Следва

Шансът е факт: Мария Бакалова сред фаворитките за Оскар 2021. Кои са останалите?

"Парчета от жена": виртуозно изпълнение на Ванеса Кърби

Може ли филмът да е добър, ако е почти невъзможен за гледане?

Movies & TV преди 3 години

В „Парчета от жена", реж. Корнел Мундручо, Ванеса Кърби доказва, че може. Тя играе ролята на Марта, жена с кариера от патриархално и елитарно семейство, която заблуждава ледената си майка, като се омъжва за човек от друга социална прослойка: съпругът й Шон (Shia LaBeouf) работи в строителството и обича да си пийва. Марта обаче държи да пие само вода, защото има изненада: бременна е. Апартаментът на двойката в Бостън е готов за бебето им - кошаркатае монтирана и ултразвуковите снимки са рамкирани по стените, но когато една вечер водите на Марта изтичат в кухнята, планираното й домашно раждане я ужасява.

Усилията на Марта са в центъра на филма; почти половинчасово изпитание, до голяма степен непрекъснато от порязванията, които гледаме, докато закриваме очите си с ръце от ужас, телата ни са смачкани от болката и ужаса, които Кърби пресъздава по незабравим начин. Докато тя се навежда, натиска и моли всичко да свърши, Шон я държи. Предпочитаната акушерка на Марта е заета другаде, така че тя и Шон трябва да се примирят с Ева, монахинята-акушерка, която не познават (изиграна превъзходно от Моли Паркър). Ева проверява жизнените показатели на бебето, когато пристига и е доволна - но по-късно, когато Марта е с пълно разкритие, пулсът на бебето рязко пада. Марта е обзета от моментна радост от новородената си дъщеричка, преди бебето да умре. Останалата част от филма следва следите на скръбта на Марта и ерозията на отношенията й, както с Шон, така и с майка й.

Има много проблеми във филма и повечето се трупат в последния час. Трогателно е въплъщението на Кърби в жена, лишена от детето си и представляваща жива рана, която е трудно да бъде обвинена. решението, което Марта взема - да избере първо раждане вкъщи, никога не е достатъчно убедително. тя просто изглежда прекалено разумна за подобно недомислие. След смъртта на бебето, семейството на Марта решава да търси отговорност от акушерката в съда. Ева се превъръща в олицетворение и отдушник на обществената омраза. Но тъй като акушерката не извършва нищо очевидно погрешно по време на раждането на Марта, този сюжет в съдебната зала по-скоро дразни. Също така е откровено трудно да се прогони всяка мисъл за обвиненията, които се натрупват спрямо Шая ЛеБьоф при създаването на филма - не на последно място, защото тук той играе насилник и развратник, размахващ бутилка. Т.е. той не е шарматният принц, с чийто образ сме свикнали.

И все пак приковаващото сетивата представяне на Кърби издига филма на качествено ново ниво, далеч по-високо от замисъла и сценария му.  При това Кърби има равностоен екранен партньор, с когото да изнесат филма на плещите си. И това не е ЛеБьоф, а Елън Бърстин, която играе майка й и която вече е сред обявените възможни кандидатки за Оскар в категорията Най-добра актриса в поддържаща роля, редом с нашата Мария Бакалова, четем тук. Мъката и недоволството от смъртта на внучката й са всепоглъщащи. Това не е филм, с който да се захванете, за да си доставите мимолетно забавление, но е трогателен и необичаен, и дори леко величествен, така че си струва да го гледате, дори и да ви идва прекален. 

Гледаме по Netflix.  

More Movies & TV