Следва

Еволюция на вечността: гримът "котешко" око

На 50 да изглеждаш на 20? Може, с Алкална диета

Виктория Бекъм, невероятно успешна, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу - стройни и позитивни, Ел Макферсън - чудо на природата на нейните 56... 

Celebrity beauty преди 3 години

Какво обединява споменатите по-горе момичета? Начинът на хранене, съвсем просто!

Виктория Бекъм, например, вече няколко години се храни стриктно по книгата Honestly Healthy Alkaline Programme, автор на която е известната шеф-готвач и диетолог Наташа Корет (доведена сестра на Сиена Милър, в чийто списък с клиенти са Роби Уилямс и Натали Имбрулиа) и лекарят-нутриционист Вики Едсон.

Изданието изобилства с красиви снимки и рецепти, както и общи предписания за "един нов начин на живот", в който се предпочита основно храна, която, попадайки в организма ни, се превръща в алкално образуваща (защото има и киселинообразуваща храна).


Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу

Смята се, че организмът работи оптимално, ако алкално-киселинният баланс е налице (става дума за pH на кръвта, чийто норми са между 7,35 и 7,45). Ако нивото на киселинност в кръвта е по-високо, обменните процеси могат да се нарушат: храната се усвоява по-трудно, възниква дефицит на минерали и микроелементи (калий, магнезий, калций, натрий), натрупва се мазнина, увеличава се количеството слуз, намалява имунитетът, страда качеството на косата и кожата, енергията пада. Подобни симптоми могат да възникнат и когато алкалността е по-висока, но това при съвременния човек се случва крайно рядко - по-голямата част от продуктите, които консумираме днес, са киселинообразуващи. Киселинността се повишава и от стреса, от непрекъснатото усилие да вършим всичко на бегом. Т.е. фитнесът също работи в полза на киселинността.


Ел Макферсън, Дженифър Анистън

Най-общо, лошата храна се състои от всичко от животински произход (месо, пиле, риба - с изключение на пъстървата и сьомгата, морските дарове, всички животински мазнини, млякото, сирената, яйцата, медът, всичко брашнено, белият ориз, гъбите, кетчупът, горчицата, изкуствените подсластители, сладкото, кафето, газираните напитки­, черният чай и абсолютно всеки алкохол). Алкални продукти са повечето плодове, в това число ягоди, цитруси и всички с кисел вкус - киселите ябълки и ябълковия оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, нар, спанак (който обаче при топлинна обработка се превръща в киселинен), орехи­, водоросли, зелени зърнени култури (най-вече овес, елда, просо и киноа), банани, стафиди и други сушени плодове, свеж джинджифил, кокосово и бадемово мляко, зехтин, ленено масло, масло от гроздови семки, авокадо. "Маниаците", сред които и Вики Бекъм, са на мнение, че дневният рацион следва да се състои от 80% алкализиращи продукти и едва 20% киселинообразуващи. 


Виктория Бекъм

Все пак, повечето професионални консултанти твърдят, че ако 2/3 от храната ви е алкално образуваща, това е напълно достатъчно. Далеч не всички диетолози считат алкалната диета за панацея. Например, не е доказано до каква степен киселинната среда в стомаха влияе на общия киселинно-алкален баланс. "Окислителните процеси в организма текат постоянно - така сме устроени. Природата ни е заложила огромно количество защитни механизми, които самостоятелно поддържат въпросния така важен киселинно-алкален баланс. Затова и тоталното преминаване към алкалност може да се окаже вредно. От друга страна, ако отслабвате активно, в кръвта се образуват множество продукти на разпада, и алкалните продукти могат да способстват допълнителен детокс".

Много полезно е да изпивате по половин литър топла йонизирана алкална вода на денонощие - получава се лесно с помощта на алкализиращи филтри. Най-добре японски. В общия смисъл, оптималната хранителна формула се състои от 50% въглехидрати, 25% белтъчини и 25% мазнини - това е съотношението, което отговаря на термина правилно хранене. Всякакви нарушения на това съотношение могат да навредят на здравето. 


Ел Макферсън

Ел Макферсън се кълне в алкалната диета, особено в спанака. Друго, което моделът редовно яде, е цвекло с козе сирене (това не е алкален продукт, но е със слаби киселинообразуващи свойства), дива сьомга, и по едно единствено еспресо на ден (кафето е изключително киселинно!). В чест на своя 50-годишен юбилей тя, заедно с личния си лекар-диетолог, докторът на науките Симон Лобшер, разработи и пусна beauty-добавката с алкализиращ ефект Super Elixir (продава се на сайта welleco.com, като опаковка от 150 мг струва 45 долара). В продукта се съдържат 45 ингредиента (китайски билки, храносмилателни ферменти, минерали, витамини), които поддържат работата на 11-те най-важни обменни системи на организма - особено на хормоналната и храносмилателната. 


Ел Макферсън 

More Celebrity beauty

Виктория Бекъм за парфюма си: „Suite 302 е любовното ни писмо с Дейвид до Париж”

Celebrity beauty преди 1 седмица

Бившата членка на групата Spice Girls и основателка на едноименната козметична марка Victoria Beckham Beauty пуска линия парфюми. По повода, прекрасно интервю на колегите от Madame Figaro с ВБ. 

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 9 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Celebrity beauty преди 10 месеца

Летисия Каста очаква доброта, положителна енергия и нежност от хората, които се грижат за нея, както и от козметичните си продукти. И като се има предвид аурата, която се излъчва от лицето и външния ѝ вид, това наистина работи