Следва

Не е само Ашли Греъм: 5 успешни модела plus-size, които следим

The Age of Tomorrow: виртуалният свят на Balenciaga

Пътуваме back to the future с Balenciaga и виртуалния Afterworld

All fashion преди 3 години

Апокалиптичното усещане на глобалната пандемията се засилва и засилва. Светът ни все още не се разпада, но в съзнанието ни започват да изплуват представи и догадки за това какво ще е бъдещето. Ако днес животът е толкова странен и непредвидим, какъв ли ще бъде след още 10 години?

Можем само да си фантазираме до къде ще стигне човечеството в близкото бъдеще. Представяме си колко много ще се развие технологията, най-вероятно ще имаме чипове в мозъците и ще бъдем нещо като полуандроиди или пък ще забравим изцяло реалния свят и ще живеем в дигитална утопия с помощта на VR... Е, не знаем със сигурност, но знаем как седят нещата в момента и, докато си седим вкъщи, кротко наблюдаваме как всичко се променя от ден на ден.

Подобно на много други индустрии, светът на модата също претърпява сериозна транформация покрай пандемията. Налага се брандовете да търсят нови начини за представяне на сезонните си колекции, някои избират да дебютират скромни ревюта с ограничен брой участници, а други стават още по-гъвкави и се насочват към по-иновативни подходи.

Демна Гвасалия обаче прекрачва границите на познатото и се присъединява към нашия клуб за конспирации и теории за бъдещето. След експерименталната видео кампания за Summer 2020, която представлява излъчване на пост-апокалиптични новини и видео ревюто с песента “I Wear My Sunglasses at Night” за Spring 2021, Balenciaga подготвя нов дигитален удар за колекцията Есен 2021, която ще дебютира под формата на видео игра на 6-и декември.

Afterworld: The Age of Tomorrow представлява “алегорично приключение“, което ни транспортира в представите на Демна за нетолкова далечната 2031 г. Играта обещава да даде “задълбочен поглед върху новата колекция и прогнозира бъдеще, в което ще носим подобни дрехи“. Фокусът ще бъде основно върху дизайните, но играчите могат да изпълняват различни задачи и предизвикателства, борейки се за по-добро бъдеще.

Очевидно предстоящата колекция се основава на темата за човешката съдба, представена като "интерактивно игрално пътуване“. Можем да преживеем процесa на “бавното връщане към по-здравословен живот, баланс между природата и индустрията“, а след като изпълним всички задачи, играта ни възнаграждава с “реално дихателно упражнение, но зададено във виртуална утопия“.

Напоследък светът на видеоигрите и модата са особено чести сътрудници. Миналата година програмистът на League of Legends Riot Games обява колаборация с Louis Vuitton, Burberry пък излъчват най-новото си шоу на геймърската стрийминг платформата Twitch, а Gucci, подобно на Balenciaga, стартират компютърна игра, вдъхновена от климатичните промени като част от тазгодишния GucciFest.


Онлайн фестивалът на Gucci - арт кеф за всички от сърце


Нямаме търпение да видим какво ни очаква в бъдещето на Демна Гвасалия и Balenciaga. И изобщо на модния свят.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 14 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.