Следва

Паралел на визиите и стила на известните сестри Дженър, Хадид, Мидълтън & co

Какво ще облече Джил Байдън на инаугурацията: гадаем по брандове

Важен ден, дами и господа! Какво ще носи Първата дама в деня на инаугурацията обикновено определя случващото се нататък, поне стилово 

 

Celebrities преди 3 години

От 20 януари 2021-ва САЩ ще си имат нова Първа дама. Джил Байдън, 69-годишната съпруга на новия президент на Америка - Джо Байдън, активна, дейна, подпомагаща съпруга и добър учител, ще се нанесе в Белия дом, освен със семейството си, още с предпочитанията, стила и тоалетите си.

А конкретната дреха, която госпожа Байдън ще предпочете да облече за церемонията по встъпването в длъжност на скъпия й Джо, освен че ще стане предмет на горещи обсъждания, ще зададе и бъдещия тон на очакванията за това колко пъстър, елегантен, бъбрив или обран, символичен или първосигнален ще е стилът на Първата дама и всичко, което носи позицията й като послание. 

Бърз поглед назад в историята доказва категорично, че всички тоалети, носени от съпругите на всеки нов президент на САЩ, са се превърнали в абсолютно знакови: от жълтата като канарче рокля на лейди Бърд Джонсън през 1965 година до бялото одеяние от шифон на Мишел Обама през 2009 година и небесносиния костюм на Мелания Тръмп през 2017-та. Точно както и предните пъти, и тоалетът, който доктор Джил Байдън ще облече на 20 януари 2021 година, в деня на инаугурацията на съпруга й, ще бъде изложен в Националния музей на американската история във Вашингтон заедно с роклите, носени от Франсис Кливлънд, Лу Хувър, Жаклин Кенеди, Лора Буш и още няколко десетки култови жени с престижния статус през вековете. 


Джаки и Джон Кенеди в деня на инаугурацията, 20 януари 1961 година

Подходът при избора на тоалет при всяка жена в тази позиция е напълно различен. Някои от бившите първи дами разчитат на дрехата си в сакралния ден, за да привлекат вниманието върху нечие младо дизайнерско дарование, други са твърди фенове на крупните дизайн брандове, прочути по целия свят. Други предпочитат да си купят по нещо интересно от американски мултибранд магазин, а четвърти решават да похарчат баснословна сума, предпочитайки луксозен поръчков тоалет. 


Джордж и Лора Буш на церемонията по инаугурация на 20 януари 2005 година

Тоалетът за инаугурацията обикновено задава тона за целия гардероб на Първата дама. Затова и появата на Джил Байдън ясно ще заяви ценностите, които дамата ще пожелае да излъчи към света. Вярно е, че времената, в които Байдън встъпва в длъжност са сложни, меко казано, като графикът на мероприятието първо ще е съобразен с условията на бушуващата коронакриза: парадът ще се проведе при сериозна социална дистанция, а помпозният вечерен бал ще бъде "преосмислен", и второ: нагласите след скандала с нахлуването в Капитолия, неприсъствието на Тръмп и прочие неприятности, допълнително напрягат нещата.

В този смисъл, един твърде ярък избор в сложната момента ситуация в Америка, би могъл да се възприеме зле, и обратното: по-приглушен вариант може да се окаже твърде семпъл и невъодушевяващ за жителите на САЩ. 


Барак и Мишел Обама в деня на инаугурацията, 20 януари 2009 година

Чрез тоалета си Байдън би могла да дефинира нагласата на съпруга си да наложи глобални промени в страната - това е постижимо с помощта на еко-лейбъл, например. Би могла да заложи и на дреха, етикирана от някои от брандовете, ангажирани с движението Black Lives Matter, или пък да подкрепи жените-дизайнери в модния бизнес, като акт на феминизъм. Джил, по мнението на експерти отвъд Океана, е в състояние да подава знаци завоалирано, както и да прави по-директни и еднозначни изявления - например, като ботушите й с едър надпис VOTE от времето на президентската компания. За Байдън дехите очевидно са способ да предаде важно послание невербално - ход, който първите дами и политическите лидери често предприемат. Затова и дизайнерът, който ще се окаже избран от госпожа Байдън, ще има сложна задача. Кой би се справил? Модните експерти вече залагат.


Джил Байдън - някои подробности от живота на First Lady-Elect


Gabriela Hearst


Джил Байдън в рокля Gabriela Hearst на президентските дебати на 29 септември 2020 година

Байдън е добра позната с Габриела Хърст и на първите президентски дебати през 2020 година съпругата на кандидата за президент облече именно нейна коктейлна рокля с ресни, като изборът бе приет превъзходно от американската модна публика. Освен Байдън, сред феновете на дизайнерката, настоящ креативен директор и на Chloe, са Иванка Тръмп и херцогинята на Кеймбридж. Хърст е супер стриктна по отношение на еко-стандартите в работата си, дава възможност на всеки, предпочел нейните дрехи, да подкрепя каноните на устойчивата мода. Тоалет от Gabriela Hearst ще демонстрира решението на Джо Байдън да върне Америка към Парижкото климатично споразумение и ясно да покаже на модните брандове в САЩ: новата Първа дама държи модната промишленост да носи по-малко вреда на екологията. 

