Пръстенът на принцеса Даяна - в новата колекция на Garrard

Пръстенът на принцеса Даяна - в новата колекция на Garrard

Любимият бижутериен бранд на британското кралско семейство създаде серия от украшения, вдъхновени от легендарната скъпоценност на Уиндзор

Пръстенът със сапфир, окръжен от диаманти е едно от най-разпознаваемите бижута в света. Славата му тръгва през 1981 година, когато светът го вижда на безименния пръст на лейди Даяна Спенсър, бъдещата съпруга на престолонаследника принц Чарлз, който го избира за годежен пръстен измежду 12 други предложения, направени му от ювелирната къща Garrard (доставчик на скъпоценности за британския двор от времето на кралица Виктория). Пръстенът е наглед прост, почти обикновен, но при вглеждане и повторно виждане, откриваме, че бижуто носи магнетичен чар, невъзможно е да остане незабелязано, при това е изключително скъпо със своя едър цейлонски сапфир, 14-те диаманта около него и бялото си злато.


7 визии-икони на Принцеса Даяна


Любопитното е, че пръстенът много прилича на друга важна фамилна реликва на кралското семейство - брошката от сапфири в същия стил, подарена на кралица Виктория от съпруга й, принц Алберт, в деня на сватбата им. Бижуто е често виждано върху роклите и жакетите на кралица Елизабет II.

След смъртта на лейди Ди годежният й пръстен е унаследен от 12-годишният Хари. Само че през 2010-та, когато принц Уилям решава да направи предложение на Кейт Мидълтън, Хари отстъпва бижуто на брат си. От този момент, възроденият интерес към пръстена е толкова небивал, че през 2016-та, по молба на двореца е наложена възбрана върху създаването на негови подобия.


Пръстенът на Кейт Мидълтън

И все пак, като вдъхновение за новата колекция на Garrard послужва именно той. Бижутерите не само създават няколко негови вариации, но правят и колие, гривни и обици със сходен мотив. При това камъните и в пръстените, и в останалите бижута, са доста разнообразни - има не само сапфири, но и рубини, изумруди, аквамарини. Последните напомнят синия топаз, с която принцеса Даяна сменя тъмносиния камък след раздялата си с Чарлз.

 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.