Следва

Астро, Таро, Стъклено кълбо - всички предсказания за годината - Част II

Скритата лимонка Alexander Wang и какво се случва с него

Не знаем какво да мислим...

Celebrities преди 3 години

Александър Уанг, една от най-ярките американски звезди в модния свят, бе обвинен в сексуално насилие и тормоз. На 29 декември, модният Instagram акаунт @ShitModelmgmt публикува съобщение в профила си, в което се твърди, че Уанг е “сексуален хищник“.

Това тежко обвинение се обосновава на множество анонимни изявления на хора, които разказват как са били дрогирани, опипвани и изнасилвани против волята им от дизайнера. А на 11-и и 13 декември в TikTok акаунтът на модела и дизайнер Оуен Муни бяха публикувани две видеа, в които той разказва, че е бил опипван от Уанг в клуб през 2017г. Да вярваме или не, не знаем, за това решихме да разберем всичко около тази шокираща новина. 

Александър Уанг стартира бизнеса си през 2007-ма и славата идва мигновено. През 2009 CFDA връчва на новото модно лице награда за дизайнер на годината, а прословутото му парти на бензинстанция е първото от много такива, които той нарича WangFests, и с него успява да привлече огромно международно внимание към ревюто си на Седмицата на модата в Ню Йорк. След това става креативен директор на Balenciaga за 3 години; впечатляващо, имайки предвид, че американец начело на парижка луксозна модна къща е огромна рядкост. Докато за Baleciaga той предлага по-спортни дизайни, едноименният му бранд крещи “купонджия“. И така, той се превръща в идеалния дизайнер на знаменитостите с непочтен вкус. Оказва се обаче, че не само вкусът му е непорочен...

Предполагаемото поведение на дизайнера се обсъжда в социалните медии още през 2017-та, особено от транс общността. На видео на Vanity Fair от 2016 певицата Флорънс Уелч обяснява за “парти трика“ на Александър на Met Gala, който представлява да предлагаш на хората чиста водка като чаша вода (не ни се струва особено забавно, но окей). През 2019-та пък Азелиа Банкс публикува снимки на дизайнера, опипващ транс жени, в Instagram. Медии като @DietPrada, The New York Times, The Guardian и Business of Fashion побързаха да отразят новината за сексуалните престъпления на Уанг, което накара индустрията да възприеме обвиненията по-сериозно.

Александър Уанг в своя защита излезе пред Vogue и в Instagram с тези трърдения: “Първо, бих искал да използвам възможността да се обърна към хората, които са ми помогнали да превърна тази марка в това, което е днес и да отговоря на неотдавнашните фалшиви, измислени и най-вече анонимни обвинения срещу мен. Въпреки че винаги съм бил активен в социалния си живот, често съм посещавал различни индустриални събирания, партита и концерти, където са присъствали наркотици и алкохол - противно на казаното, никога не съм се възползвал от другите по сексуален начин и не съм принуждавал никого за нещо насила. Също така никога не съм злоупотребявал със статута или славата си. Моят приоритет е да докажа, че тези обвинения са неверни и се подхранват само от опортюнистични мотиви. Важно е хората да говорят и да бъдат изслушани, но е необходимо да се гарантира, че обвиненията са достоверни. Нашият екип прави всичко по силите си, за да разследва тези обвинения и ние обещаваме да останем честни през целия процес. Щастливи сме, че получихме огромна подкрепа през последните няколко дни и сме благодарни на нашия персонал, клиенти и колеги от бранша, че застанаха до нас.“

Това съобщение на Уанг накара потенциалните му жертви да се задействат; те планират да вземат правни мерки срещу сексуалния тормоз и посегателството от негова страна. Лиза Блум, известна адвокатка, която представлява много жертви на сексуално насилие, работи за няколко от анонимните насилени. Тя изразява мнението си в писмо до Vogue: “Модната индустрия отдавна е наясно с обезпокоителното малтретиране на модели. През последните години представлявах много клиенти с твърдения за сексуално насилие срещу хора като Пол Марчано, Брус Уебър и други. Моделите не са реквизит и те трябва да седят зад правата си на работното място." Тя добава и призив към хората да се чувствам свободни да се свържат с нея, ако имат информация по случая с Уанг.

@owenamooney

#stitch with @katiefornia oh yeh the time a celeb was groping my dick in the club #fyp #foryoupage

♬ original sound - Owen Mooney

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Муни, който споделя за сексуален тормоз от Уанг в TikTok видео, заявява пред Business of Fashion следното: “През всичките години, откакто това се случи, никога не съм го държал в тайна. Винаги съм бил много откровен и съм говорил по този въпрос със семейството и приятелите си. Повечето ми близки знаят за случката... Бях отвратен и шокиран, когато разбрах, че не съм единствената жертва на поведението му. Почуствах, че е необходимо да застана с тези хора и да произнеса името му на глас.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@owenamooney

Reply to @hannah_mantanna yep, Alexander Wang is a sexual predator, pass it on #fyp #foryoupage

♬ original sound - Owen Mooney

Фирмата за връзки с обществеността, представляваща Уанг, го защити като представи няколко препоръки от хора в модната индустрия. Алис Барлоу, главен изпълнителен директор на компанията Barow&Sons, заявява: “Правила съм много шоа и ревюта за Александър Уанг през последните години и съм личен свидетел на професионализма на Алекс.“ А пък Хедър Хюз, агент в Elite Models, пише: “С Алекс се познаваме от почти 15 години. През годините си сътрудничихме тясно по много проекти. Той винаги се отнася към моделите като към човешки същества, сърцато и с уважение. Усилената му работа доведе до много успехи и той остава един от най-добрите в нашия бизнес."

И все пак много лица и огранизации подкрепят по-скоро предполагаемите жертви на Уанг, включително Model Alliance, които се застъпват за справедливото отношение към моделите в модната индустрия и изваждат наяве много други случаи на злоупотреба в индустрията. Какво ще се случи с Александър, нямаме представа за момента. Силно се надяваме тези обвинения да се окажат фалшиви, защото ни е трудно да приемем, че това лъчезарно лице и гигант в модния свят е способно на подобни действия.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.