Следва

Chanel Métiers d'art 2020: цялото ревю

Когато модният подиум се превръща в сбор на вещици

Мода, вещици и езотерика - един израз на свободния дух, който изглежда прекрасно!

All fashion преди 3 години

Как се облича една модерна вещица? "С конусовидна шапка и наметало", бихме казали. Тази година обаче новата версия на филма “The Witches” ни показва едни доста по-модерно облечени вещици. Визиите много приличат на тийнейджърските такива от филма “Sabrina” и са попили елегантността на Джаки Кенеди и Кармен дел‘Орефис. Спомняме си емблематични филми и сериали с вещици - Вероника Лейк в сериала “Bewitched” от 60-те, филмът “Hocus Pocus” от 90-те, двете версии на “Suspiria”, третият сезон на “American Horror Story” и “Akelarre”. Всяка година се появяват различни интерпретации на това как трябва да изглежда една вещица, но увлечението към езотериката се разпростира далеч отвъд филмовото изкуство. Намираме тези така интересни жени още в митологията в лицето на Цирцея и Медея.

И в този ред на мисли никак не трябва да ни учудва, че вещицата се превръща във вдъхновение и за модните подиуми. Започваме нашата модна "разходка" подобаващо с Vivienne Westwood и нейната есенна колекция от 1983 г., която се подвизава под името “Witches”. Идеята за нея се ражда заради едно пътуване до Щатите, в което известната дизайнерка се запознава с артиста Кийт Харинг, чиито флуоресцентни и вдъхновени от графитите дизайни, се появяват върху доста нейни творби. В лондонския музей  “Victoria&Albert” можем да намерим една от дрехите, участвали в колекцията: тренчкот със заострени раменни подплънки в бяло. От този момент натам вещиците на Уестууд се свързват с хип-хоп културата и то поради няколко причини. Едната от тях е, че именно такава музика звучи на представянето на колекцията. 

Японската дизайнерка Рей Кавакубо пък вижда вещиците в синьо. Арт-директорката на марката Comme des Garçons нарича пролетно-лятната си колекция от 2016-та “Blue Witches”. Една интерпретация, която гони далеч мрачния облик на вещиците. Така го обяснява и нейният съпруг Ейдриън Джоф, който описва моделите като "могъщи жени, които не разбираме, но правят добро в света“. Най-пресният пример за вещерска колекция е на австрийската дизайнерка Лина Хошек. Тя посвети пролетната си колекция за 2020 г. на тази толкова интересна тема и я нарече “Season of the Witch” - колекция, изпълнена с много черни мотиви и романтични елементи.


Напълно невъзможно е да обвържем вещицата само с една култура и модата е доста показателен пример. Най-вече, когато говорим в исторически контекст. За есента на 2020 г. мексиканският дизайнер Виктор Бараган почете корените си с колекцията “Brujas” (от испански "Вещици"), вдъхновена от времето на инквизицията в Мексико, както и всички вещери, които извършват обреди, "свързани с екстаза и лечението на духовната енергия. “Brujas” използва сексуалната магия за борба с широко разпространеното патриархално господство“, разказва по повода Vogue.

Страхът от непознатото и неестественото, които преобладават, довежда до истерия и геноцид, които преследват жените, като водещи са процесите в Салем. Този исторически период между 1692 г. и 1693 г. се случва в колонията в Масачузетс, САЩ. Тогава се осъществява екзекуция на около 20 души, която бележи едно от най-успешните дефилета на Александър Маккуин. За колекция Пролет/Лято 2007 г. британският дизайнер изважда на преден план родословното си дърво. Maккуин научава от майка си, че далечна роднина на име Елизабет Хау е обесена точно по време на процеса в Салем, фалшиво обвинена в практикуване на магьосничество. Още една марка, която се вдъхновява от същия исторически период за есенната си колекция от 2013 г., е Cushnie et Ochs: "Вещицата е ултимативното лошо момиче. Искаш да си като нея“, разказва Карли Къшни за New York Times.



През 2019 г. брандът Matty Bovan също се свързва с вещерската тема, но в този случай след странстванията на самия Мати по Пендъл Хил в Ланкашър, английското село, което през XVII в. става убежище на обвинения, процеси и обесвания на жени за магьосничество. Нещо подобно на лова на вещици в Салем. Бован обаче иска да избяга от масовото схващане за вещиците: „Не исках да правя нито вещерски шапки, нито пелерини“, пояснява той относно дизайните си.

Разшифроване на вещицата (на модните подиуми)

Чудим се откъде ли идва конусовидната вещерска шапка, без която един Хелуин костюм е невъзможен. Нейният произход не е много ясен, но в никакъв случай не липсват теории, като тази за евреите. Гари Дженсън, автор на “The Path of the Devil: Early Modern Witch Hunts”, обяснява, че през 1215 г. Латеранският съвет изисква от евреите да се идентифицират, носейки Judenhat, конусовидна шапка, която скоро се превръща в обект на антисемитизъм. Еврейските общества са напълно обсебени от апокрифни, демонични и еретични теми в историята. Образът на Злата вещица от Запада във филма "Магьосникът от Оз“ възражда не само шапката, но и останалите вещерски елементи. И, разбира се, ги виждаме и на модния подиум в есенната колекция от 2000 г. на Moschino, в която не липсва нито един елемент - от заострената шапка до червените обувки и раираните чорапи.

През 2008 г. Luella също залага на шапките и чорапите за нейните вещици в есенната колекция. Раян Ло качва на сцената едни доста по-сладки вещици, които изтриват всяка зловеща следа, придружени от метли.

