Следва

Куркума - разкошният разхубавител на кожата, който цапа дрехите, но не е проблем

Detox-ваме кожата следпразнично с тези 5

Detox me, baby, one more time!

Face преди 3 години

Тази Коледа беше малко по-различна от останалите, но има някои неща, които винаги са част от празничния сезон, а именно склонността да прекаляваме (с почти всичко). Отказваме се от всекидневното ядене на шоколад и денонощните Netflix маратони в името на в името на един обезателен beauty refresh.

Признаваме, че сме доста склонни към всякакви удоволствия по време на празниците - най-вече към прекомерно ядене и пиене, което често означава, че забравяме за всякакви ограничения и понякога нещата излизат извън контрол (особено с тиквеника); и нека сме честни - чашата вино е редовната напитка през онзи странен период между Коледа и Нова Година. Колкото и да ни е приятно обаче, това не е най-веселата новина за кожата ни.

Когато тялото е изложено на високи нива на глюкоза (захар), колагенът и еластиновите протеини в кожата се нарушават, причинявайки разпадане на кожната структура. Освен че кожата губи своята еластичност, това може да доведе и до повишено производство на себум, дехидратация и по-груба и по-неравна кожа. Обилните количества захар в алкохола са притеснителни. "Алкохолът кара кръвоносните съдове в кожата да се разширяват, причинявайки зачервяване и подпухналост. Той също е честа причина за розацея и псориазис", казва д-р Зайнаб Лафтах, консултант дерматолог.

Но през празниците на 2020-та присъстваше и друг фактор, който също оказа голямо влияние върху кожата ни; според Фондация за психично здраве във Великобритания, една трета от възрастните в страната са се чувствали стресирани или притеснени в навечерието на Коледа тази година, като голяма част са били притеснени за психичното здраве на любим човек. Факт е, че и ние усетихме този стрес по време на Светлия празник. Когато си спомним, за тъжната реалност, в която живеем, за роднините и приятелите, които така копнеем да видим и прегърнем, неизбежно цялото това психично напрежение се проявява под формата на акне, розацея, екзема или псориазис. “Стресът повишава нивата на кортизол и води до възпалителни състояния на кожата“, обяснява Джейсън Томсън, дерматолог от медицинския отдел в Skin + Me, “Кортизолът може също така косвено да повлияе на активността на мастните жлези, стресът увеличава пропускливостта на кожната бариера, което води до повишена загуба на вода и дехидратация." А понякога, когато сме под стрес, пропускаме обичайните skin care процедури, което  също се отразява изключително негативно.


All is calm: оставяме тревожността в 2020


В никакъв случай не искаме да оставяме кожата си да страда, за това днес се обръщаме към всякакви детокс процедури; за да може тя да отново да сияе, а ние да се чувстваме добре в нея. Много от експертите все още спорят дали всъщност съществува нещо като "детокс на кожата", защото няма достатъчно доказателства, но ние за всеки случай действаме... “Skin Detox-ът означава баланс между продуктите, които използваме върху кожата си (по отношение на активните съставки) и общата грижа, която полагаме. Ако се постараем да намалим нивата на стрес, липсата на сън, ако намалим алкохола, не допускаме небалансирана диета и не пушим, именно това правим - намаляваме нивата на токсини“, обяснява Малвина Кънингам от Skin+Me. Ето 5-те НАЙ-ДОБРИ стъпки за "чао-чао, токсини" и "здравей, сияние"!

Двойно почистване всеки ден!

Така нареченият double cleansing метод се състои от почистване на кожата в две последователни стъпки - първо с маслен продукт, а после с измивен гел или пяна. Ако кожата не се почиства правилно, задпушването на порите е неизбежно, и ако замърсяването и ненужното количество себум не се премахнат, слагането на скъпи серуми и кремове е почти безсмислено. Балсамите, почистващите масла и мицеларните води, които разтварят мръсотията и проникват дълбоко в кожата, са добри варианти за първа почистваща стъпка, а гелове, пяните и кремообразните почистващи продукти - за втора.

Промяна в рутината?

Само се поставене на мястото на кожата си, която се бори с всякакви стресови атаки (вече ги споменахме) - със сигурност няма да се нуждаете от допълнително напрежение под формата на много и нови продукти или некачествен грим. "Прекомерното използване на киселини и активни вещества води до чувствителност, дразнене и компрометиране на кожната бариера. Ако имате чувствителна, раздразнена кожа, пробвайте да не използвате тежки продукти и създайте нежна рутина, с която да поддържате кожата си свежа. Това може да се счита за вид “детоксикация на кожата“, отбелязва Кънингам. Ограничете се до лек почистващ и хидратиращ гел, който да не дразни кожата, а след това използвайте на изсветляващ антиоксидант като витамин С сутрин - това ще помогне за стимулиране синтеза на колаген и ще противодейства на вредното окисляване, причинено от възпалителни свободни радикали. Ретиноловите продукти съща са много добър вариант. Доказано е, че изравняват тонуса на кожата и намаляват възпалението.


Ретинол работи! 6 начина, по които става това


Диета за кожата

Едно е на думи, друго на действия, но изключването на шоколада и мазните храни от ежедневната диета е жизненоважно, за да може кожата да “пропее“. Поддържането на кожата здрава означава да поддържаме цялото си тяло здраво. Това обаче не зависи само от храненето; алкохолът причинява възпалителна реакция в червата, което може да доведе до храносмилателен дискомфорт, включително коремни болки и подуване. На кратко: стремим се да премахнем изцяло и алкохола от следпразничната си диета, а ако много ни се иска питие, най-добре то да бъде червено вино; според скорошно проучване, пиещите червено вино са по-склонни да имат здравословен микс от бактерии в тялото си.

ХИДРАТАЦИЯ!

Захарта, алкохолът и повишените нива на стрес (защото няма как да ги няма съвсем) въздействат на кожата най-вече под формата на хроничната дехидратация, състояние, при което кожата изглежда неравна, нежизнена и суха. Съветваме да не забравяте да пиете много вода всеки ден, за да поддържате всички органи добре хидратирани, а за най-големия орган на нашето тяло - кожата - увеличеният прием на вода гарантира, че клетките са здрави, сухотата е намалена и еластичността - увеличена. Възстановяваме баланса на кожата като използваме хидратиращи продукти, които съдържат хиалуронова киселина. "Уверете се, че използвате крем, който укрепва кожна бариера и съдържа овлажняващи съставки. Също така избягвайте алкохола в продуктите, които ползвате - той дехидратира, особено сега, когато навън е студено и вкъщи отоплението работи постоянно“, добавя Кънингам.

Сънят е приоритет

Казваме твърдо НЕ на денонощното гледане на Netflix, макар да не ни се иска понякога. Пренебрегването на редовния сън е може би най-ужасяващият навик за кожата. Когато спим, кожата ни преминава в режим на регенерация, като замества повредените или мъртвите клетки с нови и възстановява щетите, които сами й нанасяме. Качественият сън също увеличава притока на кръв към кожата и допринася за нейната съществена структурна работа и възстановява жизненоважните колаген и еластин. Ако изпуснем тези ценни часове (минимум 8), предотвратяваме извършването на цялата тази поддръжка, вместо това увеличаваме нивата на възпаление и забавяме лечебните и възстановителните процеси на кожата. "Само още един епизод" - по-скоро не. 

More Face