Следва

Никола Танев "НА ПЪТ": 130 години от рождението на художника в НХГ

25-те най-разтърсващи документални филмa за истински престъпления, които да гледаме NOW

Гледа ви се кримка по действителни събития? Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime изобилстват от добри продукции, като най-добрите са...  

 

Movies & TV преди 3 години

Истинските документални филми за престъпления предоставят на зрителите автентичен поглед отвътре към някои от най-екстремните аспекти на обществото. Защо ги обичаме? Заради осезаемото напрежение, сюжета, каращ ни да си гризем ноктите от ужас и способността да превърнат неделя вечер в безкрайно гмуркане в Google Search.

През последните няколко години жанрът набира невиждана популярност, превръщайки се в абсолютен феномен, обхващащ подкасти, книги и документални филми (Tiger King особено).

Освен че предизвикват запомнящи се песни и мемета, базирани на различните им умопомрачителни разкрития, най-добрите документални филми за реални престъпления могат също да катализират така необходимите дебати и призиви за действие. Например, Athlete A се превръща в мощен крайъгълен камък на движението #MeToo, позволявайки на оцелелите да надигнат гласа си в пространството. Четирите малки момичета на Спайк Лий са смразяващо, но своевременно напомняне за въздействието и наследството на насилствената реалност както на системния, така и на несистемния расизъм.

За жанр, който непрекъснато добавя повече опции към списъка си, днес се опитваме да представим най-добрите истински документални филми измежду криминалните, започвайки от много странните до жестоко сърцераздирателните, които гарантирано ще ви държат залепени на дивана през целия уикенд.

1. Създателката: За кръв в Силициевата долина

Заблудата за скромната песъчинка в морето на американската мечта заема централно място в този криминален документален филм. Историята на жена, която успява да събере милиони долари за апарат за кръвен тест, който изобщо не съществува, е класическа история за връзките, важни повече от познанието. Сагата с Елизабет Холмс и скандалът Theranos ще ви накарат да започнете да поставяте под съмнение всичко.

2. Tiger King: убийство, хаос и лудост

Списъкът с най-добрите документални филми с истински престъпления нямаше да бъде пълен без причудливия крал Тигър, който се превръща в сензация със скоростта на компютърен вирус през целия локдаун. Историята на Джо Екзотик, роден като Джоузеф Шрайбвогел, големи котки, руси кефали, оръжия и експлозиви и живота му в екзотичния животински парк Greater Wynnewood в Оклахома се развива в седем епизода, всеки от които добавя по нещо към лъкътушещата линия на съзнанието ни.

3. World's Most Wanted

Петсерийната документална поредица на Neflix - World's Most Wanted проследява живота на петима известни престъпници от цял ​​свят, като подробно описва жестоките престъпления, които извършват и защо са толкова трудни за улавяне.

Третият епизод разказва за престъпленията и живота на Саманта Летуейт, известна още като „Бялата вдовица" - вдовицата на лондонския терористичен атентатор Жермен Линдзи, която в момента е най-търсената жена терористка в света.

4. 4 малки момичета

През 1963 г. четири млади момичета, посещаващи неделното училище, умират след баптистка служба в Бирмингам, Алабама. Престъплението остава плашещо напомняне за расистките ужаси, извършени в американския „дълбок юг" по това време. Спайк Лий успява да възкреси 4-те малки момичета чрез спомените на техните родители, братя, сестри и приятели. Докато продължаваме да размишляваме върху собствените си разбирания за неконтролиран расизъм и предразсъдъци, документалният филм служи като внимателно напомняне за усилията, които трябва да положим, за да се премахне тази форма на насилие завинаги.

5. Аманда Нокс

При поредното преразглеждане на ръководената от медиите заплетена сензационна история, режисьорите Брайън Макгин и Род Блекхърст използват своя достъп до играчите и нови архивни кадри, за да преразгледат убийството на британската студентка Мередит Кърчър в Италия. Чрез разделяне на документалния филм на „оневиняващи" и „обвиняващи" откъси по отношение на Аманда Нокс - приятелката на Кърчър, която е осъдена и прекарва четири години в затвора, преди да бъде оправдана и освободена, лентата разкрива перипетиите, неуспехите и заблудите около делото за убийството, което превръща филма в изобличител на фалшивите убеждения.

