Следва

Филмът на годината е "Нормални хора" - всепоглъщаща любовна история за естети

Best Music Videos 2020: FKA twigs, Billie Eilish и другите

Беше щуро!

Music преди 3 години

Тази година беше едно много интересно преживяване за целия свят. Последствията от пандемията бяха всякакви - отменени концерти, събития, модни ревюта, и т.н. За музикалната индустрия това със сигурност беше удар под кръста, a за YouTube - доста натоварено, защото артистите насочиха по-голямата част от творческата си енергия към музикалните видеоклипове. Благодарение на тях, имахме и друго за гледане, освен таваните в спалните си: ето ги десетте най-добри музикални видеоклипа на 2020 г. :

1. Beyonce - "Already"

Кой друг, ако не самата кралица Би? Трудно ни е да изберем само един видеоклип от цялата невероятна визуализация на Black Is King на Beyoncé. Ако трябва обаче да се спрем на един, то той със сигурност ще е този на "Already“. Би и Шата Уейл празнуват чернокожата раса в задния двор на ганската танцова зала на Нима, както и в Акра, столицата на страната. Видеото е наистина безупречно: от Бионсе, танцуваща една най-добрите хореографии, които някога сме виждали, в боди от Marine Serre до костюма с кравешки принт, модните моменти в клипа са брилянтни. Тази година бе трагично белязана от поредния скок в убиства на чернокожи, както в САЩ през лятото, така и в Леки, Нигерия, през октомври. "Already“ потвърждава царствеността на чернокожите и е трибют към жертвите на расистки убийства.


Black is King: африканската приказка на Бионсе


 

2. DaBaby - "Rockstar"

Видеоклипът на Rockstar е най-кинематографичният видеоклип на рапъра до момента. Режисиран е от Reel Goats, с които той заснема и "Suge“, "Walker Texas Ranger“, "Carpet Burn“, DaBaby и Роди Рич, като отново главна тема е движението Black Lives Matter. Самата визуализация ни напомня на видеоиграта Call of Duty: Black Ops, но тук не всичко е насилие: въображаемия момент, в който DaBaby играе с очарователната си дъщеря, е изключително емоционален. Ето, че и рапърите също могат да бъдат чувствителни - дори когато държат оръжие в ръце.

3. Dua Lipa - "Break My Heart"

"Break My Heart" навъртя близо 5 милиона гледания само за първите 20 часа от премиерата си. Kъде е сниман ли? - В България, с български екипи и танцьори. Повод за гордост ни е, но и много ни харесва.


Къде се снимат клиповете на Dua Lipa ли? В България!


4. Harry Styles - "Adore you"

Описваме видеоклипа с една дума - bizarre! Режисирания от Дейв Майърс "Adore you" сякаш е продукция на Уес Андерсън, което само по себе си говори колко е гениален. Инспириран е от класическата приказка за риба без вода: Стайлс играе аутсайдер, който крие усмивката си от градските хора и се сприятелява с риба. Идеята е абсурдна, но и доста трогателна, след като певецът трябва да се прости с приятеля си от океана. Разбира се, последвалият видеоклип на "Watermelon sugar“ улови всички внушителни елементи, но "Adore you“ подчертава една от най-добрите черти на певеца: неговата възхитителна странност.

5. Sevdaliza - "RHODE"

Sevdaliza е наистина интересен артист, но 2020 г. е особено мощна година за холандско-иранската певица. Тя обича да експериментира, най-новия й албум "Shabrang" представя всеобхватно преживяване, която има за цел да обгърне и увлече слушателя и, принзаваме - успява. Това, разбира се, резонира и във визуалните ефекти на проекта, специфично тези във видеоклипа на песента "Rhod" - това е най-епичната миниатюрна космическа одисея, което сме виждали. Режисираният от Анна Хима клип, представя ярка визуализация на "женствеността в необработената си същност“, само погледнете как Sevdaliza язди огромно острие като бик.

6. FKA twigs - "sad days"

Способността на режисьора Хиро Мурай да съчетава толкова убедително живите пространства със сюрреалистичното е феноменална. В клипа на "sad day" нищо не изглежда необичайно, докато всичко не се преобръща в последния момент. В тази визуализация FKA twigs се бие с мечове по средата на закусвалня, докато боят не се пренася на улицата. Певицата разменя удари със своя антагонист Тике, танцьор, сцена за която певицата се готви 3 години.

7. Doja Cat - "Like That"

Видеоклипът за "Like That“ е един привличащ окото визуален микс от анимация на космическа галактика с футуристичен студиен декор. Доджа се трансформира в аниме супергерой, докато сцената преминава от анимация към реална, виждаме нападение от космически кораби, които певицата отблъсква със силата на пръста си. Появата на Gucci Mane успокоява малко нещата, разбира се, отново в космическа тематика. С две думи - шантаво е, харесва ни.

8. Bilie Eilish - "Therefore I Am"

Видеото на "Therefore I am“ носи специален резонанс в нашата пандемична 2020 г. - кадрите, в които Били Айлиш тича около празни заведения в търговски център ни дават именно това вече познато усещане. Концепцията на клипа също така се фиксира и върху емоционалното състояние на Били, върху това, че тя се чувства добре в кожата си и не допуска фалшиви приятели около себе си - правилно."Therefore I Am" е изпълнена с типичната за Били небрежност, а видеото му - една чудесна визуализация.

9. Ariana Grande - "Positions"

По-малко от две седмици преди президентските избори в САЩ, Ариана Гранде ни позволи да фантазираме за един нов, невероятен моден свят в Белия дом със своя музикален видеоклип на "Positions“. Ариана работи отново с режисьора Дейв Майерс, след "No tears left to cry" и "God is a woman", за видеото, в което тя се забавлява в Белия дом като абсолютна политическа дива.

10. Bad Bunny - "Yo Perreo Sola"

Куп горещи танцьори, а самия той - и певец, и танцьор. Bad Bunny несъмнено се превърна в един от най-добрите поп хитмейкъри. "Yo Perreo Sola" е изключително впечатляващ проект, който изразява солидарност към жените и ЛГТБ общността, като същевременно (според Stillz) "приема мотиви от жанра на reggaetón-а". Вдъхновяващ и емблематичен, каквито трябва да бъдат всички страхотни видеоклипове.

More Music