Когато модният подиум се превръща в сбор на вещици

Когато модният подиум се превръща в сбор на вещици

Мода, вещици и езотерика - един израз на свободния дух, който изглежда прекрасно!

Как се облича една модерна вещица? "С конусовидна шапка и наметало", бихме казали. Тази година обаче новата версия на филма “The Witches” ни показва едни доста по-модерно облечени вещици. Визиите много приличат на тийнейджърските такива от филма “Sabrina” и са попили елегантността на Джаки Кенеди и Кармен дел‘Орефис. Спомняме си емблематични филми и сериали с вещици - Вероника Лейк в сериала “Bewitched” от 60-те, филмът “Hocus Pocus” от 90-те, двете версии на “Suspiria”, третият сезон на “American Horror Story” и “Akelarre”. Всяка година се появяват различни интерпретации на това как трябва да изглежда една вещица, но увлечението към езотериката се разпростира далеч отвъд филмовото изкуство. Намираме тези така интересни жени още в митологията в лицето на Цирцея и Медея.

И в този ред на мисли никак не трябва да ни учудва, че вещицата се превръща във вдъхновение и за модните подиуми. Започваме нашата модна "разходка" подобаващо с Vivienne Westwood и нейната есенна колекция от 1983 г., която се подвизава под името “Witches”. Идеята за нея се ражда заради едно пътуване до Щатите, в което известната дизайнерка се запознава с артиста Кийт Харинг, чиито флуоресцентни и вдъхновени от графитите дизайни, се появяват върху доста нейни творби. В лондонския музей  “Victoria&Albert” можем да намерим една от дрехите, участвали в колекцията: тренчкот със заострени раменни подплънки в бяло. От този момент натам вещиците на Уестууд се свързват с хип-хоп културата и то поради няколко причини. Едната от тях е, че именно такава музика звучи на представянето на колекцията. 

Японската дизайнерка Рей Кавакубо пък вижда вещиците в синьо. Арт-директорката на марката Comme des Garçons нарича пролетно-лятната си колекция от 2016-та “Blue Witches”. Една интерпретация, която гони далеч мрачния облик на вещиците. Така го обяснява и нейният съпруг Ейдриън Джоф, който описва моделите като "могъщи жени, които не разбираме, но правят добро в света“. Най-пресният пример за вещерска колекция е на австрийската дизайнерка Лина Хошек. Тя посвети пролетната си колекция за 2020 г. на тази толкова интересна тема и я нарече “Season of the Witch” - колекция, изпълнена с много черни мотиви и романтични елементи.


Напълно невъзможно е да обвържем вещицата само с една култура и модата е доста показателен пример. Най-вече, когато говорим в исторически контекст. За есента на 2020 г. мексиканският дизайнер Виктор Бараган почете корените си с колекцията “Brujas” (от испански "Вещици"), вдъхновена от времето на инквизицията в Мексико, както и всички вещери, които извършват обреди, "свързани с екстаза и лечението на духовната енергия. “Brujas” използва сексуалната магия за борба с широко разпространеното патриархално господство“, разказва по повода Vogue.

Страхът от непознатото и неестественото, които преобладават, довежда до истерия и геноцид, които преследват жените, като водещи са процесите в Салем. Този исторически период между 1692 г. и 1693 г. се случва в колонията в Масачузетс, САЩ. Тогава се осъществява екзекуция на около 20 души, която бележи едно от най-успешните дефилета на Александър Маккуин. За колекция Пролет/Лято 2007 г. британският дизайнер изважда на преден план родословното си дърво. Maккуин научава от майка си, че далечна роднина на име Елизабет Хау е обесена точно по време на процеса в Салем, фалшиво обвинена в практикуване на магьосничество. Още една марка, която се вдъхновява от същия исторически период за есенната си колекция от 2013 г., е Cushnie et Ochs: "Вещицата е ултимативното лошо момиче. Искаш да си като нея“, разказва Карли Къшни за New York Times.През 2019 г. брандът Matty Bovan също се свързва с вещерската тема, но в този случай след странстванията на самия Мати по Пендъл Хил в Ланкашър, английското село, което през XVII в. става убежище на обвинения, процеси и обесвания на жени за магьосничество. Нещо подобно на лова на вещици в Салем. Бован обаче иска да избяга от масовото схващане за вещиците: „Не исках да правя нито вещерски шапки, нито пелерини“, пояснява той относно дизайните си.

Разшифроване на вещицата (на модните подиуми)

Чудим се откъде ли идва конусовидната вещерска шапка, без която един Хелуин костюм е невъзможен. Нейният произход не е много ясен, но в никакъв случай не липсват теории, като тази за евреите. Гари Дженсън, автор на “The Path of the Devil: Early Modern Witch Hunts”, обяснява, че през 1215 г. Латеранският съвет изисква от евреите да се идентифицират, носейки Judenhat, конусовидна шапка, която скоро се превръща в обект на антисемитизъм. Еврейските общества са напълно обсебени от апокрифни, демонични и еретични теми в историята. Образът на Злата вещица от Запада във филма "Магьосникът от Оз“ възражда не само шапката, но и останалите вещерски елементи. И, разбира се, ги виждаме и на модния подиум в есенната колекция от 2000 г. на Moschino, в която не липсва нито един елемент - от заострената шапка до червените обувки и раираните чорапи.

През 2008 г. Luella също залага на шапките и чорапите за нейните вещици в есенната колекция. Раян Ло качва на сцената едни доста по-сладки вещици, които изтриват всяка зловеща следа, придружени от метли.

В общи линии, марките се придържат към мрачната визия в дизайните си. Ритуалите, свързани с вещиците, носят символизъм, който се вижда във всички дефилета, вдъхновени от нея. През 2017 г. Preen включва в пролетната си колекция обърнатат пентаграм върху рокли, якета с щампи и бродирани ризи: "Израснахме с вещиците. Има много на остров Ман, хората ходят при тях, за да се лекуват“, спомня си Теа Брегаци, съосновател на марката.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.