6. Изпитанията на Оскар Писториус

Филмът на BBC "Изпитанията на Оскар Писториус" щателно излага на показ живота на спортната звезда. От детството до загубата на майката, през многото лични и професионални постижения до убийството на приятелката му, Риева Стенкамп и последвалия гръмък процес с участието на Писториус. Критиците на сериала предполагат, че той се проваля заради образа на смелата и интелигентна жена Стенкамп, която в крайна сметка губи живота си.

7. Американско убийство: Семейството от съседната врата

Истинското приятелство е в основата на този криминален документален филм, който представя смелото постоянство на приятеля на Шанън Уотс - Никол Аткинсън, който за пръв път алармира за нейното изчезване.

Убийството на Уотс, която е бременна с третото си дете, заедно с двете си дъщери Бела и Селесте от ръцете на съпруга й и баща на децата й Крис Уотс, ще предизвика и безкрайни търсения в Google за повече данни около опустошителната поредица.

8. Изгубените момичета на Канада

Стейси Дули се впуска в скрита тайна престъпна група, за да разследва изчезването и убийството на местни жени и момичета. Документалният филм ще ви завладее, както и ще подхрани вярата ви в борбата за истинско равенство и защита на всички жени.

9. Конман: Животът и престъпленията на Марк Аклом

Този криминален документален филм проследява историята на най-хитрия измамник в Обединеното кралство, който се представя за агент на MI6 и завлича бившата си приятелка с почти 300 000 британски лири. По-рано тази година Аклом е осъден на пет години и осем месеца зад решетките за престъпленията си, но историята за нахалния Чапи, превърнал се в международен измамник, е достатъчна, за да ви накара да планирате дата за повторението му.

10. Тед Бънди: Да си паднеш по убиец

За разлика от противоречивото изображение на серийния убиец Тед Бънди от Зак Ефрон в Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, този документален филм е заснет с помощта на оцелели, членове на семействата на жертвите, дългогодишната му приятелка Елизабет Кендъл и дъщерята на Кендъл, Моли, за да изследва неговите гротескни престъпления. Спомените на жените за добрите времена са омагьосващи - и направо смразяващи - когато се разглеждат в контекста на гнусните действия на Бънди.

11. Джефри Епщайн: Мръсно богат

Джефри Епщайн, хищният милиардер в центъра на международната група за трафик на секс робини, е най-добрият в жанра "престъпен" документален филм.

В документалната поредица от четири части престъпленията му са правдиво изобличени. Въпреки че решава да не се фокусира върху различните конспиративни теории около смъртта на Епщайн в затворническата килия, филмът дава възможност за отрезвяващ поглед над деянията му, което поставя оцелелите в центъра, с техните истории, за да осветят случай, който все още не е напълно разгадан.

12. Сентрал парк 5

Сексуалното посегателство и нападение над жена по време на джогинга й в Сентрал парк през 1989 г. остава червена точка в американската история на престъпността.

Фалшивото обвинение на петима чернокожи и латиноамерикански тийнейджъри от Харлем, с ограничени доказателства и принудителни самопризнания, води до това младите мъже да са зад решетките години, преди истинският виновник да се разкрие. Сърцераздирателен филм. 

13. Атлет "А"

Атлет "А" е завладяваща история за това как след най-малко две десетилетия малтретиране на момичета и млади жени под грижата на лекар от женския отбор на САЩ по гимнастика - Лари Насар - в крайна сметка е заловен и осъден. Заглавието се свързва с Маги Никълс, която съобщава за злоупотребата през 2015 г. През 2016 г. тя не успява да влезе в олимпийския състав. Документалният филм става мощен крайъгълен камък на движението #MeToo и позволява на жертвите да имат право на глас глас и да излязат с открити лица пред света.

14. Кой уби Малкълм X

Повече от 50 години по-късно все още има въпроси относно смъртта на бореца за граждански права от САЩ Малкълм Х. От компрометираното разследване, до предателството на братята по оръжие, поредицата проследява учения активист Абдур-Рахман Мохамед, който преразглежда убийството чрез интервюта и архиви. Любителите на историята определено ще харесат това. 

15. Acid Attack: My Story

Историята на Наоми Они за предателство и възстановяване, след като е нападната със сярна киселина, е една от вълнуващите екранизации за смелостта и решителността. Този разтърсващ документален филм разкрива историята зад една от най-шокиращите и странни киселинни атаки през последните години. Филмът съчетава архивни кадри и стилизирана реконструкция на интервюта с жертвата, полицията, медиците, които продължават да я лекуват, и нейното семейство и приятели, дълго след нападението.

