Следва

#ViewSofiaXMASGiveaway DAY 24

All is calm: оставяме тревожността в 2020

Кортизол, чао! 

Health преди 3 години

Ако трябва да оценим тревожността си през изминалата година по скалата от 1 до 10, сме нещо като 16. Неоспоримо през 2020-та психиката ни премина през немислими за нас неща и глобално случаите на клинична тревожност и депресия нарастват с десетки проценти. Заради това, подготвяйки се за 2021-ва, помислихме какво да променим, кои са малките неща, които забравяме или нямаме мотивация да правим (може би именно защото сме стресирани), и които всъщност биха повлияли добре на психо-физическото ни състояние. Това са стратегии и навици, които можем да приложим, за да намалим осезаемо интензивността на тревожните симптоми.

via GIPHY


Няколко съвета как да се справим с тревожността и колко е важно чувството за хумор


Физическото ни състояние говори...

Тревожността и паниката често се усещат на соматично (т.е.физическо) ниво: треперене, задух, гадене и затова искаме да минимализираме стреса - не само заради емоционалните и ментални последици. И обратно, трябва да сме в добро физическо състояние, за да стои  безпокойството далеч от нас. През 2020-та много хора тотално оставят настрана wellness навиците си: не ходим често на профилактични прегледи, защото е рисково, фитнесите и залите на работят, съответно спортуваме много по-малко и не толкова качествено, спим твърде много или недостатъчно. Идеята ни е да възстановим всичко това през 2021-ва. 

Витамините са nice!

Сега е подходящо време да си направим равносметка какви витамини приемаме (дали изобщо приемаме такива) и от какво точно се нуждае организмът. По-конкретно казано, може би е полезно да се уверим, че нивата на полезни вещества в тялото са балансирани и достатъчни. Мислим да се фокусираме върху магнезия, тъй като е доказано, че намалява симптомите на стрес, стомашно-чревен дискомфорт, като същевременно значително подобрява съня. Освен това приемът на пробиотици (независимо дали се консумират чрез храни като кисело мляко или под формата на добавка) също доказано намалява на тревожността и повлиява на депресивни състояния.

По-малко (ако може и никакъв) кофеин

Въпреки че кофеинът има няколко ползи за здравето, като подобряване на умствената бдителност и потенциално премахване на менталната натовареност, той също  стимулира леки форми на панически симптоми като замайване, сърцебиене и стомашно разстройство. През 2021-ва ще пием повече чай, смути и фреш, но по малко, защото той не е по-малко вреден за зъбите от кафето. 

via GIPHY

Sugar-free year

Често се обръщаме към захарта под влияние на стрес, скука или липса на енергия, тъй като тя може да потисне освобождаването на кортизол (хормон на стреса) временно, а това предразполага към депресия. Учени смятат, че се получава един своеобразен порочен кръг, в който непрекъснато търсим захар като временно решение за симптоми, които тя самата предизвиква. А всичко това променя химията на мозъка ни - да звучи страшничко и е. Ясно е, че най-добрата алтернатива са плодовете, но когато ни писнат можем да ги заменяме с по-интересни храни: манов мед, ядкови тахани, дори зеленчуци, богати на захари (сладки картофи, цвекло, лук, грах, царевица, тиква, ряпа). 

Малко е по-добре от изобщо

Проблематичен е фактът, че много хора изпадат в манталитета "всичко или нищо" с началото на всяка нова година. Невъзможно е да имаме перфектен здравословен режим и е от решаващо значение да подходим към здравословните си навици от обективна гледна точка и наистина с грижа за себе си - да се съобразяваме с това на какво сме способни и на какво не сме. Колкото по-твърди сме към себе си, толкова по-тревожни ще се чувстваме. Искаме да бъдем по-добри към себе си и от време на време дори да позволяваме на тревожността да ни обземе. Така, вместо постоянно да се да се съпротивляваме на състоянието си, ще си помогнем да го преживеем съзнателно.

More from View Sofia

От жилетките на Хари Стайлс и Джъстин Бийбър до чантата на медалиста Том Дейли: 2021 е годината на "едната кука"

Celebrities преди 2 години

Олимпиадата в Токио бе пълна със запомнящи се (и достойни за мемета!) моменти, но никой не привлече вниманието ни толкова, колкото снимките на британския шампион по скокове във вода Том Дейли, заснет да плете на финалите на най-важното състезание в света 

Младоженец на 67: бившият френски президент Франсоа Оланд се даде, хем се заричаше, че няма

Celebrities преди 1 година

67-годишният бивш френски президент Франсоа Оланд се ожени. Избраницата е актрисата Жули Гайе, която е със 17 години по-млада от него. За събитието, историческо по своята същност, защото цял свят чу навремето, че мосю Оланд никога няма да се жени, съобщава Le Figaro  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.