Следва

Street Style вдъхновения: с какво ще запомним есен 2020

Стил урок на седмицата: Layering 101

Let's talk LAYERING

All fashion преди 3 години

Стане ли дума за мода и идеален стил през есента и зимата, веднага се обръщаме към стайлинг техниката layering, в превод - наслояване. Всеки ден разглеждаме и изучаваме аутфитите в любимите style guidе-ове в социалните мрежи и забелязваме, че особено повреме на студения сезон, всички се обличат в добре стилизирани наслоени тоалети. И да, може да изглежда лесно, но се оказва, че да комбинираш различни дрехи с различни текстури, различни цветове, и на различни слоеве, не е особено easy. Но спокойно, тук сме и даваме няколко лесни трика и идеи за най-добрия възможен layered outfit.

На първо място трябва да познаваме стилистиката, към която се насочваме. Винаги предпочитаме неутрална цветова палитра  в минималистичен стил - можете да си поиграете с фини контрасти или да заложите на различни текстури. Основното при минимализма в модата е комбинацията от семпли, но хващащи окото кройки, различните силуети дават една класическа, но интересена визия, подходяща за ежедневието. А ако искаме нещо по-разчупено, винаги черпим вдъхновение от street стайлинга на звездите. 

1. Едноцветен layering

Когато се обличаме в един цвят (или различните му нюанси) от-до, е важно да подберем добри материи, които да придадат дълбочина на визията. В противен случай, изглеждаме твърде плоско и безинтересно. Смесваме тежки и меки текстури като вълна, коприна, памук, кожа, но спираме до две, три материи, за да не е прекалено. Най-лесно и основно е вмъкването на различна текстура като среден слой.

Ако някой смята, че връхните дрехи задължително трябва са последният слой, жестоко се лъже. Палта, якета, блейзъри и дори кожени якета не задължително са последна част от аутфита ни. Те фукционират също толкова добре като средни слоеве, когато изберем относително по-лека материя за отгоре - това дава един различен, интересен и оригинаен oversized силует. Ето и следните примери :

2. Жилетка върху кожено яке

Този стайлинг е толкова приятен за окото, защото якето не изрязва дължината на жилетката по грозен начин, както би се получило, ако сложим нея отдолу. То запазва грубия си акцент с кожената яка и ципа, но жилетката придава по-приветлив и чаровен вид.

3. Риза върху суитчер

Тази визия е насочена към streetwear любителите. Преобръщаме правилата на layering техниката и ги правим по разчупени и забавни. Ето как - взимаме любимото си едноцветно hoodie, в сиво например, и комбинираме с карирана риза отгоре и чифт дънки - ето го перфектния grunge аутфит за разходки или улични приключения.

4. Пуловер върху пуловер

Това вече звучи абсурдно и първоначално си казахме: “Ха, да бе, и да изглеждам с 10 кг отгоре, не мерси!“. Оттървахме се от тези притеснения, когато всъщност се осмелихме да пробваме визия, подобна на показаната. Наслояването на плетива изглежда доста добре, а е и практично, и двойно по-топло (йей). Все пак внимаваме, защото ако съчетаем твърде тежки пуловери ще заприличаме по-скоро на Michelin, отколкото на стилна дама... Комбинираме леки и тежки плетива с различни дължини и цветове, за да сме сигурни, че слоевете са добре откроени.

5. Шалове

Какво правим, когато нямаме подходяща дреха за най-горен слой? Тогава на помощ идват големите шалове, вълнени или от кашмир - красота! Те са идеалният инстумент за създаване на илюзорен layering. Правилото е следното - колкото по-голям, толкова по- добре. Ако цветът е еднакъв с този на долния слой, това дава дълбочина на визията, а ако е различен, се получава интересн контраст. За по-изтънчена визия сложете колан върху шала, за да подчертаете фината си талия.

6. Бяло отдолу

Когато все още бяхме "сурови" в layering-a, постоянно се чудихме какво и как точно да комбинираме, с този tip вече не му мислим много - бяла тениска, блуза или риза винаги е добро решение, пък и са изключително лесни за наслояване, вървят си с всичко. Комбинираме с рокля, пуловер, палто или сако, възможностите са безкрайни.

7. Модернистични и графични принтове

Когато си мислим за минимализъм (което, сещате се, е постоянно), обикновено си представяме прости, неутрални цветове и форми, но това не означава, че трябва съвсем да елиминираме смелите принтове и шарки от гардероба си. Напротив, един добре комбиниран принт върху жилетка или блуза или под палто е страхотно допълнение към всеки аутфит. Обличаме го като среден слой и цялостната визия се разчупва по един забавен и алтернативен начин.

8. Запретваме ръкави

Играта с различни дължини на ръкавите е лесен начин да добавим интересен акцент към тоалета си, особено ако ни се струва скучен. Комбинираме например по-късо палто с пуловер и запретнваме ръкави, за да покажем по-долните цвят или текстура.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.