Следва

Bottega Veneta приключиха със социалните мрежи

He's Back: Неонът!

2021-ва ли е, 2011-та ли е...

All fashion преди 3 години

Ако постоянното несъответствие между биологичния ни часовник и съзнателната представа за реалното тиктакане на часовника не успяват да ни убедят, че времето е (твърде) променлива единица, то може би модните ревюта го доказват по-нагледно. Разглеждаме колекциите за 2021-ва, в които предимно присъстват цветове като киселинно жълто, мандарина, домат, циан и кестен, и получаваме някакво странно déja vu; всяка визия, изпълнена с наситен цвят, има почти абсолютно копие на колекции от вече далечната 2011-та. Това означава ли, че се връщаме назад във времето или отново доказва, че "новото е добре забравено старо"?


Raf Simons, Spring 2021 READY-TO-WEAR


Raf Simons Spring 2021; Jil Sanders Spring 2011

Използването на прекомерно ярки цветове е похват в модния дизайн, наречен color blocking. През ранните години на миналото десетилетие, това "блокиране" от наситени и силни цветовете е напът да се превърне в определяща естетика за 20-те години на нашия век, особено използвано от дизайнера Раф Симънс за бранда Jil Sander, наблюдаваме го и в колекциите на Prada, Prabal Gurung, Thakoon и много други дизайнери, които използват именно тези контрастни живи нюанси. За дизайните на J.Crew Джена Лайънс използва всякакви цветове, превръщайки дрехите в дъга от супер наситена палитра.


Miu Miu, Spring 2021 READY-TO-WEAR


Miu Miu Spring 2021; Prada Resort 2013

Цялото модно движение се върти около идеята да се наслаждаваме на дрехите и да се обличаме според настроението си. Тенденцията да показваме вътрешната радост чрез външния вид идва след социалната депресия на рецесията през 2008-ма, когато модата приема един по- строг и ограничен вид. "Черното, към което винаги прибягваме, сега изглежда мъртво, скучно, сухо“, пише Сара Моуър в септемврийския брой на Vogue през 2011-та. "Виждам сеизмичното значение на тази нова цветна вълна в начина, по който тя прониква в шивачеството - якета, палта и панталони, които се правят в черно по подразбиране още от 80-те.“

Louis Vuitton Spring 2021 Menswear; Raf Simons Spring 2013 Menswear

В последно време, през мрачната 2020-та, луксозните брандове показват предимно свежи и разноцветни визии за пролетния сезон 2021. В колекцията дамското облекло на Раф Симънс виждаме гигантски ивици в металически кобалт и пурпурно, Bottega Veneta пък залага на червения доматен цвят в съчетание с циан за курортната колекция от Даниел Лий, а колкото до мъжките визии на Върджил Абло за Louis Vuitton - лимоново жълто и бордо определено доминират. Color blocking-ът има за цел най-вече да внесе ред в една "кодирана система за цветове", като Витрувианския човек на да Винчи, но с цветове. Тази организираност на палитрите не бива да ограничава свободата в избора ни, а по-скоро ни дава лекота и спокойствие, особено във времена на безпокойствие и хаос.

Елиза Налин (вляво) и Хана Габи Одиел (вдясно)

Цветово кодираната мода прави комбинациите по-изчистени и подредени - без принтове, без прекомерност и без предразсъдъци - залагаме единствено на божествената сила на оптичната илюзия на цветовете. Именно през 2011-та, когато Instagram тепърва набира популярност и уличният стил се трансформира от най-нишата форма на стил в почти автономна индустрия, контрастирането на най-скандалните неонови нюанси е начинът да бъдем забелязани. Репортаж на модния критик Фил Оу от 2011-та и 2012-та го доказва, коментирайки стилистиката Елиза Налин в коралово и контрастиращо лимонено жълто, а моделът Хана Габи Одиел съчетава черешово червено с кремав тюркоаз. С две думи, едва ли ще намерим стилни модни моменти от тези години без да бъдем заслепени от подобни смели комбинации на неоново розово, електрическо виолетово или лимонено жълто. И явно е време да адаптираме гардеробите си отново към този забавен стил, защото знаете ли какво - "Време е да бъдем смели", както казва Миуча Прада преди 10 години: това е едно вечно модно послание, което онагледихме в галерията горе.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 12 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.