Следва

ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив през Май 2021

Шансът е факт: Мария Бакалова сред фаворитките за Оскар 2021. Кои са останалите?

Навлизаме в сезона на Оскарите...

Movies & TV преди 3 години

Оскар за Най-добра поддържаща женска роля често се връчва на вече доказали се актриси с опит на холивуския екран, но тази година можем да очакваме по-изненадващ победител в категорията. Главен претендент засега е Аманда Сейфрид за ролята на Марион във филма на Netflix “Манк”, но до нея се нареждат също толкова достойни актриси като Оливия Колман в “Бащата“, Елън Бърстин в “Парчета от жена“ и още много. Номинацията, която най-много ни вълнува обаче е тази на Мария Бакалова в “Борат 2“ - според предвижданията на Variety, шансовете на българската актриса за Оскар тази година са наистина големи.

Кои са потенциалните носителките на Оскар за Най-добра поддържаща женска роля, четем надолу:

1. Мария Бакалова в “Борат 2”; режисьор Джейсън Уолинер

Българското момиче е в ролята на Тутар Сагдиев във втората част на комедийния филм “Борат“. Тя играе дъщерята на казахстанския журналист Борат (Саша Барън Коен), изпратен в Америка, за да достави подарък от правителството си на вицепрезидента Майк Пенс, но по пътя мирогледът му се преобръща и непоклатимите вярвания на героя се оспорват от тези на дъщеря му.

2. Оливия Колман в “Бащата“; режисьор Флориан Зелер

Колман се превърна в едно от любимите ни лица на екрана с ролята на кралица Елизабет в "The Crown". Актрисата спечели Оскар през 2018-та за участието си във “Фаворитката“, а тази година е подходяща за номинация за ролята й на Ан във “Бащата“. Сюжетът разказва за мъж, който отказва каквато и да е помощ от дъщеря си с напредването на възрастта. Докато се опитва да осмисли променящите се обстоятелства, той започва да се съмнява в близките си и дори в собствения си ум.

3. Аманда Сейфрид в “Манк”; режисьор Дейвид Финчър

Аманда е доказала се звезда на ходивудския екран с потенциална първа номинация за Оскар за блестящата си актьорска игра в “Манк” на Netflix, влизайки в ролята на холивудската дива и филантроп Марион Дейвис. Действието се развива през 30-те години на миналия век в Холивуд и разказва за суровия и порочен живот на хората във филмовата индустрия, надпреварите и личностните борби, за да бъдеш успешен.

4. Елън Бърстин в “Парчета от жена“; режисьор Корнел Мундручо

Тя е претендентът за титлата с най-висок шанс за победа, тъй като това ще бъде нейната 7-ма номиция, а зад гърба си има един Оскар от 1974-та за “Алиса не живее вече тук“. Опитната актриса влиза в ролята на Елизабет в драматичния филм, чийто сюжет разказва за млада майка, която губи детето си при раждане. Героинята е в постоянен траур, който разкъсва душата й и тя губи близостта с любимите хора. Това е една дълбока и лична история за жена, която се учи да живее с една от най-тежките загуби за една майка.

5. Юх-Юнг Юн в “Минари“; режисьор Лий Исак Чунг

Корейската актриса е една от новите звезди, която има големи шансове да бъде номинирана за ролята на Сонджа в “Минари", филм за корейско семейство, което се мести в Арканзас, за да създаде ферма и да осъществи мечтания американски живот през 80-те години.

6. Джоди Фостър в “Мавританецът“; режисьор Кевин Макдоналд

Актрисата има зад гърба си 4 номинации и две статуетки Оскар - първата през 1988-ма за ролята й в “Обикновеният“ и през 1991-ва за “Мълчанието на агнетата“. Тази година Джоди е подходяща за номинация за ролята си като Нанси Холандър в “Мавританцът“. Сюжетът разказва за американския военен Гуантанамо, който е задържан без реално обвинение за повече от десетилетие и търси всячески помощ, за да бъди освободен. 

7. Глен Клоуз в “Хълмиста елегия“; режисьор Рон Хауърд

Номинирана 7 пъти през годините, Глен отново би могла да се бори за Оскар с ролята на Мамау в драмата “Хълмиста елегия“, в която студент по право в Yale разсъждава върху семейната история на три поколения от рода и собственото си бъдеще.

8. Хелена Зенгел в “Новини от света“; рижисьор Пол Грийнграс

Едно от най-младите лица на екрана, 12-годишната Хелена, е твърде възможно да бъде номинирана за ролята си като Йоана Леонбергер, държана в плен от племето Кайова в продължение на години, докато ветеран от гражданската война в САЩ не се ангажира да върне момичето у дома.

9. Доминик Фишбек в “Юда и черният месия“; режисьор Шака Кинг

Първа потенциална номинация и за Доминик за ролята й като Дебора Джонсън. Филмът "Юда и черният месия" разказва за историята на Фред Хамптън, представител на оранизацията “Black Panter” в Илинойс, и съдбоносното му предателство от информатор на ФБР.

