Следва

#ViewSofiaXMASGiveaway DAY 11

Как миришеше светът? COVID-19 и загубата на обоняние

Загубата на обоняние е основен симтом на COVID-19, по официална информация от СЗО. Но защо, след като оздравеем, обонянието не се връща?

Health преди 3 години

По информация от New York Times, позовавайки се на британски, италиански и корейски лекари, знаем, че временната загуба на обоняние е основният симптом на COVID-19, по който хората подозират, че са заразени. Интересното е, че аносмията не е непременно свързана с хрема или запушен нос. Обикновените капки физиологични разтвори тук са безсилни. Но защо всъщност губим обоняние? Става въпрос за невронните връзки, за които толкова много се говори в контекста на коронавируса. Те са пряко засегнати по време на заразяването и колкото по-увредени са, толкова по-изкривена информация за миризми приема мозъкът (или изобщо не приема).


7 признака, че може да имате Covid, без да подозирате


В повечето случаи обонянието се възстановява за 2 до 5 седмици, слeд като вирусът отмине. Но има и такива, в които организмът има нужда от повече време. За това явление вече има и специфичен термин - “постковидна аносмия“ - загуба на обоняние след преболедуван коронавирус. Това не е единственото нарушение, свързано с обонянието, което човек може да получи. Понякога то е само приглушено и миризмите са по-слаби от обикновено (хипосмия), възможно е дори познатите ни аромати да се променят коренно, да ни се строят необичайни, странни и неприятни: например, ягодите да започнат да миришат на тютюн, а чая - на плесен (паромия). Един от американските изследователи се сблъсква с любопитен феномен: рейтингите на парфюмите в Amazon намаляват драстично, откакто пандемията избухна. Съвпадение? По-скоро не. Обонянието е сложен механизъм. Всъщност всеки аромат преминава през три “контролни точки“:

1. Епител - това е тъкан, която съдържа милиони рецепторни клетки, които се явяват като детектори за миризми. Намира се дълбоко в ноздрите, в горната част на носната кухина. В радиус от около 2 см от епитела има около 6 милиона обонятелни рецепторни клетки, които се обновяват на всеки 30-40 дни – това позволява на обонянието да остане остро и добре развито. Молекулите на миризмите се пренасят в ноздрите с въздух и се установяват там за известно време; рецепторите се активизират, изпращат импулс и през обонятелните нерви той влиза в обонятелната крушка.
2. Обонятелна крушка - тя е разположена в основата на черепа в близост до ситовата плоча, която е перфорирана като гевгир; през отворите навлизат нервните влакна на обонятелната област на носа и продължават в обонятелния тракт. Самата крушка получава и обработва импулсите, изпратени от рецепторите
3. Мозъкът - цялата информация се предава в мозъка на амигдалата, хипокампуса, таламуса и мозъчната кора. 

Ето защо, когато невронните връзки са силно нарушени, обонянието се възстановява бавно.

Точно какво да правим, ако получим аносмия, не знаем все още. Официалната медицина до момента мълчи по този въпрос, но има милион “популярни“ начини. Възможно е да възстановим чувствителността към миризми с помощта на адаптогени (корен от женшен, елеутерококи, корцидепс), антиоксиданти и мощни лекарства. Разбира се, трябва да се внимава с тях и не винаги е добра идея да ги тестваме своеволно. Парфюмерът Богдан Зубченко споделя следното: “ Веднъж прекалих с мощно лекарство и загубих обонянието си. И въпреки че можех да дишам през носа, изобщо не усещах ароматите“. С две думи - не си предписвайте лекарства сами, защото рискът от проблеми е толкова голям, че не си струва.


Професор Георги Момеков: какво да пием, какво да мислим, какво да очакваме в пика на Covid 19


Богдан обяснява, че по време на самото боледуване от вируса, лигавиците на носоглътката и носа често се увреждат. Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е да бъдат лекувани и възстановени, като ги почистваме и поддържаме добре овлажнени. Леки физиологични разтвори или назални спрейове, познати на хората с алергии и синузит, са добър вариант. Важно е също да се борим с подуването, защото “силният оток провокира смъртта на клетките, отговорни за възприемането на миризми“, обяснява Богдан.

Oсновното нещо обаче, което трябва да запомним за възстановяването на обонянието е, че то може да отнеме до шест месеца. Не трябва да претоварваме лигавиците с лекарства и да се опитваме да ускорим процеса: действаме систематично и учим рецепторите си да запомнят миризми наново. Опитвайте се да подушите миризмите на чесън, черен пипер, канела, карамфил, кардамон, портокал, мандарина, борови иглички, кафе, чай, парфюм и всякакви домашни аромати. „Изобщо няма да усещате някои аромати; някои ще бъдат променени, като през филтър. Но това ще даде резултат. Комуникацията с мозъка и паметта е от съществено значение тук. В крайна сметка през целия живот тренираме как да възприемаме и запомняме ароматите".

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.