Рarfums aux phéromones: работят ли?

Рarfums aux phéromones: работят ли?

Секси, но плацебо

Чували сте за феромоновите парфюми, които обещават да ни направят (подчертано) сексуално привлекателни, както и да повишат нашето, или нечие друго либидо. Съответно решихме, че е настъпил моментат да се разговорим за тях. Всичките ни мисли по въпроса (и всичко, което трябва да знаете за този интересен бюти атрибут) разказваме по-долу.


Men's exhibit: Мъже със стил – Бен Горам, ароматният бохем


*Спойлер: Те работят... но не точно по начина, по който искаме.* 

via GIPHY

Съблазън в бутилка ли е това?
Звучи прекалено хубаво, за да е истина. И все пак, перспективата за парфюм, който ни прави незабавно по-секси, е неустоима. Чудим се дали феромоните действат така въобще...

"Е, зависи от това какво точно имате предвид под "действат“, казва д-р Шон Талбът, биохимик, автор и основател на Amare Global, компания за психично здраве. "Феромоните имат ефект върху нас самите и върху други хора в непосредствена близост до нас“, добавя той. "Така че, да, те действат на най-повърхностно ниво, но не "действат" по начина, по който повечето реклами и компании обещават." 


Какво значи: "ухаеш скъпо" или кои са най-луксозните съставки в парфюмите


Какво са феромони?
Феромоните са подобни на хормоните, очевидно. Представляват невротрансмитери и цитокини, тоест, те са вид сигнални молекули, произвеждащи се по естествен път в тялото ни. Феромоните са специфични, защото тялото ни ги "излъчва" като дишаме, през потта, урината и други телесни течности, и несъзнателно влияят на хората около нас. Това се случва вследствие на био-еволюционни процеси и е характерно (и много по-силно изразено) и за животните.

"Някои феромонни молекули могат да имат хормонални ефекти върху нас и върху другите хора“, казва Талбът. "Доказано е например, че хормонът окситоцин е хормон на спокойствието, щастието и положителните емоции при общуването между хората. Ето защо той е известен като "гушкавия химичен елемент“ или "свързващия хормон“. Феромоните имат подобна функция. Андростендионът, например, е феромон, за който се смята, че се намира в по-високи концентрации в мъжката пот и привлича жените, несъзнателно, разбира се. 

Науката има спорни виждания по въпроса. Не всички експерти са съгласни относно съществуването на феромоните или функцията им при хората. Някои изследвания обаче доказват, че съществуват такива ефекти. Един от експериментите е следният: на определен брой жени се слага доза андростендион върху горната устна, след което по-голямата част от тях са в по-добро настроение, по-фокусирани и сексуално предразположени. Изследователите отбелязват, че резултатите са "зависими от ситуацията“, което означава, че ролята на феромоните може да зависи от други лични или екологични фактори.

Какво съдържат феромоновите парфюми?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.