Следва

Какво ще облече Джил Байдън на инаугурацията: гадаем по брандове

Twitter изгони Тръмп

Goodbye, Mr. President...

Celebrities преди 3 години

През последните няколко години Доналд Тръмп успява да използва социалните мрежи в своя изгода по най-добрия възможен начин. Или поне до скоро, защото сега, в края на своя мандат, той изгуби правото си да използва масовото си влияние в Интернет. 

След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и конктекста около тях, спряхме окончателно акаунта поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, обяснява Twitter.”В контекста на ужасяващите събития тази седмица, ясно посочихме в сряда, че допълнителни нарушения на правилата на Twitter биха могли да доведат точно до този ход на действие.“

Решението на Twitter последва последните два поста от името на президента, които в крайна сметка се оказват и последните му. Според политиката на платформата думите му нарушават правилата срещу насърчаване на насилие, като от социалната мрежа поясниха, че „ако тези два поста се четат в контекста на събитията в страната, начините, по които се изказва президента, могат да бъдат мобилизирани от различни аудитории за подбуждане към насилие.“

Първият от двата последни поста на Доналд бе относно поддръжниците му: „75 000 000 велики американски патриоти, които гласуваха за мен (...) ще имат силен глас в бъдеще. Те няма да бъдат незачитани или третирани несправедливо по никакъв начин!!!“ А пък последният гласи, че Тръмп не планира да присъства на инагурацията на Джо Байдън. “За всички, които искат да знаят, няма да отида на откриването на 20 януари.“

От Twitter поясняват причините за премахването на акаунта, анализирайки всяка дума на Тръмп. Според тях постът относно деня на встъпването на Джо Байдън като президент може да се разглежда като поредното изявление, че тазгодишните избори в САЩ не са легитимни. Те също така заявиха, че думите на Тръмп могат да бъдат тълкувани като намек, че на въпросната дата ще бъде “безопасно“ за агресивни действия от протестиращите, защото той няма да присъства. А в друго свое изявление, той твърди че ”планира да подкрепя, овластява и защитава онези, които вярват, че той е спечелил изборите“. Всичко това ни кара да се чудим, дали човекът не живее в тотална заблуда, или целият свят е заблуден?

Сигурни сме, че за Тръмп това принудително изземване на профила му е тежка обида, но Twitter заявиха, че забраната се отнася не лично до самия него, а до акаунта @realDonaldTrump. Компанията също така налага политика срещу укриване на забрани, за да гарантира, че Тръмп няма да заобиколи правилата на платформата. Забраната не се отнася за държавни акаунти, като този на президентската кампания, но всяко действие ще бъде следено и проверявано.

Новата политика на Twitter също забранява на Тръмп да използва друг акаунт от свое име. Президентът се опита да тества политиката за забрана на Twitter, като той или някой, действащ от негово име, публикува четири поста от акаунтa @POTUS на 8 януари. Едини от тях гласи следното: “Както казвам отдавна, Тwitter отиде твърде далеч в забраната на свобода на словото и тази вечер служителите на Twitter, заедно с демократи и леви, са съгласували премахването на акаунта ми от тяхната платформа, за да ме заглушат.“ Реакцията на социалната мрежа обаче бе мигновена и постовете бяха изтрити почти веднага.

Сагата обаче не спира тук. В защита на Тръмп се влючи директорът на социалните медии на кампанията му, Майк Хан, който твърди, че няма логика в това журналистите да могат да споделят думите на Доналд, но кампанията да няма това право. Според него повод за забрана на акаунта, няма. Всъщност има ли разлика между журналистите, които докладват думите на Тръмп, и кампанията, повтаряща думите му? От Twitter обясняват, че “има разлика между това някой да съобщава за президента, и някой, който позволява акаунтът му да бъде използван от президента, за да може той да заобиколи забраната.“

Цялата ситуация е наистина интересна и дори леко смешна. Дори големите граждански лидери в САЩ, които отдавна критикуват технологичните платформи за разпространение на омразна реч, приветстваха решението на Twitter. Ерик Наинг, говорител на мюсюлманските адвокати, заяви, че ”Twitter показва реално лидерство.“ Самата платформа дори призова Facebook и YouTube да не позволяват на Тръмп да публикува "за своите бели националистически поддръжници“, защото това може да доведе до по-нататъшно подстрекаване към насилие. След щурма в Капитолия, напълно одобряван от Тръмп, сме напълно съгласни, че тези мерки са наложителни.

Не знаем кога ще чуем отново от Тръмп и дали той ще има право да се завърне в Интернет пространството. Facebook вече последва примера на Twitter, остава да видим дали и другите социални мрежи ще предприемат тази стъпка. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.