Следва

Street style вдъхновения: Зендая

Burberry спасява студентите по мода в Англия

Burberry решава проблемите на студенти, учещи мода, с ReBurberry

All fashion преди 3 години

Ето как стоят нещата: ситуацията с образованието в Англия, за онези студенти с по-малко средства и привилегии, е страшна. Да не говорим и за климатичната криза. В същото време модната индустрия също претърпява катастрофалния deadstock crisis - прекомерен излъшък на платове, отпадаци и свръхпроизводство. Може ли тези ненужни на брандовете материали да се дадат на учениците? Да.

Студентите в Англия вече имат дълг от общо близо 50 000 британски лири (230 хил. лева) за три години от такси, жилища и разходи за живот. А от тези, учещи мода, се очаква да плащат още повече за материали: платове, украшения, копчета, ципове и т.н. За тях това е предизвикателство от години, но сега, по време на пандемията, се превръща в кошмар. Обикновенo тези ученици компенсират липсата на средства, като изкарват пари на непълно работно време успоредно с учението в университет, но в момента работa няма - баровете, клубовете и магазините са затворени и те остават в безизходно положение.

В такъв случай, би следвало да се дадат на учениците средства, модното образование би трябвало да бъде точно толкова иновативно и развиващо се, колко самата индустрия. Учениците не трябва да се лутат и да се забиват в банални модни клишета за лукс, разкош и привилегии. Трябва да им се помага, да бъдат насърчавани не само по време на пандемията, но и в дългосрочен план.

Burberry, Sarah Mower и British Fashion Council виждат този проблем и взимат нещата в свои ръце, създавайки нещо наречено ReBurberry Fabric Initiative. Схемата е простичка - британската марка дарява значителни количества остатъци от платове, а Британският моден съвет контролира логистиката, предоставяйки платове на най-нуждаещите се студенти в модните колежи на Великобритания.

Самите учебни заведения ще имат възможността да избират материалите, които биха искали да получат, спрямо нуждите на учениците. От особено значение е, че платовете не са IP, което означава, че няма да бъдат идентифицирани като материали на Burberry: без логото и без емблематичния мотив за бранда. Учениците ще изработват дрехи под сонственото си име, което е и целта на марката.

Според Burberry става дума за подкрепа на "следващото поколение разнообразни таланти в цялата страна“. Пам Бети, вицепрезидент на корпоративната отговорност на компанията, смята, че “осигуряването на ресурси за тези общности по устойчив начин ще им позволи да съживяват творчеството си и да продължават своето обучение с материалите, от които се нуждаят“.

Това е толкова монументална стъпка за бъдещото на модната индустрия. В продължение на десетилетия, марки и дизайнери даряват платове на модни колежи, но обикновено това се прави по определени причини и се фокусира най-вече върху учебните заведения в Лондон. Burberry са пример за подръжание, защото това ще формализира даряването на остатъчни платове от колекциите на луксозните марки.

Първоначално Burberry изпробва схемата ReBurberry, за да се увери, че работи, а следващата цел е да се въведе чрез BFC като инициатива, която да насърчава марки от всякакъв мащаб да се присъединят към добрата кауза и систематично да даряват тъкани на студенти в неравностойно положение.

Ефектът вече е налице, през 2019 г. студентът от последна година, Стивън Стоки-Дейли, от Уестминстърския университет, е един от 14-те студенти в страната, получили дарение под формата на материали от Alexander McQueen, благодарение на които, той успява да направи собствена колекция. След като Стивън завършва висше образование, това лято, се мести в Ливърпул, където основава своя собствена марка под името s.s.Daley, създавайки пищни oversized ризи и широки панталони от луксозни платове.

През октомври забелязахме, че и Хари Стайлс носи изцяло рециклираните тоалети на s.s.Daley във видеoклипа на песента “Golden” и оттогава марката на Стивън e една от най-популярните във Великобритания. Доказателство, че дарението на McQueen е ефектнивна и от изключителна полза, позволявайки на тези 14 студенти-късметлии да развият своето бъдеще в модната индустрия.

Дарението на Burberry и, надяваме се, на други, които ще последват примера им, ще помогне изключително много на учениците, които едва могат да си позволят да се хранят, камо ли да плащат за платове. А студентите от последна година, които се опитват да създават свои колекции в тези трудни времена, ще знаят, че някой се интересува от тях и е готов да им помогне. Колкото до онези, които искат да се занимават с мода, но се чувстват обезкуражени, това ще им даде надежда и ще бъде тяхна мотивация да не се отказват от мечтите си

Надяваме се, че в бъдеще такива останки от платове ще се даряват и на ученици в по-ранна възраст, като възможност да се докоснат до изкуството на модата, преди да се наложи да вземат решение за бъдещото си образование. Да се изучават самите платове също е от голямо значение, повечето фабрики за тъкани се борят да оцелеят, защото новото поколение дизайнери не са достатъчно запознати какви материали да търсят и купуват. Учениците трябва да бъдат насърчавани да създават собствен почерк, който да се идентифицира с материите, които използват в дизайните си, да създадат връзки с местни фабрики за платовете, които биха могли да поддържат в бъдещата им кариера и в същото време да подпомагат самите производители. Вярваме, че ReBurberry е движение, което ще покаже на бъдещото поколение на модната индустрия как да работи за едно по-устойчиво и етично производсто не само в Англия, ами по целия свят.

Радваме се за инициативата ReBurberry Fabric, това е фантастично и много ефективно ново начало за модната индустрия. Нямаме търпение да видим модните студенти като бъдещи дизайнери на Седмиците на модата и да коментираме иновативните им, свежи дизайни.

More All fashion