Следва

Маргарет Тачър: симоликата на един незабравим стил

Габриела Хърст е новият креативен шеф на Chloé, СУПЕР!

Ок ли е тази смяна - Наташа Рамзи-Леви за Габриела Хърст? По всичко личи, че да!  

 

All fashion преди 3 години

Миналия четвъртък Наташа Рамзи-Леви напусна поста на креативен директор на Chloé, и, както е обичайно, веднага започнаха спекулациите кой ще я наследи. Под подозрение мигновено се оказаха Симон Порт Жакмюс и Фиби Файло - но това беше предимно по причина, че и за двамата сякаш е дошло времето да ги видим на руля в някоя от най-големите модни къщи. Chloé обаче направиха гениален ход, при това минимално очакван - наеха Габриела Хърст. Последните пет години (от момента, в който тя основа собствената си марка Gabriela Hearst), името й е на устата на всички, най-вече заради качествата на продукта, който дамата произвежда повече от успешно. Хърст наистина има талант да прави небанални комерсиални хитове, което е точно нещото, което не достигна на Рамзи-Леви, докато беше в Chloé. 

Габриела израства във ферма в Уругвай - в семейство, в което любовта към природата се предава от поколение на поколение. За Хърст sustainability е не просто понятие, насочено към това да удовлетвори обезпокоения клиент на 2020-та, а фундамент на всичко, което прави като дизайнер. Брандът си Gabriela Hearst, дизайнерът от самото начало позиционира като slow-fashion-марка, произвеждаща продукт, който ще ви бъде верен и ще ви служи безотказно в продължение на много години. Високопарните фрази са нещо, което не сме виждали в нито едно интервю на Хърст, прословута с любовта си към простото и ясно изразяване: "Исках да създам бранд, който да прави истински качествени и дълговечни дрехи". 


Пътят към устойчивата мода на Gabriela Hearst


През 2016-та Габриела пусна линия чанти, превърнали се мигновено в бестселър. Без тях не мина нито една светска или стритстайл-хроника. С чантите й се появиха Ан Хатауей, Глен Клоуз, Анджелина Джоли, Джилиан Андерсън, Грета Геруиг и много други звезди. Не съвсем обичаен списък клиенти за една млада модна марка, нали? Нито един инстаграм-инфлуенсър и никакви платени постове в инстаграм - Габриела се отказва от обичайните маркетингови инструменти и залага на зрелите, успешни, извън всяко съмнение, талантливи жени. Продуктът й започва да се асоциира директно със съзнателността и зрелостта. Разбира се, щом Джилиан Андерсън носи чанта Gabriela Hearst, значи тя наистина й харесва. 


Джилиан Андерсън с чанта Gabriela Hearst, 2016

Най-доброто следва. В следващите три години, името на Габриела Хърст става синоним на осъзнатия лукс. Колекциите на бранда й се правят от рециклирани платове, а за пластмаса в опаковките не може да става и дума. Тя провежда първото в света въглеродно-неутрално ревю и открива флагмански магазин в Ню Йорк, построен без използването на синтетика или химикали. 90% от материалите, използвани в строителството, са преработени.


"Устойчивост и лукс не трябва да бъдат конкуриращи се понятия" или как Габриела Хърст открива първия си бутик


Габриела е безкрайно честна в любовта си към правенето на мода, и на първо място пред самата себе си. Тази честност печели CEO-то на Chloé Рикардо Белини: "Искаме убежденията на бранда да се възприемат еднакво сериозно с продуктите му". С назначението на Хърст това равновесие в марката би могло действително да се осигури. 

"Отдавна се възхищавам на ярката творческа енергия, тънкото чувство за качество и майсторството на Хърст, казва Белини. - Желанието й да прави осъзната мода действително отразява ценностите на съвременната жена Chloé". И нещо още по-важно - Габриела Хърст се грижи не само за клиентките си, но и за жените като цяло. Методиката на Хърст извънредно се отличава от това, което предлага например Мария Грация Кюри в Dior, - тук няма феминистски слогани върху тениски и колаборации с художнички-активистки. Тя не прилича и на Риана, която възпява женското тяло в шоутата си и сесиите за Fenty или своя бранд за бельо.


Ах, ти, лошо момиче! Риана и Savage X Fenty Show Vol.2


Подходът на Габриела е дотолкова неочевиден, че в буквален смисъл е невъзможно за бъде забелязан. В джобовете на всичките й сака, палта и рокли са зашити специални подплънки с частици сребро, което защищава женската репродуктивна система от радиацията, излъчвана от мобилните телефони. "Никой няма да си купи мои дрехи само за това, че ги правя с благородни подбуди. Дрехата трябва да буди желание да бъде притежавана. Моята задача е да обмисля всичко добре и да съм уверена, че сме отделили достатъчно внимание на всеки детайл", споделя Хърст.

Освен всичко, Габриела мисли и за тези, които шият дрехите й. В момента, в който брандът Gabriela Hearst стартира, дизайнерът се обединява с уругвайския женски кооператив Manos del Uruguay, специализиран в плетива. Така Габриела дава работа на много уругвайски жени - в момента те ръчно изработват всички трикотажни изделия на марката. 


Габриела Хърст, 2018

Всичко изброено напълно съответства на новия курс на Chloé, зададен от Белини в началото на ноември. Модната къща планира да отдели съществено внимание на взаимодействието с клиентите и активно работи над посланието за "осъзнатост". Изглежда, че по-добър съюз между бранд и творчески директор е трудно да се измисли, но все пак съществува и едно опасение. Визуалната естетика на Габриела Хърст не се отличава съществено от предложеното в последните 4 години от Chloé, представлявано от Наташа Рамзи-Леви. Но клиентът - дори и най-осъзнатият - влиза в бутика за да купи прекрасна и скъпа, например ярко червена, рокля, а не за еко-дреха от лен, обработена със сок от алое. Така че, въпросът какво можем да очакваме: принципно нова Chloé или леко видоизменен бранд, оцветен от ярки рекламни послания за екологичност и устойчивост, остава отворен. Предстои да узнаем отговора след около половин година, когато първата колекция на новия шеф за френската лукс марка ще види бял свят. Желаем успех!  


"Liberté!", крещят моделите на Chloé


 

More All fashion