Следва

10 стайлинг трика от вчерашното шоу Chanel Métiers d’art 2020

My Style: Виктор и Huawei x Gentle Monster или всичко за добрия гардероб

Моделът на Визаж за ВСИЧКО модно 

All fashion преди 3 години

View Sofia: Всичко, което трябва да знаем за теб, Виктор?
Виктор Димитров: Кълбо от смях, което стъпва на пръсти, опознавайки красотата в света.

VS: Къде започва и къде свършва стилът?
В.Д.: Стилът започва от отношението на човек и нагласата му към дрехите, като изразно средство. Завършва с прожекция на неговата индивидуалност, място в обществото и, разбира се, вкус. Според мен, дрехите могат да говорят. И те казват доста неща за нас. Имам чувството, че хората забравят за това понякога. Тук става въпрос, че човек сам е отговорен, за това как презентира себе си пред обществото. Когато няма значение, дали дрехите ни ще са различни от униформа на контрольор, или не, това е проблем на културно ниво.

VS: Къде са корените на умението да се обличаш готино?
В.Д.: Визуална култура, усет за естетика и понякога етикет. Етикетът може да помогне, давайки ни граници кое е подходящо за поводи и кое - не. Но той категорично не може да свърши цялата работа.

VS: Ти си на 20, а си в топ-стилова форма - смесваш перфектно, наслояваш също така перфектно, комбинираш цветове и текстури сякаш по инстинкт. Как се разви отношението ти към тази толкова любима материя - обличането със стил и отношение при теб в последните, да речем, 4-5 години. Откъде тръгна, за да стигнеш до днешното си виждане за мода?
В.Д.: В интерес на истината в гимназията експериментирах много и тогава изследвах най-усърдно усета си към дрехите. Редовно ходех на училище с дрехи, намерени в нечий гардероб вкъщи. Бях значително по-пъстър тогава, прикованите погледи тайно ми харесваха. Сега се придържам към комфортната си зона - монохромни цветове, семпли и елегантни дизайни. Както в живота, така и в модата - харесвам нещата да се случват по красив, прост и грациозен начин.

VS: Няколко пъти, докато снимахме, спомена баба си, що за човек е тя, в единия тоалет, който облече за тази сесия, шлиферът е неин. Трябва да е страхотна жена, каква е историята й?
В.Д.: Аз и моята баба сме изключение сред роднините ни в стилов аспект, защото и двамата имаме специално отношение към външния вид, което вероятно съм наследил от нея. В младините си е била много красива, кокетна и елегантна жена. И шлиферът, за който говориш, и дънките, и черната пътна чанта са доказателство за това. Само тези три попадения нося и не си личи, че не са мои, но пък винаги е адски комично признанието, че нося дрехите на баба си.


Бабата на Виктор

VS: Жените или мъжете са по-добри в дизайна и защо?
В.Д.: Не съм почитател на какъвто и да е тип съревнование между половете, в професионален и всеки друг контекст. Хората се раждат с дадености, които са отвъд обществените стигми, касаещи половите роли. На първо място човекът е човек и трябва да бъде разглеждан като такъв. Още повече, говорейки за моден дизайн, където границите за постигане на успех при мъже и жени отдавна са размити и всичко е единствено въпрос на възможности и талант. 

VS: Какво мислиш за понятието унисекс?
В.Д.: За мен е въпрос на време половите рамки да отслабнат в модата и като цяло в модерния свят. Мъжко, женско или универсално, това са етикети, които самите ние слагаме на вещите. Преди 20 години розовото беше строго женски цвят, с времето хората разбраха, че е просто цвят. Той няма силата да те направи повече или по-малко мъж, да речем. Унисекс дизайните елиминират този проблем донякъде, което е готино. Но не в случаите, когато "унисекс" замества думата "безхарактерен".

VS: Твоят разказ по усещания за термина "аксесоар"? Какво прави една вещ перфектния аксесоар?
В.Д.: Обичам вещи с история, защото това ги прави специални. В този смисъл, сантиментално е епитет, който задължително присъства в описанието на перфектния аксесоар. И качеството, добрият аксесоар е качествен! 

VS: Разкажи ни повече за ансамблите, които облече, за да ни направиш деня свеж и страхотен, за което ти благодарим. Кое откъде е, с каква емоция го свързваш, има ли алтернатива?
В.Д.: Тези панталони (снимката долу) получих като възнаграждение за първия си работен ден някога като модел, шити са по мои мерки и затова ги обичам. Преживели сме много заедно, което определено си личи - имат дупка от падане, петно от мастило и съвсем различен цвят от първоначалния. С тях бях и на първия си кастинг някога, което препраща към чисто черния тоалет. Той е пример за моята ,,униформа”, с която ходя на кастинги в чужбина. За другите модни столици не знам, но в Милано е нещо като неписано правило - всеки модел трябва да носи черни дрехи, не твърде широки, за да може изборът на кастинг директорите да бъде обективен. Нося много винтидж, както и базови неща - Zara, H&M.  