16. Убийство за милост: Историята на Синтоя Браун

Синтоя Браун е само на 16, когато е осъдена на доживотен затвор за смъртта на Джони Алън, мъж, който плаща за секс с нея. Пътят й към помилването, след като стои зад решетките 15 години, й печели подкрепата на известни личности като Риана и Ким Кардашян, изобразява нейната лична еволюция, а евентуалното й освобождаване дава на документалния филм приповдигащ завършек.

17. Даяна: Нощта, в която тя умира

Трагичната смърт на Даяна, принцесата на Уелс, е едно от най-шокиращите събития в новата ни история. Въпреки че някои неизбежни теории на конспирацията се разобличават като абсурдни, този завладяващ документален филм се опитва да отговори на останалите въпроси, които хората могат да имат относно последващото разследване, как светът научава за смъртта на една от най-обичаните жени, както и какво наистина се е случва през нощта, в която Даяна умира.

18. Fyre: Най-великото парти, което не се случи

Кой би могъл някога да забрави скандалната сцена „Evian Water" от този смразяващ кръвта документален филм... Настрана от хумористичните мемета, Fyre е криминален документален филм, пълен с мошеници и измамени, вървящи рамо до рамо, докато разказват как възниква един огромен скандал.

19. Убийството на Джил Дандо

Убийството на телевизионната водеща и новинарка Джил Дандо, застреляна пред дома си в Лондон, остава едно от най-известните неразкрити убийства във Великобритания. В балансиран документален филм, с помощта на интервюта с приятелите и семейството на Дандо, оригиналните дневници на полицейските разследвания на Хамиш Кембъл и задълбоченото обяснение на отменената присъда за убийство на Бари Джордж, документалният филм разглежда всичко, което знаем за убийството, въпреки че извършителят остава неизвестен, като същевременно отдава почит на любимата телевизионна личност.

20. Изповядващият се убиец

The Confession Killer е документална поредица от пет части, която разказва историята на Хенри Лий Лукас. Лукас става известен с това, че през 80-те години фалшиво поема отговорност за стотици убийства. Шокиращите обрати на тази приказка ще ви оставят да обсъждате теории за седмици напред.

21.Живот след убийството на брат ми

Тринадесет години след убийството на брат си Даниел, сестра му Чанел се захваща със задачата да напише личната изповед на жертвата, която да бъде разгледана в процеса на условното освобождаване, който евентуално би могъл да измъкне от затвора мъжът, който отнема мивота на брат й. Този документален филм изследва ужасяващите ефекти на престъпленията с ножове във Великобритания.

22. Обичам те, сега умри

HBO продукцията I Love You, Now Die разказва историята на Мишел Картър, тийнейджърка, обвинена в неволно убийство заради смъртта на приятеля си Конрад Рой, който умира вследствие на самоубийство. Насърчаването от нейна страна на Рой да сложи край на живота си с текст, след като й е изказвал мисли за самоубийство, е в основата на изследване за начина, по който психичното здраве и технологиите могат да бъдат опустошително преплетени.

23. Как да заметем скандал с наркотици

Този минисериал и документален филм за престъпления проследява филма на Ерин Лий Кар за резултатите, получени от химиците в криминалната лаборатория за наркотици Соня Фарак и Ани Дукхан, подправянето на доказателства и последиците от това. Предположенията им, че тяхното привидно невинно и без жертви престъпление ще остане незабелязано, са от първостепенно значение за грубите и смели методи, които използват Духан и Фарак.

24. Щракване

Snapped е истинска престъпна поредица, разглеждаща шокиращите подробности за високопоставени или странни убийства, извършени от жени. Всеки епизод включва интервюта с приятели и членове на семейството на обвиняемите и жертвите, служители на реда и адвокати с данни от първа ръка за случаите.

Хардкор феновете на криминалния документален жанр ще се радват да научат, че шоуто има 28 серии, готови за гледане.

25. Trial 4

Историята на битката на Шон К. Елис за доказване на невинността му, докато разобличава полицейската корупция и систематичния расизъм в Процес 4, е твърде позната. Обвинен като тийнейджър през 1993 г. за убийството на бял полицейски служител в Бостън, в този криминален документален филм работата на Елис е неуморно да се оневинява, като същевременно подчертава системните провали. Историята е разтърсваща. 

More Movies & TV