Следва

Рошавото е на мода! Прическата на 2021-ва е...

Еволюция на вечността: гримът "котешко" око

От Dior и Chromat до Chloé и Valentino, очната линия, завършваща с крило, извито навън, ярко графично или геометрично, доминира модните ревюта за сезон Spring/ Summer 2021. Днес тази котешка визия е силно индивидуална и приема десетки форми, но кога и как възниква?

Face преди 3 години

Котешкото око (или cat eye) несъмнено е една от най-съществените тенденции в грима. Провокативната визия е емблема на изключителни исторически личности: от кралицата на Древен Египет до артистичните директори на големите модни къщи, включително Dior, Valentino и Chloé, които я избират за основен акцент при представянето на модата си за Пролетта и Лятото на 2021-ва.

От културните корени до известните интерпретации на екранни легенди като София Лорен, Ава Гарднър и Елизабет Тейлър, проследяваме завлядяващата история на емблематичния грим с ефект на котешко око.

Началото на котешкото око

Техниката „котешки очи” е една от най-старите в света, датираща от 3100 г. пр. н.е. до 332 г. сл. н.е. в Древен Египет. Твърди се, че този тип грим е популяризиран от исторически личности като Нефертити и по-късно от Клеопатра, която използва минерали като мед и малахит, за да създаде плътни линии от окото до корена на косата или очертания, наподобяващи крила, които преминават успоредно на веждите. Визията е популярна и сред мъжете в онзи период, пример за което е фараон Сети I.


Кралица Нефертити, 1360г. п.х.

Според историка на красотата и съосновател на „Музея за грим" в Ню Йорк - Дорийн Блок:
„... каялът, мекият молив за очи, направен от изгорени растителни масла, притежава имунологични и антибактериални свойства, които поддържат очното здраве и свеждат до минимум негативния ефект на слънчевите лъчи върху очите. Следователно древните египтяни, особено управляващата класа, са използвали тази козметика заради полезните й свойства и затова поставяли очна линия върху очите си."

В допълнение към гореспоменатите здравословни причини, египетските жени използват техниката котешко око, за да прогонват злите духове. „Жените от векове използват каял срещу „зли очи”, разказва другата съоснователка на „Музея за грим“ и гримьор на звездите, Рейчъл Гудуин. "Въпреки това, както често се случва, практиката се превръща в начин за подчертаване на социалния статус и по-късно става отличителен знак за красота, както за мъже, така и за жени от всякакви класи."

Въпреки че се смята, че произходът на очната линия се корени в Древен Египет, установено е, че дискретни и плътни линии по очите, датиращи от 3000 г. пр. н.е. са били използвани от мъже и жени в Близкия изток и Древна Азия. В Близкия изток, например, употребявали раздробен каял (на основата на оловен сулфид и други минерали, смесени с вода), който се е поставял около очите като защита срещу негостоприемния пустинен климат.

Повторна поява през 20-те години на XX век

В западния свят историята на котешкото око започва през 20-те години на миналия век, благодарение на неподражаемата френска суперзвезда Жозефин Бейкър, която прибягва към тази визия в грима за впечатляващите си танцови шоута. Актрисите Луиз Брукс и Грета Нисен също я използват за изявите си на червения килим, съчетавайки котешкото око с обемни мигли и тънки вежди.


Жосефин Бейкър, 1928г.

„Откриването на предмети от Древен Египет по време на археологическа експедиция в периода от 1910 до 1920 г., като бюста на кралица Нефертити, фокусира общественото внимание върху стила и облика от далечното минало“, обяснява Блок. „Филмите от онова време, като „Клеопатра” от 1917 г., изиграна от Теда Бара, представят котешкия поглед, реинтерпретиран от съвременна икона на екрана. Използването на козметика става все по-разпространено сред жените по това време, като се покачва интереса и употребата на очната линия."

Визията се характизира с доза театралност, мистериозност, екзотичност и се свързва с бунтарската еманципация на стила от епохата, в която жените се отървават от стереотипно наложените им дрехи и имидж. Започват да се налагат късо подстриганите дамски прически. През този период се използват сажди, които се смесват с вазелин, за да се оформи очната линия.

Пресъздадена от иконите от средата на XX век

Гримът „котешко око” е в своя апогей през 50-те и 60-те години, като жените го превръщат в част от ежедневния си стил. Линиите са тънки и по-нежно изразени, отколкото през 20-те. Пин-ъп икони като Хеди Ламар предпочитат тази дискретна версия, както на снимачната площадка, така и извън нея.


Мерилин Монро, Калифорния, 1953г.

През 50-те години се наблюдава масовото производство на грим и пускането му на пазара, както и създаването на течната очна линия. „Тази иновация, заедно с работата на киногримьорите Макс Фактор, Бен Най и Уестмор, които използват техниката с очна линия котешко око върху Мерилин Монро, Ава Гарднър и Одри Хепбърн спомагат за създаването на нова ера за красотата“, казва Гудуин.


София Лорен, Венеция, 1955г.

В Италия някои от най-големите филмови звезди от 60-те години на миналия век, като София Лорен, успяват да омагьосат публиката с личната си версия на котешкото око: мастилено черна очна линия, съчетана с тежки мигли и тъмнокафяви или сини сенки за очи върху гънката на око.


