Следва

My Style: Най-красивата българка на 2020-та, Невяна Владинова

Инаугурационните тоалети на първите дами на САЩ

Докато и ние, както целият останал свят, се чудим какво ще облече 46-тата първа дама Джил Байдън, припомняме с какво се появяват в Деня нейните предшественички 

 

All fashion преди 3 години

Жаклин Кенеди

Жаклин Кенеди е сред най-добрите примери за това как трябва да изглежда една first lady. Инаугурацията на съпруга й Джон Кенеди се състои през 1961 година, а Джаки подхожда към събитието с невероятна сериозност. Тоалетът е комбинация от белоснежна рокля и пелерина - лична дизайн разработка на госпожа Кенеди, в която й асистира Етел Франк от Bergdorf Goodman. В онзи момент Жаклин е на едва 32 години, тя е е една от най-младите първи дами в цялата история на Америка, респективно свежият й и съвременен външен вид буди искрено възхищение. 


Джаки Кенеди, 1961г.

Лейди Бърд Джонсън

След трагичните събития, които се случват с Джон Кенеди, следващ президент на САЩ става Линдън Джонсън, а негово първа дама - Бърд Джонсън, чийто външен вид се отличва извънредно много от този на предшественичката й Жаклин. Освен това, въпросната инаугурация е една от най-сложните - страната болезнено преживява трагичната смърт на бившия президент, което значи, че имиджът на новата домакиня на Белия дом трябва да е едновременно сдържан и обнадеждаващ. В резултат на тези очаквания, Лейди Бърд Джонсън се появява на церемонията в жълта рокля под авторството на Джон Мур, като тоалетът довършват искрящо бели ръкавици и класически перлен наниз. 


Лейди Бърд Джонсън, 1965г.

Пат Никсън

През 1969 година президент става Ричард Никсън, а стопанка на Белия дом - съпругата му Пат. Тя също предпочита за церемонията по встъпване в длъжност на съпруга си дреха в жълт оттенък. Създава я дизайнерът зад американския бранд Harvey Berin - Карън Старк, която много обича да повтаря: "Харесва ми да правя разкошни, даже драматични вечерни облекла, но за ежедневието - тъкмо напротив, изборът ми винаги е в полза на простото и разбираемото. Не деля жените на слаби или пълни, високи или ниски - важно е просто да подчертая женствеността им".


Патриша Никсън, 1969г.

Розалин Картър

Инаугурационният тоалет на Розалин Картър е класическо политическо-социално послание. Жената на Джими Картър избира за церемонията комплект от небесносиня рокля и палто със златни декорации, в която комбинация тя се появава и преди сакралния ден, а именно на инаугурацията на мъжа си като губернатор на щата Джорджия. САЩ в онзи момент преживяват кошмарна нефтена криза и икономически срив, и нейната стъпка цели да послужи за сигнал към всички жени в страната, че не е моментът да се инвестира в нови тоалети, след като родината преминава през такива изпитания. 


Розалин Картър, 1977г.

Нанси Рейгън

За гардероба на Нанси Рейгън днес се носят легенди, но през 1981 година, когато мъжът й Роналд Рейгън става президент на Америка, на страната едва предстои да се запознае с тази силна и активна жена. За инаугурационния бал Нанси избира рокля от любимия си дизайнер Джеймс Галанос. Правият силует, деликатните декорации и решението с едно рамо правят Нанси да изглежда прелестно в този стилистичен избор в бяло. 


Нанси Рейгън

Барбара Буш

Барбара Буш става първа дама на 64 и, очаквано, инаугурационният й тоалет е един от най-традиционните. Класическата пищна рокля в кралско синьо и тъмносиньо и изящният набор от перлени бижута е максимумът, който дамата си позволява. 


Барбара Буш

Хилъри Клинтън

В живота на Хилари Клинтън има два инаугурационни бала - през 1993 и 1997 година съответно. Първия път изборът пада върху рокля на слабоизвестната дизайнерка от Арканзас - Сара Филипс, докато четири години по-късно, Хилъри поверява имиджа си на мастодонта на американската мода Оскар де ла Рента. Той създава за Клинтън незабравима кремава пелерина, комплимент към същия момент в живота на Жаклин Кенеди. Факт е, обаче, че независимо от космическото име де ла Рента, ангажирано по повода, тогава се говори много за това, че тоалетът не е подходящ, дори поради простата причина, че Хилари видимо не се чувства удобно в него. 


Хилари Клинтън, 1993г.


Хилари Клинтън, 1997г.

Лора Буш

Лора Буш, която също преживява две инаугурации, стъпва плътно в коловоза на своята предшественичка Хилари. За първата церемония през 2001 година тя избира рокля от бранда от Тексас - Michael Faircloth, с което подчертава силната си свързаност с родния щат, а четири години след това сияе в Oscar de la Renta. Все пак Лора Буш си позволява няколко провокативни волности - роклята й е украсена от висок разрез, а сложната тъкан говори без думи за стойността на дрехата. 


Лора Буш, 2001г.


Лора Буш, 2005г.

Мишел Обама

Мишел Обама е стопанка на Белия Дом осем години и за двете церемонии по инаугурация на мъжа й Барак, избира рокли от младия американски дизайер Джейсън Ву. Днес го познава целият свят, и Джейсън води освен едноименния си бранд, и гигантът в мъжката мода Hugo Boss. През 2008 година изборът на мадам Обама е умопомрачителен, не можем да не признаем. За първата инаугурация Ву създава белоснежна рокля, наподобяваща сватбена одежда, чиято цел е да символизира новия старт в живота на страната. 


Мишел Обама, 2008г.


Мишел Обама, 2013г.

Мелания Тръмп

Мелания Тръмп избра рокля от Hervé Pierre за инаугурационния бал в чест на встъпването на мъжа й Доналд в длъжността президент на САЩ. В официалния прес тогава се твърди, че дрехата е общо дело на дизайнера Ерве Пиер и самата Мелания Тръмп. За мнозина изборът се оказва напълно неочакван, защото за основни фаворити в състезанието се смятат Ралф Лорън и Карл Лагерфелд. Самият Ерве Пиер също не е новобранец в модната индустрия - от 1992 до 2016 година той работи в американската модна къща Carolina Herrera и прави тоалети за Хилари Клинтън, Лора Буш и Мишел Обама.


Меланиа Тръмп, 2017г.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.