Следва

Шантавите времена изискват шантави чорапогащници

Това са ТЕ! 12-те топ тенденции за пролет/лято 2021

Сезон като никой друг

 

All fashion преди 3 години

Модните столици Ню Йорк и Лондон избират предимно онлайн събития, достъпни за тесен кръг журналисти и клиенти. В същото време Милано и Париж организират малобройни шоута на живо, естествено със строги мерки за социална дистанция. Други все пак избират да опитат нещо различно.  Под "различно" се разбира: ревю на открито, презентация чрез филм и във виртуална реалност или изпращане на специални подаръци за пресата и клиентите. Всички алтернативи се радват на променлив успех, но тенденциите вече са ясни.

Junya Watanabe

Кои са най-ярките от тях за сезон пролет/лято 2021? Новата практика за работене от вкъщи със сигурност оказва влияние върху това, което създават дизайнерите. Как иначе да си обясним решението им да наложат бралети и максимално изрязани дрехи за пролетния ни гарбероб? (Внимание: и двете тенденции изискват или по войнишки стриктен workout режим, и/или особено възходящи нива на самочувствие). Далеч от импулса, възприемащ бельото като основно облекло, идва комфортът: панталоните със свободни крачоли са направени за дами с решителен и широк разкрач, веещите се, прозрачни макси рокли обещават по-лесен живот, а дамските ансамбли, наподобяващи спортни екипи, изглеждат адекватни и модерни (сещаме се също за перфектните плисирани рокли с качулки Prada, "чаените" рокли на Celine и полите със силует молив, комбинирани с бомбъри - комбинация, триумфираща при Max Mara).

След това се появява друг тип изобретателност: много дизайнери избират да атакуват върха чрез авангардни материи и хитри кръпки тип пачуърк, за да държат фокуса на вниманието върху 2020-та, поставяйки под въпрос потребителските навици на клиентите. А за онези, които търсят по-прям подход към модата, се завръща черно-бялата гама.

Но какво да правим, ако сме едни от милионите, които търсят гарантирано повишаване на настроението? Винаги ще има пайети! Дизайнерите са решени да облекат заключените по домовете си клиенти в тоалети, който да превърнат всекидневната в дискотека. Точно така, тъкмо сме приключили видеоконференциите и мейлите, искаме да излезем навън, облечени в онези щури рокли Bottega Veneta, да раздвижим прелестните верижки на мини чантичките с лого Chanel и да тръгнем по улицата, обсипани в страхотни мъниста от Miu Miu. Правим всичко това, но вкъщи. Веселите райета, необичайните кройки и секси корсетите са това, което ще ни радва поне до септември. Време е да се заиграем с тенденциите пролет/лято 2021. Всичко е описано долу, take your time!

Монохромна магия

В свят, в който няма прости отговори или дори ясни въпроси, дизайнерите показват сантимент към черното и бялото - най-често събрани заедно. Dolce&Gabbana прави шахматните си рокли,  използвайки изостанали платове от предишни колекции, а Chanel се придържа към лейъринга и отключва ново настроение на сдържаност и класа. Междувременно черно-белите рокли на  Ports 1961 и Gabriela Hearst изглеждат точно като елегантното вечерно облекло, за което жадуваме.


Chanel


Maison Margiela


Loewe

Бралетката New-Look

Подгответе се за най-горещата тенденция, провокираща въздишки от наша страна - бралетките се завръщат с категоричност, видяна за последен път през 1998-ма, когато Дженифър Лопес съчетава кремав сутиен, костюм с маслен оттенък и каубойска шапка за VMА. Тенденцията е в апогея си, без значение дали "официалните сутиени" са в блед нюанс в стил 50-те, по-провокативни, съвсем обикновени и минималистични, или защо пък не покрити с кристали (по дяволите, Versace!), всички те определено внасят оптимистично настроение на модните подиуми и презентации.


Lunchtime Shopping: 13 супер уютни бра


Dior


Givenchy


Isabel Marant

Flossing

Поредното изпитание, прикрито като тенденция: въжета. Свободно преведено като поредица от кръстосани връзки и, наподобяващи конец за зъби, които могат да се появят на поли, на гореспоменатите бралети, както и върху талията на макси рокля. Съпротивата е напразна. Тенденцията Flossing вероятно вече е във вашите сторита в Instagram и благодарение на Шарлот Ноулс, Суприя Леле, Versace, Кристофър Есбер и Виктория Бекъм, скоро няма да си тръгне оттам.

Christopher Esber


Michael Kors


Jacquemus

Рокли доземи

Дишаме дълбоко! Ето една тенденция, която идва, за да спаси (или ужаси) някои от нас: рокли, омитащи всичко по земята. Най-романтичната идея за годината изгрява на модните подиуми при Dior, Alberta Ferretti, Valentino, Erdem и Michael Kors. Макси дължината и прозрачните стилове придават на носителката им визия, сякаш открадната от бляскав коктейл на терасата на Ривиера парти - определено е нужна слънцезащита.  


Valentino


Emporio Armani


Erdem

Широк крачол

Любителите на тесните дънки и панталони: молим, изслушайте ни. Широките панталони може да нямат издължаващия ефект на предпочитаните от вас тънки силуети (макар че високата талия прави чудеса), но те са добросъвестна тенденция за пролетта и демонстрират елегантната си страна през този сезон, превръщайки се в избрана от вас ежедневна кройка. Ходом, марш!