10. Сорша Ронан в „Амонит“; режисьор Франсис Лий

Това би била 5-та номинация за американско-ирландската актриса, която изпълнява ролята на Шарлот Мърчисън в “Амонит“. Дейстието се развива през 1840 г. в Англия и разказва за скандализиращата връзка между две жени, която в никакъв случай не се приема добре от обществото.

11. Кандис Берген в “Нека всички да говорят“; режисьор Стивън Содърбърг

Бившият американски модел и настояща актриса винаги хваща окото на екрана. Тази година тя би могла да попадне сред номинираните за ролята си като Робърта в комедийната драма “Нека всички да говорят“, която разказва за известна авторка, която заминава на круиз с приятели в опит да намери забавление и щастие и да забрави за миналото.

12. Оливия Кук “Звукът на Метъла“; режисьор Дариус Мардер

Виждали сме я в сериали като “Bates Motel” и ”Vanity Fair”, този път е възможно да видим Оливия и с номинация за Оскар за ролята й в “Звукът на Метъла“, в който играе Лу. Филмът разказва за живота на хеви метъл барабанист, който губи слуха си и отаяно се бори да запази кариерата си.

13. Валери Махафи във “Френски изход“; режисьор Азазел Джейкъбс

Ролята на мадам Рейнар може да бъде първа номинация за актрисата и продуцент Валери. Филмът представя историята на една остаряваща социалистка от Манхатън, която се мести в Париж със сина и котката си.

14. Шарлийн Суонки в “Земя на номади”; режисьор Клои Чжао

Комедийната драма “Номадландия“ представя Суонки в роля, която представя съвременния номадски живот на една стара жена, която губи всичко по време на Голямата рецесия.

15. Никол Кидман в “Абитуриентският бал“; режисьор Раян Мърфи

Познаваме я добре и ето я отново - Никол Кидман, с 4 минали номинации и един Оскар за ролята си в “Часовете“ през 2002г., е подходяща номинация за участието си в PROM. Тя е Анджи Дикинсън, част от група забавни театрални звезди, помогащи на приятелка да се осмели да заведе момиче на бала.

16. Ариана ДеБозе в “Абитуриенският бал“; режисьор Раян Мърфи

Тя е известна не само като актриса, но е и много добра певица и танцьорка. Познаваме я от филма “So You Think You Can Dance”, а тази година я помним като Алиса Грийн в “Абитуриентски бал“, с която роля мислим, че може да спечели номинация за Оскар, рамо до рамо с Никол Кидман.

17. Приянка Чопра Джонас в “Белият тигър“; режисьор Рамин Бахрани

Победителка в Мис Свят за 2000, певица, филмов продуцент и актриса, Чопра е една от най-добре платените и най-популярни актриси в Индия. Зад гърба си има множество награди и отличия, а скоро може и да се похвали с номинация за Оскар с ролята си като Пинки Мадам в криминалната драма “Белият тигър“.

18. Ванеса Кърби “Светът, който идва“; режисьор Мона Фастволд

Тя е любимата ни принцеса Маргарет в “The crown”, роля, която й печели награда BAFTA, а сега ще помним Ванеса Кърби и с великолепното й участие в “Светът, който идва“. Надяваме се да я видим на награждаването на Академията.

19. Талия Райдър в “Никога рядко, понякога винаги“; режисьор Елиза Хитман

Талия би могла да бъде номинирана за първи път за ролята си на Скайлър, която помага на братовчедка си, Есен, с нежеланата й бременност и отхвърляне от семейството. Двете тръгват към Ню Йорк в търсене на нов живот и надежда.

20. Сиара Браво в “Череша“; режисьори Антъни и Джо Русо

Ролята на Сиара като Емили е добър претендент за номинация за Оскар. Филмът “Череша“ е разказ на армейски медик, страдащ от посттравматично стресово разстройство, който се превръща в наркозависим сериен банков обирджия.

21. Джейм Лоусън в "Сбогом Амор"; режисьор Еква Мсанги

Джейм също може да попадне сред номинираните с ролята си като Силвия във филма "Сбогом Амор", който разказва за един анголски имигрант, който започва нов живот в САЩ с непознати хора, които трябва да приема като семейство.

22. Елизабет Дебики в "Тенет"; режисьор Кристофър Нолан

"Тенет" е един от най-силните филми за 2020-та, в него Елизабет влиза в ключовата роля на Кат, която ни изглежда достойна за място на Червения килим.

23. Фиона Шоу в "Амонит"; режисьор Франсис Лий

И двете актриси от "Амонит" заслужават номинация за великолепната си игра като двойка, бореща се със строгите социални норми относно сексуалността.

24. Тони Колет в "Мисля да приключа нещата"; режисьор Чарли Кофман

Това може да бъде втората номинация на Тони и то заслужена - тя изиграва ролята на майка в драматичния трилър "Мисля да приключа нещата", който разказва за млада дама, която се мести в усамотената ферма на родителите на приятеля си, но пристигайки там осъзнава, че всичко, което знае за него, е лъжа.

25. Тейлър Пейдж в "Черното дъно на Ма Рейни"; режисьор Джордж К. Улф

Тя е поредната нова звезда на екрана и публиката е влюбена в нея заради ролята й като Дюси Мей в музикалната драма "Черното дъно на Ма Рейни".

More Movies & TV