Следва

Актрисата Елън Пейдж стана мъж

Тръмп приключи с оранжевия нюанс - знаци, предвиждания, разсъждения

След дълги четири години новата реалност изглежда най-сетне надига главата си - по-малко рошава и позлатена, по-малко разделена

Celebrities преди 3 години

Да, Доналд Тръмп спря да си боядисва косата. По-рано този месец 45-ият президент се появи на пресконференция, представяща усилията на администрацията за разработването на ваксини, с изцяло сребърна грива - не се вижда и една оранжева ивица. Новината рикошира в пресата и социалните медии. Засега среброто изглежда постоянно. Тръмп изглежда приключва с боята.

Тъй като косата на президента винаги е барометър на неговата политика, ни е нужно да интерпретираме тази трансформация. За начало трябва да разгледаме контекста. Тази пресконференция отбеляза още нещо, първо за Тръмп: той призна, макар и за кратко и вероятно несъзнателно, че излиза от Белия дом. "Тази администрация няма да влезе в lockdown", казва той. "Надяваме се, каквото и да се случи в бъдеще - кой знае коя администрация ще бъде - предполагам, че времето ще покаже...", тук той забавя темпото.
Това не е пълно изречение, но (случайното) значение е ясно: Друга администрация ще замени неговата. И той го знае.


Ms. Trump: колко "струва" всяка от съпругите и дъщерите на Доналд


Съществува паралел между косата и това признание на електорално поражение: Тръмп оставя истината да се прокрадва както в косата, така и в думите му. Допълнително нанесеният цвят на косата изчезва веднага, заедно с отказа да признае победата на Байдън. Умишлено? Ще продължи ли? Ясно е, че по някакъв неуравновесен начин Тръмп продължава да се лута между признаване на загуба и претенции за изборна измама.

Но това едва ли има значение. Администрацията най-после призна победата на Байдън. Новина, съпътстваща директно отказа на президента да си боядисва косата. Тръмп разхлабва хватката, бавно изоставяйки сложния театрален патос на президентството си.

Много възрастни мъже политици боядисват косата си, разбира се. Но те го правят дискретно, в съответствие с привилегията на определен вид мъжественост - поддържайки разумен, човешки цвят, докосвайки леко с четка корените, позволявайки си малко сиво по слепоочията (виж Мит Ромни) да плати данък на суетата им.


Мит Ромни

За разлика от тях, косата на Тръмп винаги е нещо средно между изкуство и хаос. Никога не използва едно и също перманентно багрило и (което е най-ужасяващо) знаем, че той сам го нанася (още по-лошо), ако се доверим на признанията на Иванка. Косата му излъчва нестабилност, отклоняваща се в цвят от царевична коса до тъмно кестеняво. Още по-силно, той никога не нанася равномерно оцветителя. Корените му винаги се виждат. Това "коренно" шоу никога не е само леко прораствате и избиване на сивото. Тръмп просто не боядисва цялата дължина на кичурите си. Вместо това той оставя няколко сантиметра от естествено бялата си коса да се появят над боядисаните секции, смело пробивайки си път през „четвъртата стена", признавайки пълната театралност на своята персона. Полученият двуцветен ефект леко игнорира конвенциите за „поддръжка", прокламирайки собственото изкуство, преди някой друг да го направи. Стилът също е чудо на дизайна - възвишена скулптура, създадена с тежък лак за коса, надвисваща несигурно над темето.

Косата му е конфликтна и нелогична, защото изпраща противоречиви послания: Аз съм рус; Аз съм сив. Млад съм; Стар съм. Аз съм плешив; не съм плешив. Грижа се за външния си вид; Пренебрегвам го напълно. Косата му предлага непрекъснат визуален превод на непрекъснатите противоречиви твърдения, които определят президентството му. 

Сега обаче, подобно на Дороти, когато най-сетне стигне до Изумрудения град, ние надзъртаме зад завесата и виждаме различна версия на президента. Подобно на Магьосника от Оз, той е разкрит като своего рода шарлатанин - човек, който прекратява опитите си да промени както външния си вид, така и резултатите от изборите.

