Следва

Най-после: тийзърът на продължението на "Сексът и градът" е тук

"Три високи жени" дават начало на новата театрална година в Народния театър

На 22 януари предстои премиерата на „Плач на ангел“ от Стефан Цанев

Events преди 3 години

Театралната 2021 г. в Народния театър се открива утре, 8 януари със спектакъла „Три високи жени“ от Едуард Олби с участието на Мария Стефанова, Виктория Колева, Радина Боршош, Василена Винченцо и Явор Вълканов. Хитовото представление, режисирано от Стефан Спасов, ще се играе на Голяма сцена от 19:00 ч. „Три високи жени“ има награда АСКЕЕР`2018 за водеща женска роля на Мария Стефанова и за костюмография на Нина Пашова.

Премиерните „О, ти, която и да си...“, „Какво да правим с виолончелото?“, „Капитал(на) грешка“ и „Страх за опитомяване“ са сред заглавията в програмата за първия месец от годината, която може да се види тук. Другите представления, които зрителите ще могат да гледат, са „Облог“, „Neoдачници“, „Цветът на дълбоките води“, „Бащата“, „Караконджул“...

Билети за спектаклите могат да се закупят както на касите, така и онлайн на официалния уебсайт на Народния театър.


"Какво да правим с виолончелото"

На 22 януари 2021 г. на Камерна сцена ще се състои и първата за тази година премиера – на монодрамата „Плач на ангел“ от Стефан Цанев с Христо Мутафчиев в ролята на Райчо и режисьор Стоян Радев. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, композитор е Веселин Митев, драматург – Мирела Иванова, асистент-режисьор – Боряна Митева.


"Страх за опитомяване"

„Плач на ангел“ ще „зарази“ зрителите с тревожните размисли за свободата и нейната висока цена. Райчо излиза от затвора и попада насред развързаните бесове на хаоса, които криворазбраната и злоупотребена свобода, а и мнозина от нас са оставили да шетат, рушат и безчинстват наоколо, по земите ни и в душите ни. Какво вижда и какво усеща бившият затворник, как преживява пораженията и опустошението, които смаляват смисъла на живота и смисъла на свободата, лишена от отговорности, от човечност и милост. Острите липси на порядък, социално приличие и високи общочовешки ценности пробождат като ножове Райчо, превръщат го в мишена на болката, която задава въпроси, на които ангелите могат да отговорят само с плач.

Всеки от нас понякога е Райчо, който не вижда друг изход, освен да пожелае обратно порядъка и простите, жестоки правила на затвора, уви, всеки от нас понякога е Райчо, закопнял за измамния уют на не-свободата.


"Капитална грешка"

„Плач на ангел“ сякаш е написана днес, за да ни изправи пред лицето на изпитанията и да ни насърчи да ги преодолеем, да преработим страданието в сила и въображение и така да се справим със самите себе си, да направим правилните нравствени и житейски избори насред нееднозначните български и световни времена.

More from View Sofia

Романтичната история на Менабили - мистериозният замък от „Ребека"

Books преди 3 години

Точно както проклятието на впечатляващата с размерите си къща в Мандърлей тегне върху втората г-жа де Уинтър, така и замъкът Менабили, който е неин прототип, обсебва талантливата писателка Дю Морие и тя прекарва значителна част от живота си там след публикуването на романа й  

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 месец

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.