Следва

Опа: принцесата на Монако обръсна главата

Мариан Залцман за мечтаната 2021-ва

"След като получим свободата да водим отново "нормален“ живот, ще можем да оценим факта, че тези преживявания ни помогнаха". 

Celebrities преди 3 години

Говорим (отново) с Мариан Залцман. Жената, която прави най-увлекателните и успокояващо реалистични прогнози за всяка настъпваща година, които обикновено се сбъдват феноменално точно. 2021-ва не прави изключение, този път обаче ни е още по-интересно какво предстои.  


Wish you a Boring Year!, най-хубавото пожелание идва от Мариан Залцман



Part 2: Wish you a Boring Year!, най-хубавото пожелание идва от Мариан Залцман


Съвършен професионалист, изключително модерна като мислене, Старши вицепрезидентът на глобалната компания Филип Морис Интернешънъл и световно известен пиар, Мариан Залцман днес е в ексклузивен разговор с екипа ни, опиянен от очакването на новата, различна, преинтересна 2021-ва. Питаме смело, получаваме смайващи отговори, вижте!  

View Sofia: Здравей, Мариан, благодарим, че ни даде възможност да направим ексклузивно интервю с теб. Как си?
Мариан Залцман: Добре съм, благодаря. Като толкова много други хора по света, и аз просто се опитвам да премина през тази зловеща година с позитивно настроение, доколкото мога. Вече шест пъти бях в карантина, защото се налага да пътувам между Европа и САЩ, но смятам, че съм късметлия, защото и аз, и повечето ми близки и приятели се справяме добре. Сърцето ми се къса за тези, които трябваше да се борят с болестта или на които вирусът отне близки хора. Надявам се, че вече виждаме светлината в края на тунела. Ваксините идват. Ще се справим!

По ирония на съдбата, въпреки че аз понякога се оплаквах от трескавото пътуване, едно от нещата, които очаквам с най-голямо нетърпение е възможността отново да започна да пътувам. Когато миналата година дойдох в България, много ми хареса и искам да се върна.

VS: Купи ли вече коледните подаръци? Ще "дръпнеш ли завесата“ - какво избра Мариан Залцман за подаръци, с които да зарадва близките си?
M.З.:
Това е годината на практичността, затова е ще подаря практични подаръци - панталони за джогинг за моя съпруг, два кашмирени пуловера, основни неща, от които има нужда (още чорапи, топъл шал), защото те не изтрайват дълго. Той иска стари винилови плочи, защото по време на локдауна монтира отново стерео системата си от 70-те, но аз още не съм решила дали сега е подходящият момент да поръчвам плочи - ние все още почистваме основно всички доставени продукти! На децата (вече пораснали) ще изпратим пари (през Venmo) и подаръчни кутии с гурме продукти, за да си сготвят нещо специално в тези дълги зимни дни. За другите роднини сме предвидили комбинация от изискани готварски книги и ястия, сервирани в ресторанти, които могат да си приготвят вкъщи, закупени през Goldbelly. На моята асистентка от Холандия ще подарим обучение за дресировка на куче, защото, подобно на много хора по време на пандемията COVID-19, тя си взе ново кученце.

VS: Според специалистите по хранене, колкото по-дълга е диетата, толкова по-дълъг е преходният период след това, преди да се възстанови нормалният ритъм. Ако допуснем, че 2020 г. бе шок за нас, колко време трябва да си дадем за възстановяване?
M.З.: Мисля, че пост-травматичният стрес синдром от тази година и от началото на 2021 г. ще остане с нас още известно време; всеки, който може да си го позволи, ще направи необходимото да има достатъчно тоалетна хартия, дезинфектанти, консервирани храни. Хората ще са нащрек за следващата пандемия, ще се ослушват и оглеждат, за да знаят какво се случва по света, защото вече разбрахме, че всички и всичко в този свят е взаимосвързано. Това, което вилнееше в Милано, няколко седмици по-късно удари Лозана. Границите са умозрителни и не спират болестите. Всички живеем на тази планета, един за всички. Тъжното е, че това поражда още страх.

VS: Ние лично имаме чувството, че загубихме блясъка си, "искрата в очите“, заради това, което се случи… Ще си ги върнем ли скоро? Каква е твоята прогноза? И като казваме "искра“, имаме предвид радостта, смеха, това да си доставяме удоволствие и да се грижим за себе си?
M.З.: Мисля, че новата искра ще дойде от преоткриването на природата: чист въздух, дълги разходки, домашни любимци, домашна храна и удоволствие от естествените продукти, автентични ястия, най-често веган, и домашно вино. По време на пандемията и затварянето по необходимост трябваше да се задоволяваме с тези неща; след като получим свободата да водим отново "нормален“ живот, ще можем да оценим факта, че тези преживявания ни помогнаха, точно когато имахме нужда от тях и вече ще имаме лукса да ги искаме отново.

