Следва

Маски за устни: защо са важни и кои да изберем

Куркума - разкошният разхубавител на кожата, който цапа дрехите, но не е проблем

Този и други съвети как да премахнете петната от кърпите си

Beauty News преди 3 години

Куркумата е основна съставка в кухненските шкафове на всеки, който се стреми да приготви добро жълто къри от нулата - и вероятно има основание да е основен играч и в ежедневната грижа за кожата.

Според дерматолога д-р Мона Гохара, добре познатата подправка има противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, като всичко това може да помогне при проблеми като акне и подобряване тонуса на кожата.


Мона Гохара

Най-добрата част? Можете да намерите съставката в готови продукти за грижа за кожата или да създадете свои собствени маски.

Какви са ползите от куркумата за кожата?

Накратко - изключителни!
„Има противовъзпалително, антимикробно и антиоксидантно действие, което се използва в източната медицина от години, но съвсем наскоро е включено в грижата за кожата", казва д-р Гохара пред InStyle.

Освен кожата, някои проучвания показват, че куркумата е ефективна в борбата с определени форми на рак. „От студентските си години в медицинското училище, си спомням учен, който работи върху ефектите на куркума върху рака", казва д-р Гохара. "Разбира се, оставам скептична, че подправката може да е противоотровата на най-коварното заболяване, но се оказва, че този ароматен прах може да нанесе голям удар."

Кои свойства на куркума са най-полезни за кожата?

Краткият и дълъг отговор е: всички! Това, което е най-полезно обаче, може да бъде субективно, в зависимост от вашите специфични приоритети, когато става въпрос за кожата и красотата.

„Противовъзпалителните (свойства) могат да помогнат при акне, екзема и псориазис, докато антиоксидантите могат да помогнат при увреждане от слънцето, неравномерност на тена и против стареене", споделя д-р Гохара. "Освен това, в медицинско проучване от 2005 г., изследователите установяват, че куркуминът, жълтият пигмент, открит в куркумата, има противоракови свойства, тъй като инхибира растежа на меланома и стимулира смъртта на туморните клетки."

По-добре ли е да използвате куркума на прах или суров корен от куркума?

Това зависи изцяло от вас и от това колко усилия сте готови да положите, за да включите куркума в ежедневието си - както и колко пране бихте искали да сложите в пералнята в края на седмицата (не се притеснявайте, четете по-надолу и ще стигнете до хак за петна от куркума).

„Повечето използват пречистения куркумин, тъй като той е безцветен", споделя д-р Гохара. "Куркумата от Кастури също не оцветява. Тъй като красивият жълт цвят на куркума може да остави петна по кожата, важно е да се намери козметично елегантен, също толкова ефективен вариант. Поради този проблем, аз предупреждавам да не си правите куркумин вкъщи.

Въпреки това, ако сте малко объркани, не се колебайте да създадете свои собствени маски, използвайки подправката под формата на прах, заедно с няколко други съставки.

Как да включа куркума в рутинната грижа за кожата?

Според д-р Гохара най-добре е да използвате куркума сутрин, върху чиста и суха кожа.

"Един от любимите ми е "главният изпълнителен директор" на Sunday Riley Glow Vitamin C и маслото от куркума за лице, тъй като е идеалният протектор за целия ден", казва тя. „Предпазва от увреждане и замърсяване, от слънцето също, и активно подобрява външния вид на кожата."

„Преди да го приложа, обичам нежно да почиствам със свободен от сапун хидратиращ почистващ препарат като Dove White Beauty Bar", продължава д-р Гохара. "С гаранцията за 1/4 овлажняващ крем, Dove Beauty Bar доказано помага за запазването на кожната бариера, като възстановява идентичните хранителни вещества обратно в кожата, които често се губят по време на почистването."

О, не! Оплесках навсякъде с петна от куркума. Как, по дяволите, да ги махна от кърпата си?

Толкова се радваме, че попитахте!

Според главния учен на Tide and Downy Мери Джонсън, петната от куркума не са нещо, с което трябва да живеете вечно. Просто трябва да знаете правилната формула за премахване на тези жълти белези, която включва пускането на кърпите или тениските в пералнята възможно най-скоро.

„Куркумата съдържа химикал с жълт цвят, наречен куркумин, който често се използва за оцветяване на храни и козметика", обяснява тя. „Ако не бъде премахнат веднага, той може трайно да оцвети тъканите."

За да минимизирате щетите, започнете, като изтриете излишния прах от дрехата, след това я обърнете отвътре и изплакнете мястото с топла вода. След това предварително обработете петното с продукт като Heavy Duty Hygienic Clean Liquid Detergent за почистване на Tide, който съдържа ензими, които помагат за разграждането на петната от храна. „Изсипете достатъчно препарат върху дрехата, за да покрие петното, и оставете да стегне за 20 минути", обяснява Джонсън. "След като детергентът се постави върху петното, използвайте четка за зъби с мек косъм, за да помогнете за разпространението на детергента във влакната на дрехата."

След това поставете дрехата в пералнята, без да изплаквате препарата. Накрая измийте със същия препарат и с топла вода.

След като са изпрани, избягвайте да поставяте зацапаните с куркума дрехи в сушилнята, тъй като това ще застопори петното. Вместо това или прострете, или разстелите на равна повърхност.

„Ако остане видимо петно, закачете дрехата си навън на слънце, за да помогнете да избледнее петното", предлага Джонсън. "Това е така, защото куркуминът е нестабилен в присъствието на UV светлина и ще се разпадне."

More Beauty News