Следва

R.I.P. Диего Марадона - готиният скандален гений

Историческа любов, кафето на сърцето ни

Forget love, fall in coffee... 

Food преди 3 години

Нашето течно злато е, нали! Нито денят ни е пълен без него, нито светът е толкова красив, нито ние сме най-доброто си Аз. Названието на любимата напитка е еднакво навсякъде по света - на английски 'coffee’, на холандски 'koffie‘, на турски 'kahve‘, на арабски 'qahwah‘, на италиански  'caffè‘ - което тълкуваме като равностранен афинитет към кафето навсякъде, защото е невъзможно да не го ценим и обичаме, където и да сме. А историята на кафето е същинска приказка, разказваме накратко:

Връзката ни с кафето е вековна, а първата среща между човека и омайните енергизиращи зрънца - митологизирана, буквално. Смята се, че през 9-ти век в Етиопия пастир разхожда попада на непознато му дърво, сяда под сенките му, за да си почине, а животните започват да ядат от плодовете на дървото, прилични на сочни череши. Така Калди, това е името на човека за пръв път влюбил се в кафето, узнава енергизиращите свойства на растението.

Малко след това, кафе се консумира почти само в манастирите и в последствие се разпространява като скъпа стока и към Арабския полуостров, Близкия Изток, Персия и Турция, оттам и в Европа (когато пирати открадват семена на кафени дръвчета и тайно ги пренасят на корабите си).



Напитката се свързва с мистицизма на религиите и е смятана за неизменна част от прехода на хората от нощта към деня. Във всеки дом се сервира кафе като знак на доброта, приемственост и гостоприемство, то е чист символ на любов. В Европа през късното Средновековие напитката е невиждан, ексклузивен лукс, но с разрастването на световната търговия напитката става достъпна за всеки, а кафенета - едни от най-важните социални пространства в просвещенска Европа. Най-влиятелните европейски империи влизат в конфликти заради кафето, всеки иска да разполага със земи, плантации, рецепти, защото кафето е символ на богатство и престиж.

В модерността кафето е всичко това и още много...  днес по всички ъгълчета на света се пие кафе в хиляди варации, форми и сортове; кафенетата са място, на което сме всеки ден (освен през 2020-та, може би), домът ни е най-уютен, когато сутрин ухае на кафе, докато работим и учим не минаваме без него, докато пътуваме - също, общо взето навсякъде по всяко време. То е огромна част от социалните и интимните ни преживявания, затова неизменно държим да е най-качественото. Имаме, разбира се, предпочитан луксозен бранд - синоним на наслада, празник на щастието, поглед към вечно красивото. Избираме DAVIDOFF за фино, съкровено, елегантно кафе преживяване.

“Да имате вкус за качеството, означава да имате вкус за живота.“

-Зино Давидофф 

DAVIDOFF подхождат към продукцията на кафе динамично, приключенски, с афинитет към идеалното, минималистично, красиво преживяване. Светът на DAVIDOFF е единственото място, на което откриваме безвремието на елегантността, и то в чашата кафе, която обгръщаме с длани всяка сутрин.

Сега сме влюбени и се събуждаме с лимитираната серия Secrets of Nature: Columbia - неинтензивени кафе зърна Арабика, отгледани в магическа Колумбия, леко изпечени, наситени на силноароматни плодови нотки, налични във вариант мляно, печено кафе, кафе на зърна и разтворимо кафе.

Кафе експертите на DAVIDOFF ежегодно създават тази изискана лимитирана серия за всички взискателни и изтънчени любители на кафето. Тазгодишната уникална комбинация Колумбия отдава почит към очарователните тайни на южноамериканската страна и особеностите на природата като основа на перфектната чаша кафе DAVIDOFF.

Когато искаме нещо класическо и вечно, посягаме към Espresso 57 Intense от DAVIDOFF, в което омагьосващи пластове от вкусове и аромати се припокриват, за да създадат дълготрайно удовлетворение. Както при всички забележителни творения, красотата на Espresso 57 отеква в неговата непретенциозност. Интензивно по изключителен начин, силно изпечени зърна Арабика и останалото е история.

Този декември, не приличен на никой друг, Davidoff е глътката откровена наслада, кафето, което ни помага да се чувстваме добре. По-силни, по-справящи се и по-обнадеждени. Луксът е в малките неща. Радостта - също!

 

More Food