Следва

X-мas Gift Guide 2020: за НЕЯ

Чантите на Пролет/Лято 2021 - най-модерното от модерното

I want someone to look at me the way I look at a Chanel bag

All fashion преди 3 години

Цитатът в анонса ни е от непознат автор, но е толкова верен и толкова хубав, че всеки път, като заговорим за чанти, ни идва на ум. В случая дискутираме чантите-любимки за идните Пролет и Лято, тези на новата - ура! година, показани на Седмиците на модата този септември от най-добрите в бранша.

Изобилието е гигантско, както всеки път - чантата е аксесоар с особена тежест и особен вайб, много важно е какво избираме, затова и морето от чанти за всеки нов сезон е един от най-сериозните модни маратони по принцип.

Важно е да отбележим, че, макар че по отношение на тенденциите при дрехите и обувките дизайнерите са доволно сдържани, то в аксесоарите моделиерите си позволиха нечуванa фантазия и експеримент - повече от приемлива причина да броим дните до края на този и началото на следващия моден сезон. 


Tod's; Versace

Ключовият тренд, както досега, се отнася до практичността: на подиума дизайнерите представиха огромни чанти за шопинг и слингове, а неудобните портмонета за стотинки и микро чантичките решиха да превърнат в чантички за смартфон. Друг забележителен тренд са извънредно ярките цветове - намек за 80-те, но в нов, съвременен прочит. Не се наблюдават никакви ограничения по отношение на формата: ако искате, изберете мини торбичка в ярко червено-оранжево, ако пък предпочитате - вземете аксесоара в дамски делови стил в ослепитална фуксия. 


Isabel Marant; Valentino

Характерно е, че в един и същи момент, едни брандове заложиха на носталгията и решиха да наблегнат на възраждането на култови модели от по-ранните години на марките, то други се заиграват с необичайни пропорции, размери, форми и тъкани, за да се отличат по някакъв начин от общата маса. Резултатът е широк, даже преширок набор от чанти - от микроскопични модели, декорирани с перли и цветя, до практични кошници за пикник. Следват по ред основнитге модели, между които ще избираме за следващия сезон, като освен с липса на колебливост, трябва да се запасим и с необходимата сума. Защото истината е, че тези, които заслужават вниманието ни, са от лъв нагоре, ако смеем да се изразим образно. 

Огромни чанти


Valentino; Boss

Ръкавиците, маската, антисептикът - към ежедневните ни батажи вече се добавя цяла кохорта защитни средства, които е необходимо да носим навсякъде. Следователно, няма нищо учудващо в това, че дизайнерите решават да увеличат обема на чантите, фантазирайки брилянтно по темата хиперсайз и за новия сезон. Колкото по-голям е аксесоарът ни, толкова по-добре (естествено, от това не произтича нуждата да го напълним догоре). Вдъхновение черпим директно от брандовете-трендсетъри - Valentino, Max Mara и Etro.


Max Mara; Salvatore Ferragamo

Клъчове-портмонета


Balmain; Louis Vuitton

По всичко личи, че през следващия сезон ще приемем част от стил навиците на херцогиня Кейт: съпругата на принца обожава клъчовете, включително и защото позволяват избягването на нежелани ръкостискания. Очевидно дизайнерите са на мнение, че въздържането от излишни контакти е ок, а за целта ще ни помогне клъчът-портмоне - идеалната чанта за всеки ден, ако в ежедневието не ви се налага да мъкнете цял град със себе си. Представете си в ръцете ви да лежи красив едър клъч, украсен с монограми, като от шоуто на Balmain, или пък модел с декоративни синджири, като от ревюто на Ports 1961, или тъмно розова чанта с фактурата на алигаторска, както показа Мария Грация Кюри в новата колекция на Dior.


Balmain; Dior

Ярки цветове


Genny; Coperni

Неоновата цветова палитра е решение за по-смелите. Макар че флуоресцентните цветове изглеждат като носталгичен жест на стилистите към епохата на 80-те, днес в отровно жълто, много силно зелено или заслепяващо оранжев неон са изпълнени всевъзможни модели чанти за всеки вкус. Най-ярките, разбира се, са от Versace: италианката Донатела Версаче изобщо не се колебае и допълва ярките tote bags с контрастни на цвят синджири и допълнителни портмонета - по-нахално надали може да е. 


Tod's; Versace

Оранжево


Ports 1961; Laura Biagiotti

Ако все пак изпитвате известна скептичност по отношение на твърде силния неон, обърнете внимание на оранжевото. Той не се ограничава с ролята си на акцент, както е при неона, но отлично се съчетава с цялата цветова палитра на модния сезон за топлото време на 2021-ва. Повече избори от всеки друг представи Пиерпаоло Пичоли на шоуто на Valentino. Искате още? Имате го, в интерпретациите на Versace, Ports 1961 и Laura Biagiotti за миниатюрни крос-боди, тоут и опртфейли в приятен кайсиев цвят. 


Versace; Valentino

Слама


Pronounce; Etro

Няма да минем и без сламени чанти - лятото не е същото без тях. Определено с лидерска позиция отново, и този път те се радват на обичта на дизайнерите, които някак си постигат нелесната цел - да направят този вид модели небанални и силно желани. Любителите на класиката могат да избират между почти буквални кошници за пикник, а тези, които искат за експлоатират материята всеки ден, вероятно ще се влюбят в минималистичните сламени шопъри на Daniela Gregis.


Daniela Gregis; Philosophy Di Lorenzo Serafini

Чанти-мрежи


Burberry; Fendi

Изключително модерна е мрежата - както върху дрехи от всякакъв род, така и при аксесоарите. Тези чанти се явяват приятна алтернатива на много модерните допреди сезон и половина - два чанти, тип пазарски плик. За нещо интересно поглеждаме към Burberry: Рикардо Тиши украсява тази чанта с блестящи кристали, а вътре позиционира миниатюрен бял клъч. По-практичен модел предлагат от Fendi - стегнатата едра чанта от кожа, гофрирана като мрежа, в синьо и бяло, е приятно-предизвикателна вещ. 


Longchamp; Fendi

Чанти за смартфон


Victoria/Tomas; Max Mara

Май доживяхме - следващия сезон най-най-неудобните, абсурдно дребни и нефункционални аксесоари ще минат на заден план. И дори симпатичните микро-чанти, на които се нагледахме предните няколко сезона, постепенно получават по-практична вариация - продълговати калъфи за смартфон. Да се прощаваме с микро-моделите още е рано, но ако до днес сте се чудили какво точно да понесете в модната миниатюрка, то чантите на новия сезон поне ще съберат най-важния аксесоар на XXI век - телефонът. 


Louis Vuitton; Coach

More All fashion