Следва

Мелания Тръмп и празничната украса на Белия дом

Гримът на принцеса Даяна - разказва визажистът на Ди - Мери Грийнуел

Гледаме сезон 4 на "Короната"... 

Celebrities преди 3 години

Гледайки превъзходния сериал на Netflix, си припомняме харизмата и чара на Лейди Ди - Принцесата на народа. Разбираме повече за начина, по който тези качества на принцесата са били подсилвани, директно от източника - близката приятелка и гримьор на принцеса Даяна - Мери Грийнуел.


Мери Грийнуел

Принцеса Даяна обича макиажа. На червения килим, на непринуден обяд, просто минавайки пред очите на дебнещите папараци, тя опитва и обикновено успява да изглежда максимално добре. Именно благодарение на нeйната приятелка, прочутата британска визажистка Мери Грийнуел, на принцесата й се получава. 


Гримьорката на Кейт Бланшет за Венеция и най-важните грим-трикове под маската


"Тя умееше да носи грим блестящо, разказва Грийнуел, която работи и с повечето днешни звезди - от Кейт Бланшет и Лили Джеймс до Меган Маркъл. - Харесваше ми да се грижа за това, красотата й да бъде подчертана и показана". Красотата на Даяна, блестящите й сини очи и безупречна кожа се оказват отново в центъра на вниманието, благодарение на появилия се на 15-ти ноември 2020-та в Нетфликс четвърти сезон на The Crown. Той възроди Даяна-манията, избухнала след трагичната смърт на принцесата през 1997-ма.


Ди в пълен блясък: тоалетите на Даяна върху снагата на Ема Корин в The Crown Season 4


Разбира се, не всеки е склонен да повярва на видяното в сериала непосредствено, още повече, ако не е бил свидетел на онзи исторически момент, затова черпим впечатления от Мери Грийнуел, за да разберем каква е реалната история на отношенията на Даяна с грима, да открием каква всъщност е била Ди и как евентуално би се вписала в съвременния бюти-ландшафт.

Разкажете за подхода си към гримирането, докато работехте за принцеса Даяна.  
При работата с принцесата творческият процес бе същият, както когато гримирах всеки друг човек. Тя беше една от най-големите звезди, с които някога съм работила, а с личности от такъв мащаб подходът се заключава в това, да им позволиш да се чувстват приятно и непосредствено. Важно е да знаеш, че всеки човек има ярка индивидуалност и винаги да взимаш това предвид. 

Какво искахте да постигнете с отделните й визии? Трябваше просто да подчертаете естествената красота на принцесата или да я подготовяте за конкретно събитие?
И едното, и другото. Ако тя се готвеше за официална проява, например за червения килим, естествено, отчитах това. Ако беше обяд, гримът беше по-мек. Всичко зависеше от това къде отива и в какво е облечена. Винаги подхождах към грима индивидуално. Харесваше ми да подчертавам красотата й, придавайки й разкошен, гламурен вид, когато стъпва на червения килим, и да й придавам естествен и нежен вид в останалото време. Тя умееше да носи грим. 

Вземахте ли предвид, че Даяне е много снимана, т.е. отчитахте ли как работата ви ще изглежда на снимките в пресата?
Не, знаех с положителност, че тя изглежда добре всеки път на снимки. 

Какви бяха топ бюти средствата по онова време?
"Това беше преди 20 години, така че множеството от продуктите, които ползвахме тогава, днес не се произвеждат. Но тя изглеждаше вълшебно всеки път с меко и нежно червило на устните, а не с ярко червено. От време на време носеше червено червило, и изглеждаше перфектно, но приглушените ягодови тонове й стояха наистина страхотно. Имаше прекрасни очи, които се подчертаваха много ефектно, и изключително хубава кожа. Така че аз просто подчертавах чертите и предимствата й, доколкото можех. За вечерните й прояви използвахме повече козметика, за дневните - по-малко. Моите любими оттенъци в грима, които са актуални и днес, са тези, които позволяват игра на светлини и сенки: сиво-кафеникави, кафяви, кремави - все естествени нюанси, присъщи на кожата. 

Принцеса Даяна интересуваше ли се от бюти теми?
Да, харесваше й. Тя беше доста комплексна. Много добре се грижеше за себе си. Тя беше това, което наричат self-aware, но не безцелно, а с грижа за себе си и близките хора. 

Кои са любимите ви визии, които създадохте за Даяна?
Когато се появи в галерията Serpentine (1994). Или пък лицето й на Met Ball в Ню Йорк през 1996-та. Но знаете ли, аз толкова пъти я гримирах за различни събития, и тя винаги изглеждаше великолепно, излизайки пред публиката. Но в това нямаше нищо особено, беше все едно да помогнеш на най-добрата си приятелка преди да се яви някъде да изглежда максимално добре, това е всичко. Тогава тя все още не беше икона.

Как бихте описали Даяна?
Беше красива, добра, мила. Невероятно щедра и грижлива. Тя беше първата, която публично прегърна човек със СПИН, а това промени света. Никога няма да забравя, че бях близо до нея, за мен е чест. Даяна беше жена с ярка индивидуалност, винаги знаеше как иска да изглежда, знаеше едновременно с това и какви усилия трябва да положи преди да излезе. Беше източник на вдъхновение за мнозина, като кинозвезда.

Как мислите, че би се вписала в индустрията на красотата днес? 
Би била една от най-ярките и блестящи личности.

Как мислите, че се промеин бюти-индустрията след нейната смърт?
Това, което най-силно промени индустрията, е Instagram. Той обърна всичко с главата надолу, като направи известни много художници по грима. Сега можеш да влезеш в YouTube и да откриеш хиляди начини да се разкрасиш. Индустрията се преобърна напълно. Само си помислете за всички нови оттенъци, текстури, за повята на грима за тъмна кожа, и всичко това е забележително. 

Промени ли Instagram вашата собствена естетика?
Не, аз съм твърде отдавна в професията. На хората или им харесва това, което правя, или не.  

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.