Следва

X-мas Gift Guide: ЗА ДЕТЕТО

Небесни одеяния или за астрологията в модата

Шалове със зодии, рокли със съзвездия… ах, да!

All fashion преди 3 години

Да проверим хороскопа сутрин, докато си пием кафето; да се ядосаме, че Меркурий пак е ретрограден или да се зарадваме, че Марс вече не е, да държим отговорни звездите за всичко хубаво или нехубаво, което ни се случва през седмицата (четем си го ТУК) или месеца (а това ТУК). И вие сте така, нали? Отдавна не виждаме астрологията като нещо далечно и мистично, което само вещици и таро мастъри могат да практикуват, напротив. Джен Зи поколението се оказва най-възприемчиво и отворено за подобни теми, а на нас лично астрологията ни е любима. Още повече, че не намираме никакво противоречие в това да вярваме в науката и технологиите, да се посвещаваме на изкуство и в същото време да се обръщаме с вяра към звездите. 

И защо астрологията възтържествува така сред по-младите поколения? Преди няколко години The Atlantic достоверно споменава, че хората посягаме към хороскопите и астрологията въобще в моменти на стрес: изследване от 1982 г., водено от психолога Греъм Тайсън, показва, че хората, които търсят помощ от астролог, го правят, за да облекчат по някакъв начин напрежението, касаещо различните роли в живота и личните им взаимоотношения. "В условията на високи нива на стрес, индивидът е готов да използва астрологията като средство за справяне с проблема, дори и при нормални условия да не вярва в нея“, пише Тайсън. Да се консултираш със звездите е като балсам срещу стреса и несигурността за бъдещето, факт, но ние сме любители и обичаме астрологията и в добрите си моменти, а не само когато ни е нужна. Друго интересно е, че New Yorker твърди, че интересът към астрологията върви ръка за ръка с упадъка на религията, както и с икономическата нестабилност по света: "В моменти на криза всеки търси в какво да вярва.“


Кажи ми каква зодия си, за да ти кажа какви здравословни навици да изградиш


През 2017 г. повелителите на тенденциите WGSN казват, че "духовността е новото нормално“ и се съсредоточават върху представяне на алтернативни терапии, сред които откриваме и астрологията. Това обръщане към духовното не се случва само и единствено според интернет - модата го доказва също! Като отражение на действителността, модата преоткрива и изнася на сцената количества шедьоври, свързани с езотерика, вещици, карти таро и, по наши наблюдения, не изневерява на астро мотивите.

Да носим колие със зодиакалния си знак е една от вездесъщите максими в луксозните модни сайтове като Net-à-Porter или Moda Operandi и брандове като Brooke Gregson и Sarah & Sebastian. Само че нищо не приключва с колиетата. Тук говорим за шедьоври на естетиката като колаборацията на Gucci и Tippi Hedren. Астрологията е страшно харесвана от потребителите и доходоносна за брандовете и, факт, тя се превръща в част от поп културата, ако съдим по марки като монолитния Yves Saint Laurent и по-младата Paloma Wool. Въпреки че да се залага на стратегии, атрактивни за по-млада клиентела, е една от маниите в света на луксозната мода, положението с астрологията е малко като да убиеш с един куршум два заека - тя е обект на интерес, който не се интересува от възрастта, и който в същото време ни свързва с най-интимните ни подсъзнателни преживявания.

През 2020 г. този интерес придобива все повече смисъл, благодарение на корона кризата, и модата по никакъв начин не се бави - от ноември многократно откриваме астрологични модни предложения, например персонализирани сетове с всеки зодиакален знак и копринени шалчета със зодиакални дизайни в Zara. Ето!


10 неща, които ще ви провокират да си направите натална карта


В същото направление се движи и част от есенната колекция рокли на Markus Lupfer, както и мистичните бродерии в лятната колекция на Mary Katrantzou. Мъжката колекция на Balmain също се посвещава на любовта към звездите, издържана в магични есенни щампи. Оливие Рустейн също включва в амплоато си различни дрехи с астро принт: "Всички сме заедно. Живеем под едно небе и го гледаме заедно. Ние сме просто едни номади, номади на света“, изказва се красиво арт директорът пред Vogue.

Няма как да не забележим масовото възраждане на астрологията по модните подиуми и в социалните мрежи. Една от най-впечатляващите колекции, в която астрологията е главен герой, е последната на Емилио Пучи с Питър Дундас. Годината е 2015, сезонът - есен, а дрехите - изпъстрени с бродерии, отразяващи нощното небе и зодиакалните съзвездия в него. А в края на ревюто, по хрумка на Дундас, неотразимите модели дефилират с индивидуални зодиакални рокли: Аня Рубик с одежда Рак, Джоан Смолс - Лъв, Лили Доналдсън - Водолей.

