Следва

Най-хубавите книги за ВЕДНАГА, тоест за Коледа

Филмът на годината е "Нормални хора" - всепоглъщаща любовна история за естети

Няма такъв красив секс!

Movies & TV преди 3 години

В почти всички филми на Джон Хюз (режисьорът на "Сам вкъщи" и много други филми за тийнейджъри), както и Heathers, Clueless и Mean Girls, да не говорим за телевизионни поредици като Бевърли Хилс, 90210 и Gossip Girl, лидерите на тълпата обикновено идват от фрашкани с пари семейства, докато "социалните изгнаници" са ония деца, които често живеят от грешната страна на "бързата кеш писта".


Пол Мескал и Дейзи Едгар-Джоунс в "Нормални хора"

Само че Normal People, който започва като тийнейджърска романтична история, но се развива през своите 12 епизода във все по-богат, всеобхватен портрет на начина, по който първата любов се отпечатва върху психиката, преобръща тези идеи с главата надолу. Това е отчасти защото тази копродукция на BBC и Hulu, базирана на романа на Сали Руни, разглежда въпроси, които надхвърлят границите на гимназията. Фактът, че историята се развива в Ирландия и се фокусира върху ирландските млади хора, също е важен. Докато гледаме този прекрасен, магнетичен сериал, се сещаме за нещо, казано от Боно веднъж: „В Съединените щати, вие поглеждате човекът, който живее в имението на хълма, и си мислите, знаете ли, един ден, ако работя много усилено, бих могъл да живея в това имение. В Ирландия хората вдигат поглед към момчето в имението на хълма и тръгват, казвайки си: един ден ще настигна този гад." 

Прототипът на този цитат в Normal People, поне в първите няколко епизода, е Мариан Шеридан (Дейзи Едгар-Джоунс), чието семейство притежава не едно, а много имения на хълмове, в Ирландия, както и другаде в Европа. По време на средното училище Мариан, ярка ученичка с хаплив език, е подигравана ежедневно от своите връстници, особено от момчетата с по-малко социални предимства, които я принизяват, че е грозна (забележете: тя в никакъв случай не е) и надменна. В тълпата от момчета, които измъчват Мариан, е Конъл Уолдрън (Пол Мескал), харесван футболист, който се въздържа да обиди Мариан, но никога не се и застъпва за нея. Конъл и Мариан са свързани от факта, че майката на Конъл - Лорейн (Сара Грийн от Penny Dreadful и Dublin Murders) работи като икономка на майката на Мариан. Близките, макар и косвени връзки помежду им извън училище водят до това те да се превърнат в любовници, но връзката им се пази в тайна, така че Конъл да може да избяга от онова, което очаква да стане - да се превърне в обект на присмех от страна на приятелите му.

В първите си три епизода „Нормални хора" създава прецедент за това, което ще се превърне в запазена марка на поредицата: секс сцени, които са откровени, нежни и изключително интимни. По-конкретно вторият епизод би могъл да бъде описан като поредица от любовни сцени, прекъснати за кратко от своеобразен диалог. Лени Абрахамсън, номинираният за Оскар режисьор на Room, ангажиран с първите шест епизода, и телевизионният ветеран Хети Макдоналд, който ръководи последните шест, редуват широкообективни кадри на голи тела, които се притискат, и близки планове по лицата, докато се губят многократно и се стигне до нажежени моменти. Поредицата почти не оставя нито една част от тялото без експозиция и въпреки това сексът никога не изглежда вулгарен. Това е жизненоважно, тъй като демонстрира инстинкта, че Мариан и Конъл трябва да се обичат и да се почитат, въпреки че други аспекти от живота им често затрудняват демонстрирането на същите тези чувства публично и последователно.

Подобно на романа, който Руни адаптира за екрана заедно с писателите Алис Бърч и Марк О'Роу, Normal People следва Мариан и Конъл от средното училище в Слайго през годините им в Тринити Колидж в Дъблин, където динамиката между тях се променя. В университета откровеността, мрачното чувство за хумор и интелигентността на Мариан се превръщат в предимства в нейната приятелска група от интелектуалци, докато несигурността на Конъл относно това, че не е достатъчно умен, изплува на повърхността, кото го превръща в човек, който по-трудно си създава приятелства.

С някои интелигентни промени в косата и модата, Едгар-Джоунс и Мескал правят прехода от тийнейджъри към възрастни напълно правдоподобен. Между двамата актьори има осезаема химия, която никога не отслабва и кара стомахът ви да се свива. С напредването на ограничената откъм време поредица се разкриват по-сериозни психологически проблеми, които засягат Мариан и Конъл, причинявайки големи проблеми в отношенията и живота им. В рамките на тази траектория Едгар-Джоунс и Мескал са призвани да се впуснат в най-дълбоките източници на травмата и двамата го правят надеждно, без да се поддават на изкушението да преекспонират драмата.

В допълнение към изграждането на любовна история, която ни помита с лекота, Normal People изследва класите и привилегиите, коварното въздействие на злоупотребата и как на пръв поглед глупавите тийнейджърски отношения могат да оформят чувството за идентичност на човек в зряла възраст. Тенденцията е да се отхвърлят връзките в гимназията като временни, безсмислени връзки, които избледняват, след като пораснем и пробием път в един по-широк свят, където за доста хора е много по-лесно да намерят половинката си. Докато твобрата на Руни доказва, че хората се развиват с напредването на възрастта, тя прави и нещо, което правят само най-добрите истории за навършване на пълнолетие: тя се отнася с уважение към младите хора и приема отношенията им, особено първите любови, сериозно.  Защото е наясно, че тези връзки оставят трайни следи.

В Normal People има едно опияняващо мъчително и меланхолично настроение, внушено от неговите изпълнения, мъгливата, буколична ирландска обстановка и особено страхотните песни, включени в саундтрака му. Всяка една - „Само ти" от Yaz, „Нощта, в която се срещнахме" на Lord Huron, „It Was You" от Mazzy Star - прелива от копнеж. След като влезете в  пространството на филма, искате да останете там известно време - ние например погълнахме наведнъж почти цялата поредица в една влажна вечер и се оказахме безсилни да спрем до края. 

Дори последният кадър от филма - и това не е спойлер - улавя невероятно красив момент между Конъл и Мариан, двама души, които завинаги са свързани помежду си от споделената история помежду им, която не може да се разкаже на никой друг. В този момент двамата, седнали на пода, с колене нагоре и свити глави един към друг, очертанията на телата им се доближават много близо докато се фиксират във формата на съвършено сърце.



Гледайте този филм! Способен е да ви накара да плачете. От щастлие.

Филмът е по HBO и HBO GO.

More Movies & TV