В общи линии, марките се придържат към мрачната визия в дизайните си. Ритуалите, свързани с вещиците, носят символизъм, който се вижда във всички дефилета, вдъхновени от нея. През 2017 г. Preen включва в пролетната си колекция обърнатат пентаграм върху рокли, якета с щампи и бродирани ризи: "Израснахме с вещиците. Има много на остров Ман, хората ходят при тях, за да се лекуват“, спомня си Теа Брегаци, съосновател на марката.



Намираме същия този знак, бродиран с пайети, върху роклите от пролетната колекция на Гарет Пю през 2015 г. Друг интересен мотив, например, е включването на козя глава с дълги рога, която навява спомена за дявола, включен в много от творбите на Гоя. Всъщност това е препратка към езическите ритуали, която силно вълнува различни дизайнери. През 2007 г. Маккуин намеква за египетското езичество, докато известната колекция “Pagan” на Елза Скиапарели прави препратка към вътрешната връзка с природата с множество насекоми, населяващи всички аксесоари на дизайнерката през есента на 1938 г. По нейния си начин, Рей Кавакубо също загатва за тези церемонии, когато в края на есенното си дефиле през миналата година, моделите се събират в кръг, както се прави на екзорсистки ритуал, срещу всичко лошо на този свят.

Въпреки че не са пряко свързани с тях, картите таро са друг феномен, заедно със зодиака, който прогресивно навлиза в модата и се превръща в истинско очарование. Виждаме го още в първата колекция на Мария Грация Кюри начело на Dior, вдъхновена от суеверната душа на създателя на марката. За интереса на Кристиан Диор към Таро четем тук. Луната е друг езотеричен мотив, който може да се види, както при Dior, така и при McQueen - още един символ, който се свързва с вещиците.

Никак не се учудваме, че поради многото културни различия, се появяват доста мета референции, като тази на Undercover, която използва голяма част от визиите на “Suspiria” от Лука Гуаданино и неговото есенно предложение от 2019 г. Други са по-свободни, но все пак използват вещерските елементи като шапка, наметало, метла, които са свързани с миналото и със защитата. Различни шапки, например, играят главна роля в първата колекция на Хеди Слиман за Yves Saint Laurent през 2013 г. С черните рокли от шифон, големите капели и 70-тарската естетика, Слиман напомня за коктейл, който тръгва от циганките магьосници и стига до Стиви Никс (за която се говореше, че е вещица) и до художничката (и окултистка) Марджори Камерън.

А защо е това почитане на вещиците?

Както показва всяка колекция, мотивите, които подтикват дизайнерите да качат вещици на модните подиуми, са най-различни. Понякога са лични причини, а друг път опит за артистична справедливост в чест на всички жени, загинали заради истерии и суеверия. Но един от мотивите се откроява от останалите. Става въпрос за подчертаването на онзи феминистки поглед, който се вижда в образа на вещицата. През 2016 г. Comme des Garçons намеква за идеята за властни жени, които остават неразбрани. Тази есен, Бараган говори за женското овластяване пред Vogue: "Колекцията засяга сексуалността, властта и защитата срещу доминиращото патриархално общество, за каквото се е използвало и вещерството през ХХ в. В цялата колекция се усеща идеята за овластяването на жените, примесено с тъмно очарование“.

Преди няколко месеца The Atlantic говори за възраждането на магьосничеството и големия интерес към вещиците в Съединените щати, който се случва успоредно с възхода на самия феминизъм и спада на доверието в системата. През XIX в., докато избирателното движение набира сили, се появяват първите по-добри образи на вещицата: тя спира да бъде поклонник на дявола и се превръща в интуитивна мъдра жена, идея, която се свързва с магьосничеството. Както Woodstock, така и втората феминистка вълна, са бум за вещиците: тогава се ражда и W.I.T.C.H (Women's International Terrorist Conspiracy from Hell), група жени, които практикуват партизански феминизъм на различни места в САЩ между 1968 и 1970 г.

Други групи като Femen и Pussy Riot, си служат с естетиката, за да дадат гласност на протестите. Избират, съвсем нарочно, всички елементи, които свързваме с вещиците: дългата роба, метлата и заострената шапка. На стратегическо ниво техните манифестации са автентични ковени (събиранията на вещиците) с включените към тях заклинания: “W.I.T.C.H. означава счупването на приемането на жената като биологично и сексуално дефинирано същество. Това предполага унищожаване на фетишизма на пасивността”, разказват групите. В края на 60-те години доста феминистки групи започват да се идентифицират с този архетип, осъден от историята. Защитата му се превръща в правило номер едно за всяка феминистка група.

Тези групи изчезват преди няколко години, но не и схващането за оправдание чрез вещицата. През 2017 г., годината, в която започва движението #MeToo, така наречените "вещици на съпротивата“ протестират срещу управлението на Доналд Тръмп, чрез прилагането на собствени магии. Неговото управление посява семенцето на поколение вещици, които използват властта си, за да протестират. "Магьосничеството е феминизъм, по своята същност е политическо“, коментира авторката (и вещица) Габриела Херстик за списание "Sabat. “Винаги става въпрос за това, че жената не прави това, което иска църквата или патриаршията. Магьосничеството в същността си е политика, както и вещицата в същността си е феминистка“. Идеята се възражда в различни епохи, но винаги е под един и същи надслов: "Предай натам, сестро!“

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.