VS: Предвиждаш ли голяма промяна в навиците за пазаруване на потребителите? В България моловете обикновено са център за социални контакти; но в момента, поради частичния локдаун, те са затворени и хората пазаруват в малките квартални магазинчета. Тази тенденция като че ли ще се запази, но сигурно ще има и други невидими промени? 
M.З.: Голямата тенденция, която аз наричам "стесняване на фокуса“, предполага, че хората ще пазаруват все повече в местните магазини - ние се насочваме към това, което е близо до нас, за да установим отново връзка с хората и фирмите около нас. Тази тенденция ще се задържи, защото станахме свидетели как местните бизнеси изнемогват и наистина искаме да им помогнем. Но и обратната тенденция ще е точно толкова силна: "амазонизацията“ на планетата. Това означава, че хората ще купуват от един централен източник, където има всичко и се доставя всичко. От време на време ще си позволяваме малки глезотии и си представям как, когато дойде ваксината, ще започнем да пътуваме, за да отпразнуваме момента и да се сдобием с неща, които ни носят непосредствено удоволствие.

VS: Как очакваш модните марки да реагират на кризата? Gucci вече възприеха новото нормално - те пуснаха само две колекции годишно, вместо обичайните пет, като поставиха ударението върху дрехи извън сезона и върху това, че хората не трябва да следват тенденциите. Според теб това тенденция, която ще продължи ли е и ако да, добре ли е?
M.З.: Аз настина мисля, че навлизаме във време, когато спортните дрехи са на мода, когато всекидневното облекло ще е норма за работещите хора и когато козметичните процедури и гардероб за работа от вкъщи са обичайното нещо. Мисля и че домашните партита ще стават все по-популярни, когато хората се успокоят и започнат да празнуват: това ще са специално организирани домашни сбирки, за които хората ще се обличат официално, но фокусът ще е върху аксесоарите, разказващи истории за оцеляване и успех. Що се отнася до висшата мода, все по-голяма част от нея ще е онлайн: Седмицата на модата в Индонезия се проведе виртуално и все повече дизайнери правят виртуална мода - гейминг екосистемата е граница, която те искат да пресекат.

VS:Как ще изглежда в твоите очи добре подбраният, планиран и подходящо напълнен гардероб през 2021 г.?
M.З.: Свихнахме с дрехи, които са удобни за носене и движение, и мисля, че няма да се откажем от тях, но ще добавим отличителни детайли, които да ни извадят от коловоза. Според мен ще се търсят меки материи, както и "изчистени“ линии. Освен това, ще се котира използването на акесоари за превръщане на опростените облекла в секси или чудати комбинации. Хората ще търсят запомнящи се аксесоари, като царствените цветове, които съдия Рут Бейдър Гинсбърг носеше, за да се отличи от своите колеги мъже. Мисля, че ще има разцвет на етно бижутата и ръчно изработените бижута. И като последен детайл най-изисканите електронни устройства ще се използват като израз на утилитарен блясък.


На някого да му липсват "официалните петъци“?


VS: Къде да отидем, веднага щом нещата се нормализират? Кои са мечтаните от теб дестинации?
M.З.: Мисля, че хората ще искат да посещават места, където могат да се потопят в атмсоферата напълно - Eгипетските пирамиди, Великата китайска стена и подобни ще са мечтан сценарий. Аз искам да се върна в Югоизточните щати, за да се порадвам на пустинята. Чакам с нетърпение да мога отново да посетя Южна Африка, защото съм страстен любител на уличното изкуство. Много искам да отида във Виетнам, защото правя дизайн на дрехи и искам да ги видя изработени, а Азия е най-подходящото място за това. Така че моят списък е доста разнообразен; той е смесица от познато и непознато, от нещата, които иска умът и нещата, които иска сърцето.

VS: Кога изпита най-голяма несигурност през изминалата 2020 г., кой беше моментът, в който загуби стабилност?
M.З.: 
Когато отпътувах за САЩ, след като COVID вече вилнееше, и летях от Цюрих до Нюарк, бях нервна. Холандските ми приятели ме изпратиха на летището с пакет мокри кърпички за тоалетна, с които да почистя седалката. По време на полета ме беше страх дори да пия вода. Когато кацнахме в САЩ, летищата бяха безлюдни. И ето ме мен, шофирам с часове посред нощ - беше призрачно. На пътя нямаше никого, всичко беше затворено. Но мисля, че най-страшно беше по време на първата ми карантина в малката ни къща в Роуд Айлънд. Прекарах 12 дни в една тясна стаичка с едно легло, за да не заразя съпруга си.