Астрологичната културна треска не е нещо ново и нечувано, но пък е супер яка! През 1552 г. Лука Гарсио, астроном и астролог от рода Медичи, публикува книга с астралните разположения на папи, принцове и други важни личности от тази епоха. През ХХ в. това действие придобива нови измерения. Пример е new age движението от 60-те и 70-те години, съпътствано от бум на  астрологични знания (някои дори казват, че New Age е "ерата на Водолея“, в което вярваме). Между това движение и днешния ден, астрологията и интересът към нея само се разрастват и разрастват. Шалчетата като тези, които предлага Zara, Джаки Кенеди носи още през 90-те. Нейният е произведение на Hermès и носи името “Astrologie”. Първообразът на този дизайн се появява още през 1963 г. и го носят дами като Опра Уинфри и Кристин Лагард.

Интересът на дизайнерите и марките към астрологията през всички тези години доказва нейния непреходен характер. Преди Fendi или John Galliano да я използват през 90-те, много от пионерите в модата на ХХ в. я включват в колекциите си като свой отличителен белег. И все пак, не само модата проявява такова голямо любопитство към звездите. Първата астрологична статия се появява през август 1930 г. в британския таблоид Sunday Express и е точно след срива на фондовата борса. Тя пристига като глътка свеж въздух след такива тежки случки и е посветена на раждането на принцеса Маргарет (21 август 1930). През същото това време - между краха на Уолстрийт и Втората световна война - Елза Скиапарели посвещава есенната си колекция от 1938 г. на небето, звездите, астрономията и астрологията.


Астрологията повелява: изберете професия според знака, в който попада Медиум цели


През 2016 г. италианската мода въздига от пепелта един от тези иконични модели - тъмносиньо яке, бродирано от дизайнерската къща casa Lesage с космически мотиви, растящи луни, комети, планети и избухващи звезди. Дванадесет избродирани очертания на реверите представляват дванадесетте зодии. Елза Скиапарели, позната с прякора си Ursa Major, разказва как се вдъхновсява: нейният чичо Джовани Скиапарели е директор на обсерваторията "Brera“ в Милано и е астроном. Печели славата си заради откритие относно Марсовите канали, а Елза си го спомня с умиление: "Той ме харесваше и обичаше да казва, че съм родена със съзвездието "Голяма мечка“ на бузата. Ясно е, че това бяха лунички. Обичаше да гледаме звездите през огромния телескоп, докато ме държи в ръцете си“, пише Скиапарели в биографията си "Shocking Pink“. Имайки предвид нестихващото въображение на дизайнерката, модната къща, носеща името й, също се обръща към звездните мотиви в есенната Haute Couture колекция от 2016 г. с деликатни черни рокли, осеяни със зодиакалните знаци.

Исторически погледнато, използваме астрологията, за да разберем кога, къде и защо се озоваваме. Според New Yorker, Теодор Рузвелт държи да има винаги под ръка своята рождена карта, а други политици като Шарл дьо Гол, Франсоа Митеран или Роналд Рейгън неизменно се допитват до астролози по всякакви поводи. Изводът е, че астрологията се използва навсякъде - от политиката до модата! Дама, която умее да чете карти таро, подтиква Кристиан Диор да отвори собствената си фирма през 1944 г. и като логическо продължение на това увлечение към екстрасенсите и картите, наследени от баба ѝ по майчина линия, мадам Делахайе се превръща в изключително важна фигура за дизайнера. Цял един езотеричен космос, който служи като вдъхновение и на неговите наследници, като Мария Грация Кюри с Haute Couture колекцията си Пролет/Лято 2017 г., която включва неземно красиви рокли, бродирани с различни мотиви от зодиака.

Оказва се, че Коко Шанел също е доста запалена по астрологията и до края на живота ѝ откриваме два важни символа в работата и живота ѝ - лъвът и числото пет, които формират ДНК-то на модна къща Chanel: "Лъв съм и като него показвам ноктите си, за да защитавам самата себе си“, казва дизайнерката. През целия си живот носи малка фигурка на лъв, заедно с цигарите и ножиците си, той е част от нейните дизайни, често присъстващ на копчетата на костюмите ѝ, например. Лъвът не е повтарящ се мотив само в линията й бижута. Карл Лагерфелд го превръща в главен герой на есенното дефиле през 2010 г. с помощта на огромна статуя по средата на парижкия Grand Palais. По свой начин звездите са собственият (астрологичен) мотив на Коко, особено след като започва да експериментира с тях и в колекцията си Bijoux de diamants от 1932 г.: "Искам да покрия жените със съзвездия. Звезди, звезди във всякакви размери“, казва тя.

More All fashion