Следва

Street style вдъхновения: Billie Eilish

Пръстенът на принцеса Даяна - в новата колекция на Garrard

Любимият бижутериен бранд на британското кралско семейство създаде серия от украшения, вдъхновени от легендарната скъпоценност на Уиндзор

All fashion преди 3 години

Пръстенът със сапфир, окръжен от диаманти е едно от най-разпознаваемите бижута в света. Славата му тръгва през 1981 година, когато светът го вижда на безименния пръст на лейди Даяна Спенсър, бъдещата съпруга на престолонаследника принц Чарлз, който го избира за годежен пръстен измежду 12 други предложения, направени му от ювелирната къща Garrard (доставчик на скъпоценности за британския двор от времето на кралица Виктория). Пръстенът е наглед прост, почти обикновен, но при вглеждане и повторно виждане, откриваме, че бижуто носи магнетичен чар, невъзможно е да остане незабелязано, при това е изключително скъпо със своя едър цейлонски сапфир, 14-те диаманта около него и бялото си злато.


7 визии-икони на Принцеса Даяна


Любопитното е, че пръстенът много прилича на друга важна фамилна реликва на кралското семейство - брошката от сапфири в същия стил, подарена на кралица Виктория от съпруга й, принц Алберт, в деня на сватбата им. Бижуто е често виждано върху роклите и жакетите на кралица Елизабет II.

След смъртта на лейди Ди годежният й пръстен е унаследен от 12-годишният Хари. Само че през 2010-та, когато принц Уилям решава да направи предложение на Кейт Мидълтън, Хари отстъпва бижуто на брат си. От този момент, възроденият интерес към пръстена е толкова небивал, че през 2016-та, по молба на двореца е наложена възбрана върху създаването на негови подобия.


Пръстенът на Кейт Мидълтън

И все пак, като вдъхновение за новата колекция на Garrard послужва именно той. Бижутерите не само създават няколко негови вариации, но правят и колие, гривни и обици със сходен мотив. При това камъните и в пръстените, и в останалите бижута, са доста разнообразни - има не само сапфири, но и рубини, изумруди, аквамарини. Последните напомнят синия топаз, с която принцеса Даяна сменя тъмносиния камък след раздялата си с Чарлз.

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.