Ralph Lauren


Доналд Тръмп и Мелания Тръмп в костюм Ralph Lauren на церемонията по инагуруация през 2017-та

Естествено, това е един от най-известните американски брандове. Именно Ralph Lauren, култов дизайнер, облече Първата дама Мелания Тръмп за инаугурацията през 2017 година, в момент, в който неколцина други топ-имена от гилдията отказаха да направят това по политически причини. Дали Джил Байдън ще избере същата марка като реверанс към предшественичката си и предния политически курс? Едва ли, но не можем да изключим и тази неочаквана възможност. 


Най-впечатляващите модни превъплъщения на Мелания Тръмп като FLOTUS


Christian Siriano


Джил Байдън в рокля Christian Siriano през август 2020 година

Нюйоркският дизайнер, любимец на Мишел Обама, от самото основаване на бранда си отстоява идеите за равенство, вкл. расово, като излезе и в подкрепа на работещите в модната индустрия в началото на кризата с Covid-19. Не е изключено, именно неговите вярвания и ценности да накарат новата Първа дама да избере да носи негов тоалет, една отлична атестация за подкрепа на местните брандове. 

Tory Burch


Мишел Обама в рокли на Tory Burch - съответно през март и юни 2016-та 

Тори Бърч направи няколко великолепни рокли за Мишел Обама по време на президентството на Барак, без обаче да подготвя облекла за мероприятия от особено висок ранг. Само че отношенията на дизайнерката с Джил са твърде близки, по-близки, отколкото с госпожа Обама. Двете жени се сприятеляват особено много през есента на миналага тодина, когато Джил е поканена на форум за предприемачеството, на който активна роля се пада на Тори. Така че, напълно възможно е да й бъде даден шанс. Tory Burch като бранд в момента се оценява на 1 милиард долара. Създаден от двете ръце на Тори Бърч, поставена на 73-то място в света в класацията на Forbes за най-влиятелните жени на планетата през 2015 година. Дамата има вдъхновяваща история за успех и последователност зад гърба си, и е отличен пример за действащ феминизъм. Факт, който Байдън може и да избере да подчертае. 

Oscar de la Renta


Джо и Джил Байдън в Oscar de la Renta - 7 ноември 2020-та 

Модна къща Oscar de la Renta е една от най-важните в модата на Америка. Оглавявана в момента от нюйоркския дизайнерски дует - Лаура Ким и Фернандо Гарсия, марката определено ще се зарадва на едно такова признание (както и всеки друг бизнес, специализиран във вечерната мода, който се опитва да се възстанови след пандемията). В този случай на Байдън се представя отличната възможност да се присъедини към историята на легендарния американски бранд.

Оскар де ла Рента става световноизвестен през 60-те, когато облича Жаклин Кенеди и й помога да стане една от най-крупните модни фигури в света. Байдън вече си сътрудничи с дизайнерското дуо зад бранда, които ушиха за нея богата асиметрична рокля, част от зимната им колекция, която Джил предпочете в деня, в който мъжът й произнесе победната си реч. "Ние сме тук, за да й помогнем, сега и в следващите чудесни осем години", неотдавна каза Гарсия. И наведе запознатите на мисълта, че именно дизайн дуото зад Оскар Де Ла Рента ще бъде авторът на голяма част от бъдещите тоалети на Байдън, вкл. и на нй-тържествения. 

Carolina Herrera


Камала Харис в Carolina Herrera

Венецуелката Каролина Ерера основава едноименната си модна къща в Ню Йорк през 1980 година и оттогава облича доста първи дами, вкл. Джаки Онасис, Лора Буш, Мишел Обама и Мелания Тръмп. През 2018-та Каролина се оттегли в заслужена почивка, предавайки управлението на Уес Гордън, който добре се справя със спазването на традициите и се отнася отговорно към наследството. Именно той направи нашумелия бял "суфражестски" костюм, в който бъдещият вицепрезидент Камала Харис се появи до Байдън след победата на изборите на 7 ноември. 


Стилът на Вицепрезидента: Камала Харис, белият костюм и още


Brandon Maxwell


Джил Байдън в рокля Brandon Maxwell през август 2020 година

Една от последните знакови появи на Джил Байдън бе именно в Brandon Maxwell. Става дума за изумруденозелена рокля за едно от дневните й мероприятия. Все пак, важно е да кажем, че майсторлъкът на тексаския дизайнер особено изпъква в одеяния за червения килим. Дългогодишният сподвижник на Лейди Гага е специализиран в невероятните обеми и ярките цветове. Това може да се окаже неочакван избор за първата дама, но ако оптимизмът е посланието, което новата администрация иска да внуши на американския народ, Брандън Максуел би бил отличният помощник.  

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.