Елизабет Тейлър като Клеопатра

Междувременно британският супермодел Туиги придава на визията космически ефект, благодарение на смели графични линии и силно подчертани долни мигли. Не може да не се спомене Елизабет Тейлър, която с интерпретацията си на Клеопатра в епичната кинопродукция на Холивуд от 1963 г. допринася за засилване на интереса към вече популярната котешка визия. И накрая, моделът Пати Бойд, която през 1965 г. списва цяла рубрика за красота в американското списание „16”, с основна тема как да се усъвършенства техниката котешко око.

Бързо разпространение чрез музиката и младежката култура

Гримът в стил котешко око изживява своя преломен момент през 70-те и 80-те години, благодарение на бума на младежката култура. Любителите на пънка, готика, грънджа и метъла си присвояват визията, като я приспособяват към своя стил. Вокалистката на Blondie, Деби Хари създава тендецията на размазаните котешки очи през 80-те години на миналия век, а феновете и колегата й рок звезда Пат Бенатар умело я интерпретират. 


Деби Хари и групата й Blondie, 1976г.

Пионерите в стила - Грейс Джоунс и Дейвид Бауи - си играят с котешки геометрии, смесвайки нови цветове с по-интензивно нанесен руж. Бауи е известен с употребата на индийски каял върху очите и миглите си. „Винаги съм изпитвал отвратителна нужда да бъда повече от човек“, споделя той пред „Rolling Stone” за грима си.


Туиги и Дейвид Бауи позират за корицата на албума "Pin Ups", 1973г.

С по-плътни линии и графични форми експериментира и Робърт Смит от Cure. Египетската актриса Соад Хосни също е любителка на котешката очна линия, както и сингапурската филмова звезда Гонг Ли, особено в началото на кариерата си през 80-те и 90-те години.


Грейс Джоунс

С идването на милениума, котешкото око се разделя на две фракции. Ейми Уайнхаус възприема класическата версия, като я уголемява, акцентирайки върху крилата, които надхвърлят веждите. Други известни личности предпочитат по-деликатната версия, като Лорън Конрад в американското риалити шоу „The Hills”.


Ейми Уайнхаус, 2008г.

„Началото на 2000-те се превръща в носталгичен период по златната ера на Холивуд“, продължава Гудуин. „Известни личности като Гуен Стефани и Дита фон Тийз започнаха да отдават почит на иконите за красота от онези години. Гримът направи крачка напред и беше преоценен като грациозна и в същото време бунтарска визия. "

Нов прочит на модните подиуми и в социалните медии

В момента гримьори като Пат Макграт, Фатима Томас и Исамая Френч усъвършенстват визията за новите поколения. На ревюто на Chloé за колекцията Spring/Summer 2021, Макграт създава провокативно удължено опушено котешко око. За ревюто на Chromat Томас пък използва дуо флуоресцентен хром в кобалтово синьо и ментово зелено.

За Dior, Питър Филипс прави плътна, но минимал версия през цялото око. За ревюто на Андреас Кронталер за Вивиан Уестууд, Френч използва силен пигмент в черно и бяло, създавайки линия на крило към слепоочието, вдъхновена от 80-те години. Гримьорите извеждат очната линия котешко око на друго ниво, което я прави силно персонализирана и пригодена спрямо настроението на човека.

В социалните медии, бюти инфлуенсъри като Джулиана Хорнър, както и нашумялата Роуи Синг, създават шедьоври, базирани на котешкото око. В търсачката в Instagram излизат 2,7 милиона резултата за cat eye, което свидетелства за неговата популярност. Сред снимките се забелязва, че очната линия в стил котешко око има различни вариации: класическата форма, покрита с кристалчета, с червени и оранжеви пламъци, с облачни мотиви, с блясък по желание и дори листенца на цветя.

„Голямата еволюция на грима котешко око се състои в това, че, за разлика от предишните епохи, когато се е използвал за подчертаване на социалния статус или принадлежност, сега се употребява, за да символизира точно обратното“, казва Гудуин. „Днешното котешко око е много по-универсално и успява без никаква ирония да се придвижва с лекота между класическото приложение и субкултурата.“

More from View Sofia

Кая Гербер за розовата коса, ниацинамида и защо е обсебена от кристали

Celebrities преди 2 години

Прекрасна е Кая Гербер - модел, дъщеря на Синди Крауфорд, лице на маса модни и бюти марки. Винаги ни е интересно да надникваме зад тайните и трикчетата й да е толкова сладка, колкото е. Днес говорим за манията й по кристалите, за доста уникалния й трик за нанасяне на парфюм, и за още интересни неща

Манията Slob или прическата за небрежни перфекционистки

Hair преди 1 година

Тотален тренд, късото каре с леко нелицеприятното име Slob (вариация на мърляч, ако го преведем буквално, въпреки че не оттук идва името) е всъщност лесна за поддръжка, приятна за носене и ефектна на вид прическа, която превзе моден Лондон в последните няколко седмици. Надникваме в детайлите на Slob с помощта на английският фризьор Джордж Нортууд 

More Face