Следва

Kimye са "чао" заради Джефри Стар?

Големите любовни истории: Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси

Тази любов е "най-зле пазената тайна в Холивуд“

Love преди 3 години

Тайната афера между Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси е истински омайна любовна история, но малцина знаят, че двамата никак не се харесват при първата си среща.

Любовта им трае 3 десетилетия и 9 филма, включително “Адамово ребро“, “Комплект за бюро“ и “Познай кой ще дойде на вечеря“. Тя е талантлива, независима и безумно елегантна, гигант във филмовата индустрия и единствена носителка на 4 награди “Оскар за най-добра женска роля“. Той - бунтар от малък, познат като грубиян, женкар и пияница, но в същото време неустоим за женската публика, строен и красив, с над 75 филмови роли.

Докато Катрин Хепбърн е разведена, либерална и разкрепостена жена, Спенсър Трейси е женен набожен католик с две деца. Синът му губи слуха си като бебе и това кара актьора да изпитва дълбока вина - обвинява себе си, вярвайки, че това е Божие наказание за греховете му и напуска семейството си, а религията на Трейси прави развода невъзможен.

Двамата се запознават на снимачната площадка на филма “Жена на годината“ през 1942 г. В един от първите разговори, тогава 34-годишната Катрин отбелязва пред филмовия си партньор: “Страхувам се, че може да съм твърде висока за вас, господин Трейси." Техните остроумни закачки и предизвикателни погледи са холивудско съкровище, публиката и студийните ръководители се влюбват в екранната двойка моментално и двамата се превръщат в емблематично дуо на големия екран. "На екрана Спенсър и аз сме перфектната американска двойка“, казва Катрин, но далеч от обектива на камерите, историята е много различна.

Спенсър държи да запази взаимоотношенията си с Катрин в тайна и никога не признава публично чувствата си към нея. Двамата живеят отделно и полагат неимоверни усилия да не бъдат виждани заедно, за да запазят честта на съпругата на Спенсър, но в действителност всички в Холивуд са напълно наясно с “тайната афера“. Хепбърн добре разбира ситуацията, но любовта й към Трейси е толкова дълбока, че тя е готова да го обича и “на тъмно“. По-късно в автобиографията си, Катрин споделя: “Това чувство, което изпитвах с него, беше невероятно... бях готова да направя всичко за него.“

Въпреки че цял Холивуд знае за тайната на актьорите, връзката им е уважавана и никой не посмява да развали илюзията. Филмовата икона Джийн Кели си спомня за снимачните дни с двойката: „По време на обяд те просто се срещаха и седяха на пейка на терена. Хващаха се за ръце и си говореха - товага всички ги оставяха сами в малкия им, интимен свят.“

Но опазването на тайната не е единственото предизвикателно за Катрин и Спенсър. Актьорът попада в капана на собствените си демони и угризения, поддава се на алкохолна зависимост, страда от тревожност и безсъние и често изневерява. Но през цялото време единственото, което Катрин желае, е да го види спокоен и щастлив. Тя се грижи за него неотлъчно: “Харесваше ми да го чакам, да го слушам, да го храня, да работя за него. Опитвах се да не го притеснявам... За мен беше удоволствие да го правя.“ Докато любовната драма се развива зад прозрачните завеси, актрисата остава вярна на актьорската професия. Отдадеността и работохолизмът й успяват да разсеят медийните клюки около аферата, но отнякъде изскачат странни слухове, че всъщност Хепбърн е хомосексуална, а любовникът й - би. Според някои, двойката никога не е имала искрени чувства един към друг и са просто приятели, които взаимно прикриват порочните си сексуални желания. Не сме сигурни дали да вярваме напълно на тези парадоксални твърдения, все пак Катрин в действителност отдава цели 30 години от живота си на този мъж. Двамата стоически се борят с тежката холивудска реалност и психичните проблеми на Спенсър в името на любовта и обичта им не изгасва до последния дъх на актьора.

През 1965-та здравето на Трейси рязко се влошава, той почти умира от сърдечен удар, претърпява операция и оцелява по чудо. В този момент всички са убедени, че това са последните му дни, но актьорът не се отказва и изненадващо подписва договор за филма “Познай кой ще дойде на вечеря“. Седемнадесет дни след края на снимките, Трейси умира. Катрин изоставя кариерата си, за да се грижи за него и двамата са заедно в последните му мигове, въпреки че скърбящата любовница не присъства на погребението в знак на уважение към неговото семейство. Катрин признава и говори за връзката им чак след смъртта на жена му през 1983-та. А в интервю години по-късно, на въпроса какво я задържа до Трейси, тя отговаря: “Наистина не знам. Единствено знам, че не намирах сили да го оставя. Прекарахме заедно 27 години, които за мен бяха чист извор на щастие..." .

More Love