси) от-до, е важно да подберем добри материи, които да придадат дълбочина на визията. В противен случай, изглеждаме твърде плоско и безинтересно. Смесваме тежки и меки текстури като вълна, коприна, памук, кожа, но спираме до две, три материи, за да не е прекалено. Най-лесно и основно е вмъкването на различна текстура като среден слой.

Ако някой смята, че връхните дрехи задължително трябва са последният слой, жестоко се лъже. Палта, якета, блейзъри и дори кожени якета не задължително са последна част от аутфита ни. Те фукционират също толкова добре като средни слоеве, когато изберем относително по-лека материя за отгоре - това дава един различен, интересен и оригинаен oversized силует. Ето и следните примери :

2. Жилетка върху кожено яке

Този стайлинг е толкова приятен за окото, защото якето не изрязва дължината на жилетката по грозен начин, както би се получило, ако сложим нея отдолу. То запазва грубия си акцент с кожената яка и ципа, но жилетката придава по-приветлив и чаровен вид.

3. Риза върху суитчер

Тази визия е насочена към streetwear любителите. Преобръщаме правилата на layering техниката и ги правим по разчупени и забавни. Ето как - взимаме любимото си едноцветно hoodie, в сиво например, и комбинираме с карирана риза отгоре и чифт дънки - ето го перфектния grunge аутфит за разходки или улични приключения.

4. Пуловер върху пуловер

Това вече звучи абсурдно и първоначално си казахме: “Ха, да бе, и да изглеждам с 10 кг отгоре, не мерси!“. Оттървахме се от тези притеснения, когато всъщност се осмелихме да пробваме визия, подобна на показаната. Наслояването на плетива изглежда доста добре, а е и практично, и двойно по-топло (йей). Все пак внимаваме, защото ако съчетаем твърде тежки пуловери ще заприличаме по-скоро на Michelin, отколкото на стилна дама... Комбинираме леки и тежки плетива с различни дължини и цветове, за да сме сигурни, че слоевете са добре откроени.

5. Шалове

Какво правим, когато нямаме подходяща дреха за най-горен слой? Тогава на помощ идват големите шалове, вълнени или от кашмир - красота! Те са идеалният инстумент за създаване на илюзорен layering. Правилото е следното - колкото по-голям, толкова по- добре. Ако цветът е еднакъв с този на долния слой, това дава дълбочина на визията, а ако е различен, се получава интересн контраст. За по-изтънчена визия сложете колан върху шала, за да подчертаете фината си талия.

6. Бяло отдолу

Когато все още бяхме "сурови" в layering-a, постоянно се чудихме какво и как точно да комбинираме, с този tip вече не му мислим много - бяла тениска, блуза или риза винаги е добро решение, пък и са изключително лесни за наслояване, вървят си с всичко. Комбинираме с рокля, пуловер, палто или сако, възможностите са безкрайни.

7. Модернистични и графични принтове

Когато си мислим за минимализъм (което, сещате се, е постоянно), обикновено си представяме прости, неутрални цветове и форми, но това не означава, че трябва съвсем да елиминираме смелите принтове и шарки от гардероба си. Напротив, един добре комбиниран принт върху жилетка или блуза или под палто е страхотно допълнение към всеки аутфит. Обличаме го като среден слой и цялостната визия се разчупва по един забавен и алтернативен начин.

8. Запретваме ръкави

Играта с различни дължини на ръкавите е лесен начин да добавим интересен акцент към тоалета си, особено ако ни се струва скучен. Комбинираме например по-късо палто с пуловер и запретнваме ръкави, за да покажем по-долните цвят или текстура.

More All fashion