Следва

The Mountains are Calling: The North Face X Gucci

Полумесецът на Marine Serre се срещна със звездата A$АP Rocky

Новата ера на Marine Serre

All fashion преди 3 години

Вчера се случи едно дългоочаквано небесно събитие: Сатурн и Юпитер съвпаднаха за първи път толкова близо до Земята от 800 години насам. Докато астролозите предвещават, че това е началото на нова ера, по случайност - или не - в модния свят също се случи небесно събитие: луната на Marine Serre се срещна с рап звездата A$AP Rocky. Това сливане на артисти, сякаш повлияно от космическите сили, ни кара да усетим вече настъпващата промяна на света във всичките му сфери.

Сер и Роки се срещат за първи път през 2019-та, въпреки че се възхищават един на друг от години. “Наистина харесвам нейната работа. Изглежда, че тя възприема етиката на streetwear културата, като добавя и собствен вайб, който казва “Не ми пука“, което придава един бунтарски, пънк обрат. Естетически, никога не съм виждал някой да е толкова свободен, особено в монограма на бранда - нещо толкова просто като полумесец“, казва Роки по време на конферентен разговор със Сер. “Бих казал, че тя има подход като към модна къща относно бранда си, но естетиката е streetwear. Аз съм привърженик на това: смесване на streetwear облекло от висок клас и дрехи от нисък клас, идеята за колаборация направо ми проговори. Обичам нейната естетика.“

Още в началото двамата се изправят пред едно предизвикателство: Сер е изключително стриктна по отношение на партньорствата си. За четирите години, през които развива бизнеса си, дизайнерката работи само с една компания, с която произвежда филтриращи маски - никога с друг дизайнер, друг художник или знаменитост. „Ако трябва да съм честен, не знаех дали тя ще иска да работи с мен, защото Сер не работи с хора“, споделя Роки. „Именно това ме привлече. Много искам да работя с хора, до които не е лесно да стигнеш.“ В момента рапарът подготвя още едно партньорство - с Amina Muaddi, която е също толкова селективна относно своите сътрудници.

На всичко това Сер отговаря с думите “Знаете ли, ако не харесвах Роки, нямаше да се въвлека в това. Въпреки че е A$AP Rocky!” казва тя, смеейки се. „Наистина това, че можем да говорим заедно, е най-важното за мен, че можем да обменяме идеи.“ Този дует на Стрелец (Сер) и Везни (Роки) определено е на една и съща вълна по време на съвместната си работа. “Трябва да внимаваш с кого си сътрудничиш в наши дни, защото всички го правят колкото да кажат, че е колаборация. Ние се събрахме, за да направим нещо готино. Искахме крайният продукт да говори сам за себе си, не искахме цялото нещо да се върти около това, че сме просто две големи имена. Наистина целта беше да се уверим, че ако го правим, то да е с причина“, разказва дизайнерката.

Крайният резултат е доста удовлетворяващ, поне за нас. Дрехите представляват именно тази смесица от идеи, естетика и енергии, които надхвърлят стереотипите за луксозна мода. Двамата се концентрират върху всеки детайл, като например каква е точно дължината на ръкава и как пада върху ръката, защото това Е важно. Дизайните са лични и интимни, Сер обяснява, че става въпрос за познаване на тялото, за да може крайният продукт да е наистина добър. Всъщност тези ръкави са интерпретацията на Роки за стила на групата Sex Pistols от края на 70-те.

Процесът на съвместна работа върху всеки артикул и силует коренно променя начина на проектиране на Сер. Нейните дизайни главно се концентрират върху талията, но в тази колекция Роки добринася за един много по-свободен силует. “Проектирах дрехите по тялото на Роки. Беше доста предизвикателно да запазя естетиката си и в същото време да отговоря на чуждия начин на живот или по-скоро начин на движение. В известен смисъл беше наистина интимно преживяване и това ми хареса“, а на нас ни звучи дори романтично...

Въпреки Ковид, който затвори всички по домовете, двамата успяват да се виждат, за да може Сер да изучи начина на движение и стила на Роки. “Когато се погледнахме в очите, това беше вдъхновението за дрехите. Тези дрехи са направени за Роки“, обяснява Сер.

Още по-хубавото е, че дрехите са екологично съобразени, което е много важно както за Сер, така и за Роки. Музикантът е истински колекционер с архив от стотици тениски и копринени шалчета. Сер пък има цял склад от изхвърлени дрехи от минали колекции и затова тя решава, че ще използват запасите си за тази колаборация. 75% от материалите са рециклирани, а останалите 25 са специално закупени за колекцията. „Всяко парче плат е уникално. Никой никога няма да има същите панталони като някой друг.“ 

Сътрудничеството с дизайнера утвърждава творческата работа на Роки. Двамата успяват да вземат ценни уроци един от друг, т.е. смеем да очакваме и следващ общ проект на двамата артисти, а дотогава сме спокойни, че имаме достатъчно добри дрехи, с които да посрещнем новата астрологическа ера - тези на Сер и Роки.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 1 час

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.