Следва

Какво яде мама Хадид in a day

Защо принц Чарлз забранява подаръците за сватбата с Камила

Чарлз и Камила узаконяват отношенията си през 2005 година, като наследникът на короната прави всичко възможно тържеството да не напомня с нищо на първата му сватба 

 

Celebrities преди 3 години

По времето, прекарано в очакване на предложение от страна на принца, Камила е безпрекословен рекордьор. Двамата с Чарлз се венчават цели 35 години след запознанството си. За това немалко време в отношенията им има всичко: възторг в началото, многочислени раздели, фазата "само приятели", безкрайни слухове, скандали и сериозни душевни рани. Съответно втората сватба на бъдещия крал е извънредно вълнуващ момент. 

Известно е, че мисис Паркър-Боулз се страхува, че сватбата й с престолонаследника ще бъде посрещната с бойкот. Тържеството на Чарлз и Даяна през 1981 година спокойно може да бъде определено като помпозно и дори екстравагантно. Церемонията е предавана по телевизията, гледат я 750 милиона души, а в монументалната катедрала Свети Павел се събират повече от 2000 гости. Женитбата на бъдещия крал е чествана от цял Лондон, оцветен от хиляди партита,  фойерверки и танци до зори в паметния ден. 


Големите любовни истории: Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс


 

Втората сватба на принц Чарлз е далеч по-скромна. И младоженецът, и булката са вече разведени по веднъж, встъпват в брак повторно, затова венчанието се провежда като гражданска церемония в кметството на Уиндзор. Присъстват 800 души, макар че кралицата, като глава на англиканската църква, се въздържа от поява, но пък поздравява двойката по време на тържествената службя, последвала гражданската церемония. Ограниченията се простират и върху останалите обичайни атрибути на всяка сватба. Така, например, принцът на Уелс забраняват да им бъдат правени подаръци в деня - на него или на Камила. 


Принцът на Уелс и съпругата му, херцогинята на Корнуел, и Елизабет II напускат службата след сватбата в Уиндзорското кметство 

В поканата за тържеството директно се забранява използването на телефони и всякаква друга електроника и се съобщава, че списък с подаръци няма да има. За разлика от този втори път, при първата сватба, Чарлз и Даяна получават около 6 000 подаръка. По слухове, Чарлз е извънредно придирчив и изискващ по отношение на личните си вещи, и много от даровете, получени съвместно с Даяна са раздадени, а други - унищожени (в това число комплект от четки за зъби в син и розов цвят). По думите на бившия придворен на принца Пол Бърел, персоналът на двореца получава много от ненужните на принца и принцесата вещи като подаръци. 


Чарлз и Камила в кметството 

Съдейки по всичко, за Чарлз това се оказва сериозен стрес, и 25 години по-късно той не иска и да чуе за възможността отново да му се налага да разчиства покоите си от нови нежелани подаръци. Пък и като цяло, съвсем очевидно, наследникът не желае втората свабта да прилича по каквото и да е на първата. 


Истории от живота: Камила Паркър-Боулс, най-мразената жена в Англия


В деня на своята венчавка, Елизабет и Филип също получават хиляди подаръци. Сред тях има и функционални предмети, като например шкаф за книги от кралицата-майка и пълен набор за пикник от принцеса Маргарет. Жителите на Нюфаундленд подаряват на принцесата, по-късно кралица, палто от норка, шахът Ага-Хан - препариран елен, а кралят на Египет Фарук - златна огърлица на възраст 2200 години. Съпругата получава и 100 чифта найлонови чорапи - в следвоенна Британия тове е истински разкош. 


Принцът на Уелс и херцогинята на Корнуел след сключването на брака в Уиндзор, 9 април 2005

Подаръците, получени от принц Едуард и Сара Фергюсън в чест на тяхната сватба, са оценени на 1,5 милиона лири. Много години по-късно цифрата е надмината с много - става въпрос за сватбата на Съсекс. Меган и Хари заковават 7 милиона лири като подаръци и сувенири. Разбира се, всички получени дарове са върнати, защото протоколът не допуска членове на БКС да приемат подаръци на стойност над 150 лири. Известно е също така, че в деня на сватбата си, принц Уилям и Катрин получават кокер-шпаньол, велосипед-тандем и даже песен - на влюбените я посвещава певецът Джордж Майкъл. Дали се е наложило да бъде върната и тя - не е известно на широката общественост. 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 22 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.