Следва

Гъсти вежди - върнете ги обратно

Рarfums aux phéromones: работят ли?

Секси, но плацебо

Body преди 3 години

Чували сте за феромоновите парфюми, които обещават да ни направят (подчертано) сексуално привлекателни, както и да повишат нашето, или нечие друго либидо. Съответно решихме, че е настъпил моментат да се разговорим за тях. Всичките ни мисли по въпроса (и всичко, което трябва да знаете за този интересен бюти атрибут) разказваме по-долу.


Men's exhibit: Мъже със стил – Бен Горам, ароматният бохем


*Спойлер: Те работят... но не точно по начина, по който искаме.* 

via GIPHY

Съблазън в бутилка ли е това?
Звучи прекалено хубаво, за да е истина. И все пак, перспективата за парфюм, който ни прави незабавно по-секси, е неустоима. Чудим се дали феромоните действат така въобще...

"Е, зависи от това какво точно имате предвид под "действат“, казва д-р Шон Талбът, биохимик, автор и основател на Amare Global, компания за психично здраве. "Феромоните имат ефект върху нас самите и върху други хора в непосредствена близост до нас“, добавя той. "Така че, да, те действат на най-повърхностно ниво, но не "действат" по начина, по който повечето реклами и компании обещават." 


Какво значи: "ухаеш скъпо" или кои са най-луксозните съставки в парфюмите


Какво са феромони?
Феромоните са подобни на хормоните, очевидно. Представляват невротрансмитери и цитокини, тоест, те са вид сигнални молекули, произвеждащи се по естествен път в тялото ни. Феромоните са специфични, защото тялото ни ги "излъчва" като дишаме, през потта, урината и други телесни течности, и несъзнателно влияят на хората около нас. Това се случва вследствие на био-еволюционни процеси и е характерно (и много по-силно изразено) и за животните.

"Някои феромонни молекули могат да имат хормонални ефекти върху нас и върху другите хора“, казва Талбът. "Доказано е например, че хормонът окситоцин е хормон на спокойствието, щастието и положителните емоции при общуването между хората. Ето защо той е известен като "гушкавия химичен елемент“ или "свързващия хормон“. Феромоните имат подобна функция. Андростендионът, например, е феромон, за който се смята, че се намира в по-високи концентрации в мъжката пот и привлича жените, несъзнателно, разбира се. 

Науката има спорни виждания по въпроса. Не всички експерти са съгласни относно съществуването на феромоните или функцията им при хората. Някои изследвания обаче доказват, че съществуват такива ефекти. Един от експериментите е следният: на определен брой жени се слага доза андростендион върху горната устна, след което по-голямата част от тях са в по-добро настроение, по-фокусирани и сексуално предразположени. Изследователите отбелязват, че резултатите са "зависими от ситуацията“, което означава, че ролята на феромоните може да зависи от други лични или екологични фактори.

Какво съдържат феромоновите парфюми?
Само защото за даден парфюм се твърди, че съдържа феромони, не означава, че определено е "любовна отвара". Съответните здравни органи не регулират конкретно тези добавки, така че всичко, което можем да направим, е да се доверим на думата на производителя.

"Дори реално да има феромони в парфюма ни, важно е да се види какъв е произходът им", казва Кери Хюз, етноботаник и билколог. "Трябва да знаем дали наистина феромоните са човешки, тъй като има и животински такива“, казва тя.

Освен това има много пречки при производството или синтеза на човешки феромони, които да се използват в спрей или парфюм, поради което повечето търговски феромонови продукти използват растителни съединения за пресъздаване на съответния ефект. Но подобно на човешките феромони, растителните може да работят, но не непременно по начина, по който се рекламират, казва Хюз.

via GIPHY

"Знаем, че растителни съединения от например лавандула и лайка, могат да се използват за намаляване на стреса и с успокояващ ефект“, добавя Талбът. "Така че ако стресът пречи на настроението и потиска либидото, тогава можем да използваме растителни феромони и те да са от полза при комуникацията. А ако сме по-малко стресирани, тогава сексуалното  влечение се увеличава."


Мирис на рози: тайната на розовото ухание


Ако се облеем в такъв, някой ще се влюби ли в нас?
След като видят всички "обещаващи" реклами, някои хора започват да мислят, че феромоните биха накарали някого да се влюби в тях или че това ще ги постави в "романтично настроение". "Това е пълен мит", казва Талбът. "Тези романтични субстанции не за свързани с любовта, а повече със секса, но макар и така, според мен, ефектът би бил почти неуловим."

"Феромоните не са магическо вещество, което кара хората да бъдат привлечени от нас, а по-скоро сигнализират за някаква съвместимост“, казва Хюз. "Така че, ако някой вече се интересува от вас, феромоните могат да помогнат за задълбочаване на привличането. Все пак те работят най-добре, когато са наши собствени феромони, тоест произведени по естествен път в тялото ни", казва тя. "Всичко е много индивидуално".

"Трябва също да знаем, че всякаквите ползи от феромонов парфюм се отнасят най-вече само до човека, който го носи" , казва Талбот. "Натуралните феромони могат да окажат влияние върху хора, които вече са емоционално близки до нас, но има малка вероятност ефектът да бъде усетен от непознат, още по-малко той да се привлече от нас."

По-привлекателни ли сме с такъв?
Изглежда обаче, че парфюмите с феромони не са съвсем безполезни. Може да са полезни с това, че ни карат да се чувстваме спокойни, по-щастливи и най-вече уверени. Това ни прави по-отворени към другите и по-смели в комуникацията с тях. 

В зависимост от формулировката, феромоновите парфюми биха могли да помогнат за намаляване на стреса, да насърчат релаксацията или да подобрят съня. Така възстановяваме предизвиканото от стреса ниско сексуално желание обратно към нормалните нива. Неправилно възприемаме този релаксиращ ефект като повишено либидо или засилено романтично чувство, той всъщност не увеличава самото ни сексуално желание. 

via GIPHY

Плацебо ефектът ни кара да се чувстваме или да се държим по-секси и да бъдем по-похотливи, в добрия смисъл на думата, просто защото вярваме, че сме по-привлекателни. А от специалисти знаем, че плацебо ефектът на трябва да се подценява! Дори самото нещо (в случая "секси парфюмът") да не причинява промяната, умът е мощен инструмент и ефектите все пак ще са реални.

Да пробваме ли?
"Ако ви харесва да използвате такъв продукт и той ви кара да се чувствате по-добре със себе си, няма никакъв проблем да го използвате", казва Талбът.

"Просто не очаквайте това да е чудодейно. Изводът е, че нито един тип феромони не може да принуди някого да е в състояние или настроение, в което той не иска да бъде.“ Не трябва да имаме очаквания, но все пак ни е интересно как ще се чувстваме сами за себе си с феромонен парфюм, затова надолу изброяваме най-добрите такива:

Coco Mademoiselle (Chanel)

Opium (YSL)

Hypnotic Poison (Dior)

Rush 2 (Gucci)

Deep Red (Hugo Boss)

 Hypnose (Lancome)

 Organza (Givenchy)

 P.S.: Stay sexy!

More Body