VS: Знаем, че пишете книги с прогнози чак до 2039 г. Какво да очакваме в следващите 19 години?
M.З.: Каквито и промени да сме очаквали, тази необичайна година ще ги ускори, както когато отпуснете опъван дълго време ластик. Можем да очакваме научната фантастика да стане част от реалния живот, да има дръзки научни иновации, да преосмислим какво означава равенство, (за съжаление) възход на омразата (вековния спор ние или те) и от друга страна, надявам се, спокойно осъзнаване на факта, че имаме само една планета и трябва да се научим по-добре да живеем заедно на нея.


Вдъхновяващата Мариан Залцман: "Всяка криза съдържа пътна карта за бъдещето"


VS: Можем ли да очакваме нови кризи като тази с COVID в следващите години? Ако да, сценарият ще се повтори ли или да очакваме нещо различно в бъдеще? Признаваме, че нервите ни са опънати и не сме сигурни дали ще можем да преживеем още едно такова голямо предизвикателство, ако то се появи. Или пък според теб сме станали по-издръжливи?
M.З.: Ние като общество се справяме добре, най-общо, с непосредствените предизвикателства, ние реагираме на тях. Но сега, когато вече знаем какво означава да умират много хора, трябва да се научим да действаме превантивно. Тази криза ни показа риска от обичайния ни начин на живот и, да, очаквам още пандемии и още страх. Тревожа се най-много за колективното ни психично здраве; ще се почустваме ли някога отново в безопасност? Не знам дали сме станали по-издръжливи или просто се опитваме да се справим, доколкото можем. Мисля, че ще обръщаме повече внимание на лидерските умения, че работодателите ще поставят ударението върху изграждането на нови умения за техните работници, които да им помогнат да се адаптират за различни възможни бъдещи сценарии, и че ще търсим и издигаме лидери, които се осланят на науката и иновациите, и си сътрудничат за намиране на решения.

VS: Нашите наблюдения показват, че децата са най-засегнати от сложното време, в което живеем. Какво да кажем и направим, за да върнем тяхната увереност и спокойствие?
M.З.: Трябва да помогнем на децата да станат по-дебелкожи. Аз съм мислила по този въпрос още отпреди COVID-19, но сега нещата вече не търпят отлагане. Училищата и семействата трябва да поставят фокуса върху това те да се научат да бъдат по-твърди и силни, когато са в беда. Трябва да им преподаваме история, за да могат да видят нещата в по-широк контекст, както и биология и химия, за да разберат какво се случва и защо, как се създава едно лекарство и какво е необходимо, за да се откриват лекарства и в бъдеще. Трябва да провокираме тяхното любопиство и да не позволяваме преживянато през 2020 г. да ги направи цинични. Другата голяма травма е, че правилата за социален пол и раса бързо се променят. Трябва да направим така, че децата да могат да мислят непредубедено и критично, за да приемат промяната, без да се затворят в себе си.

VS: Какви са петте правила на Мариан за преодоляване на остатъчните ефекти, последствията от 2020 г.? Какво можем да започнем да правим от 1 януари догодина? Защото ние вярваме и се надяваме, че ситуацията ще се стабилизира и нормализира.
M.З.: 1. Четете книги, всякакви книги. Не пречи да сме аналогови за малко; нека това е част от новото нормално за нас.
2. Научете се да се радвате на простите неща: купа вкусна паста с пресен босилек и домати, парче апетитно сирене и чаша изстудено бяло вино, една овесена биквитка.
3. Нека мечтите ви са големи, а плановете - умни, и нека плановете отговарят на мечтите.
4. Физическото и психическото здраве трябва да са приоритет; трябва да се научим да се изключваме и да рестартираме себе си. 
5. Осиновете куче или коте, и изградете връзка с него; безусловната любов лекува. A човек получава удовлетворение, когато носи отговорност за друго живо същество.

VS: Ще ни пожелаеш ли нещо за празниците? Коледа е най-прекрасното време в годината!
M.З.: Може да го направим такова! Пожелавам на всички Новата година да е скучна и стабилна. Имаме нужда от Коледа, изпълнена с любов, струяща през Zoom, и след това да дойде една 2021 г., която е забележително незабележителна, напълно лишена от новини и базисно човечна. И трябва никога вече да не приемаме за даденост всички онези неща, които смятахме, че са ни гарантирани в началото на 2020 г. Защото те не са.


 

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 22 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.