Skinny jeans, чао! Новите дънки на цариците



Louis Vuitton


Bottega Veneta


Fendi

Царственост, тоест плащове 

"Замъци в далечни страни", казва Симон Роша, обобщавайки вдъхновението за пролетната си колекция. "Мисля, че това е ескeйпизмът, за който всички копнеем." Няма по-добър начин да се опише "слабостта" на пролетта към детайлите от наметките, пончотата и жилетките без ръкави. Забавният навик на модата да ни кара да си падаме по нещо екстра, но великолепно, откриваме при Loewe, Rick Owens, Valentino и Emilia Wickstead. Детайлите, заети от вечерните тоалети (и съчетани с ярко розови дънки, в случая на Chanel) ни карат да възприемаме света една идея по-лесно. Кой би могъл да устои?


Prada


Raf Simons


Comme des Garçons

Дискотека в хола 

Подходящо, като се има предвид, че никой от нас не носи пайети точно сега и най-вероятно скоро няма да започне отново. Новата сезонна тенденция връща блясъка и в на дома ни. Celnie илюстрира новото нормално с подходяща рокля за червения килим, носена на лекоатлетическа писта с модни маратонки и бейзболна шапка. Междувременно при Balmain роклите с пайети и цепка до бедрото сa разхождани по модния подиум от боси модели. при Louis Vuitton и Paco Rabanne пайетите кацат върху обикновени тениски, а при Valentino и Chanel са съчетани с.... (казваме го шепнешком) равни обувки. И нека дискотеката в хола започне сега.


Celine


Saint Laurent


Burberry

Изрязано... всичко

Някога замисляли ли сте се за зоната, започваща точно под гръдния кош и завършваща току преди кръста? Имаме новина: това е нова ерогенна зона, според Fendi, Carolina Herrera, Miu Miu и доста други. Дупките намират място върху класически рокли, копринени изделия, всякакви топове и не-топове, забравяйки консервативния външен вид чрез деликатни процепи. Междувременно при Prada нещата са малко по-щедри: малките дупки са направени като трикотаж, имитиращ втора кожа, който прикрива и разкрива в еднаква степен, най-вече в комбинации, включващи прилепнала пола и закачливи токове. Ако сте предпазливи в порива си да се хвърлите с цялото си сърце в тази тенденция, предлагаме да започнете така.


Fendi


Prada


Miu Miu

Завръщането на корсета

Всички погледи са насочени към Givenchy, където екстравагантният дизайнер Матю Уилямс пое управлението по-рано тази година. Най-добре приетата визия?  Скулптуриращ корсет, който кара силуета ни да сияе. На други места традиционното звучене на корсета е възродено от Андреас Кронталер за Vivienne Westwood (където, може би, тенденцията никога не си отива), Alexander McQueen, Moschino и Philosophy di Lorenzo Serafini. Считаме корсета за точно обратното на всекидневното облекло и шанс да бъдем fancy постоянно.


Новобранец заменя Клеър Уайт Келър в Givenchy



Moschino


Givenchy


Sportmax

Нежно, но не точно

Ако сте се влюбили в качулките и не можете да си представите как някога ще се измъкнете от тяхната нежна памучна прегръдка, отправете поглед към модните подиуми на Prada, Hermès, Chanel и Celine за указания как да запазите любовта си с разумна доза лукс, когато (и ако) излезем от тази пандемия. Качулките и плисираните поли (да не говорим за практичните раници) са често срещани в колекциите пролет/лято 2021, особено при Prada и Balenciaga, докато пищните кожени бомбери и "умните" поли се появяват в колекциите на Max Mara и Hermès.


Prada 


Alexander McQueen


Celine

Нетна полза, тоест мрежи!

Ако има момент, в който да пазаруваме умно, този момент е точно сега. Припомняме си чорапогащите на дупки (и във всякакви цветове), тюлените полупрозрачни материи, най-често срещани при роли с мрежести волани и поли, които лесно се носят върху бодита и дори панталони. Мрежестите платове са удобни и прелестни, идеални за срещите на открито, които са единствената възможност за общуване в началото на 2021-ва. Изисканите мрежести тъкани, от които се създават палта и пелерини (виж Loewe и Fendi), предлагат безкрайна възможност да демонстрираме тези образци на дизайнерското майсторство. И накрая, но не на последно място, са съблазняващите плетени рокли, обшити с мъниста в стил 70-те (сърцата ни бият в ритъма на Bottega Veneta) и решетъчни декоративни елементи (здравей, Valentino).  Това е необичайна тенденция, но има известна практичност, редом с драмата.


Bottega Veneta


Balenciaga


Fendi

Между редовете

Има ли нещо по-енергизиращо от ивиците? Колкото по-големи и по-изпъкващи, толкова по-добре. Такова е посланието на пролетните ревюта, навсякъде от Burberry до Christopher Kane и Kenneth Ize (който е нещо като специалист по райетата). Обръщаме се към Molly Goddard за съвети как да възродим стария раиран стил, и отговорът е съчетания с неон, защото те отново са чувстват топ!


He's Back: Неонът!



Bottega Veneta


Christopher Kane


Dior

More All fashion