Разбира се, Тръмп се отказва от цвета на косата си далеч по-бързо, отколкото от това да е президент. Невероятно обаче, миналия месец, централната фигура в тези безплодни съдебни дела, Руди Джулиани, ликвидира неволен участник в този театър на Тръмп. И този участник е боята му за коса. Този триумф на несъзнаваното, в който седемдесетгодишните коси разкриват мислите, скрити в главите, които украсяват.

На пресконференция, която дори Fox News нарече „светлина върху фактите", Джулиани отправи неоснователни твърдения за злоупотреби с изборите, настоявайки, че имал - но не може да представи - „стотици клетвени декларации", удостоверяващи изборна измама.


Ню Йорк, Ноември, 2020г.

Докато Джулиани пръска откровен фалш в продължение на 90 минути, се случва едно очарователно нещо: по бузите му се стичат вадички от водниста черна боя - бягайки от сивите слепоочия, които трябва да скрият. Руди изтрива лицето си с кърпичка, но щетите вече са нанесени - светът го вижда в най-нелепия му вид.

Медиите скачат: Какво е това каскадно вещество, което набира скорост, докато се смесва с печално известната обилна пот на Джулиани? Редовното, трайно боядисване на косата, правилно нанесено, никога няма да причини това. Дори временният цвят на шампоана, като Grecian Formula или Just for Men не би направило това. Не, единствените вероятни обяснения са: спрей за корени, който Джулиани пропуска да остави да изсъхне, или, още по-смущаващо, набързо мацната черна спирала.

Във всеки случай, хлъзгавото, черно като вакса за обувки вещество (може ли да е боя за обувки наистина?) допълнително подчертават измамната природа на изборите, които правят в живота и стайлинга си Джулиани (и Тръмп). Цветът е нанесен, за да освежи сивата коса на Джулиани, и да маскира неговата възраст. Но докато капе по лицето му, този бутафорен цвят прави точно обратното.


Иванка, Джаред, Доналд, Мелания и Барън

Неотдавнашната коафьорска злополука на Джулиани е неволна. Изглежда така, сякаш косата му е принудена, въпреки самата себе си, да следва примера на Тръмп. Няма и как да е другояче: Джулиани обичайно преповтаря заблудите на Тръмп доста по-карикатурно. Там, където Тръмп прави гримаси или се присмива, Джулиани крещи, капе от пот и маниакално се заяжда, докато очите му почти не изскачат от гнездата си, сякаш излизащи от вътрешността на Тръмп. 

Само Тръмп, с неговия безподобен цвят на косата и непрелят оранжев грим, може да си позволи такова невнимание, и дори да парадира с него. Неговата лошо направена коса и грим сигнализират за крещящото му пренебрежение дори към подобието на естественост.


Доналд Тръмп: "Не съм оранжев, от енергоспестяващите крушки е!"


Сега обаче косата му се връща към естествения си цвят, или метафорично казано - към истината. Може би след това лимбата отгоре ще клюмне или оранжевият грим ще изчезне. Времето ще покаже.

Ако тази тенденция се запази, може би "честността на косата" ще зарази целия Бял дом, преминавайки безпрепятствено през коридорите му като COVID. Може би ще започнем да виждаме всички лъскави платинени и медни акценти (Кейли, Иванка, Мелания, Хоуп) да се превръщат в натурално кафяво или дори сиво. Може би веждите с Botox ще започнат да се движат. Не, по-скоро, дамите и по-младите хора на Тръмпвил са прекалено професионално деформирани за това. Техните безупречни повърхности ще надживеят администрацията - всички те имат бъдеще, което трябва да обмислят (като водещи на Fox News или кандидати сами по себе си).

Но с "изтичането" на цвета от косата на Тръмп (и на Джулиани), виждаме всичко, от което се нуждаем. Както често при тази администрация, очевидно тривиалното, повърхностното, нещото, което никога не бихте си представили, че е достойно за внимание - в случая, прическите на мъже в средата на 70-те години - се превръща в мигащ неонов знак на истината.

По материали на The Cut.   

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 23 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.