VS: Какво те привлича в очилата Huawei x Gentle Monster Eyewear II, не ги сваляш очевидно?
В.Д.: Харесва ми как всеки път, когато ги слагам, ме поздравява един, макар и роботизиран, глас. Особено във времена, в които човешкият контакт е ограничен, дори такива неща запълват част от тази празнина. В кръга на шегата, разбира се. Освен това музиката е с мен, непрекъснато, а звукът е като никой друг. Харесвам и начина, по който стоят на лицето. Модерността им е зашеметяваща.   

VS: Най-доброто на дизайн полето в момента - изброй ни любимите си дизайнери и модели?
В.Д.: Модните брандове, които най-много ми повлияха тази година със сигурност са Peter Do, Robert Wun, Jaquemus, Egon lab. Лицата, които ми направиха най-силно впечатление на модната сцена през 2020 са Leon Dame, Dries Haseldonckx, Gena Malinin, Parker van Noord.

VS: Рисуваш, модел си, много модерен млад мъж... Как цялото това многообразие от интереси битува днес, в края на 2020-та, тази толкова шантава за всички ни година?
В.Д.: Определено живеем в предизвикателни времена и макар че минаваме през всякакви периоди и емоционални изпитания сами, то поне всички минаваме през едно и също нещо по различен път. И колкото и да не ни харесва да си го признаем, хората преживяваме еднаквите емоции по сходен начин. В този смисъл, честно е да кажа, че за всички ситуацията е огромно предизвикателство, на моменти доста сюрреалистично, което се отрази върху всеки аспект от живота, какъвто го познавахме. Имах време да рисувам повече и на повече теми. Но в сферата на модата мерките доста ограничиха работата, защото в нашата професия пътуването е основен компонент, както и срещането с хора. Да не говорим, че струпването на много хора на едно място е почти неизбежно. Присъствал съм на кастинги с по 300 човека и сами разбирате, че това няма как да се случи при сегашните условия.

VS: Какво те блокира/развълнува най-силно/озадачи/трогна най-много в работата ти като модел на МА Визаж до момента?
В.Д.: Да си модел определено е различно от всяка друга работа, трудно мога да реша откъде да започна. Имах горе долу силен старт, защото още в първата ми година в агенцията, спечелих модел на годината и отидох два пъти в Милано за Milan Fashion Week, където се сблъсках с изключителни хора и случки. В МА Визаж открих огромна подкрепа и приятелство в лицето на моя букър, който също се казва Виктор. Работата ми изключително ме вълнува и забавлява, кара ме да се чувствам жив.

VS: Най-важното нещо, за да е човек стилен?
В.Д.: Чувството на комфорт и увереност, носейки определени дрехи. Човекът носи дрехата, не обратното. Тоест, стилът трябва да е субективен и да съответства с нагласите, вълненията, характера на човека. Дрехите се съчетават не само спрямо външното, което ни е дадено, а и с вътрешното. Това е универсален принцип, при чието спазване няма провал.

VS: Трите табута в добрия стил?
В.Д.: На всеки от нас може би му е до болка позната следната ситуация: намираш се на чуждестранно летище, търсейки своя гейт и изведнъж си сигурен, че си на правилното място, защото си се озовал в тъпла от хора в анцузи. В национален план, носенето на анцуг е толкова нормализирано, че се е превърнало в трейдмарк на българите. В този ред на мисли: и трите ми табута са носене на анцуг извън спортната зала.

VS: Трите най-твърди Да-та на добрия стил?
В.Д.: Елегантност, премереност, красота.

VS: Какво очакваш в модно и лайфстайл отношение от следващата, 2021-ва година?
В.Д.: В следващите години се надявам да има все повече свобода в хората, да си поставяме по-малко граници, да се съдим по-малко. В модно отношение очаквам брандовете да са още по-дръзки, не само в дизайн, а и в шоутата.

VS: Оптимист ли си по отношение на умението на българина да се еманципира - емоционално, стилово и като потребител?
В.Д.: В интерес на истината, наблюдавам известно подобрение в нагласите към новото и различното. Ще ми се да вярвам, че ставаме по-добри, по-човечни, по-широкоскроени, макар и с бавни темпове.

VS: Пожелай ни нещо за Празниците!
В.Д.: Пожелавам на всички да правят повече неща с любов и внимание. Всички неща са най-хубави, когато са плод на старание и обич, обличането в частност, но и всичко останало. И откривайте красивото във всичко - лесно е!

Виктор носи новото поколение смарт очила на HUAWEI x GENTLE MONSTER Eyewear II.

Изключително иновативното устройство следва философията за максимално естествено съчетаване на технологиите и модата. Интелигентните очила от второ поколение продължават да се фокусират върху качественото аудио възпроизвеждане, с по-авангарден, но удобен дизайн, и по-голямо богатство от интелигентни функции. Четем повече ТУК!

Благодарим за гостоприемството на невероятно красивия шоурум Elegant Living на бул. "Васил Левски" 15-17.

More All fashion