Следва

My Style: Най-красивата българка на 2020-та, Невяна Владинова

Инаугурационните тоалети на първите дами на САЩ

Докато и ние, както целият останал свят, се чудим какво ще облече 46-тата първа дама Джил Байдън, припомняме с какво се появяват в Деня нейните предшественички 

 

All fashion преди 3 години

Жаклин Кенеди

Жаклин Кенеди е сред най-добрите примери за това как трябва да изглежда една first lady. Инаугурацията на съпруга й Джон Кенеди се състои през 1961 година, а Джаки подхожда към събитието с невероятна сериозност. Тоалетът е комбинация от белоснежна рокля и пелерина - лична дизайн разработка на госпожа Кенеди, в която й асистира Етел Франк от Bergdorf Goodman. В онзи момент Жаклин е на едва 32 години, тя е е една от най-младите първи дами в цялата история на Америка, респективно свежият й и съвременен външен вид буди искрено възхищение. 


Джаки Кенеди, 1961г.

Лейди Бърд Джонсън

След трагичните събития, които се случват с Джон Кенеди, следващ президент на САЩ става Линдън Джонсън, а негово първа дама - Бърд Джонсън, чийто външен вид се отличва извънредно много от този на предшественичката й Жаклин. Освен това, въпросната инаугурация е една от най-сложните - страната болезнено преживява трагичната смърт на бившия президент, което значи, че имиджът на новата домакиня на Белия дом трябва да е едновременно сдържан и обнадеждаващ. В резултат на тези очаквания, Лейди Бърд Джонсън се появява на церемонията в жълта рокля под авторството на Джон Мур, като тоалетът довършват искрящо бели ръкавици и класически перлен наниз. 


Лейди Бърд Джонсън, 1965г.

Пат Никсън

През 1969 година президент става Ричард Никсън, а стопанка на Белия дом - съпругата му Пат. Тя също предпочита за церемонията по встъпване в длъжност на съпруга си дреха в жълт оттенък. Създава я дизайнерът зад американския бранд Harvey Berin - Карън Старк, която много обича да повтаря: "Харесва ми да правя разкошни, даже драматични вечерни облекла, но за ежедневието - тъкмо напротив, изборът ми винаги е в полза на простото и разбираемото. Не деля жените на слаби или пълни, високи или ниски - важно е просто да подчертая женствеността им".


Патриша Никсън, 1969г.

Розалин Картър

Инаугурационният тоалет на Розалин Картър е класическо политическо-социално послание. Жената на Джими Картър избира за церемонията комплект от небесносиня рокля и палто със златни декорации, в която комбинация тя се появава и преди сакралния ден, а именно на инаугурацията на мъжа си като губернатор на щата Джорджия. САЩ в онзи момент преживяват кошмарна нефтена криза и икономически срив, и нейната стъпка цели да послужи за сигнал към всички жени в страната, че не е моментът да се инвестира в нови тоалети, след като родината преминава през такива изпитания. 


Розалин Картър, 1977г.

Нанси Рейгън

За гардероба на Нанси Рейгън днес се носят легенди, но през 1981 година, когато мъжът й Роналд Рейгън става президент на Америка, на страната едва предстои да се запознае с тази силна и активна жена. За инаугурационния бал Нанси избира рокля от любимия си дизайнер Джеймс Галанос. Правият силует, деликатните декорации и решението с едно рамо правят Нанси да изглежда прелестно в този стилистичен избор в бяло. 


Нанси Рейгън

Барбара Буш

Барбара Буш става първа дама на 64 и, очаквано, инаугурационният й тоалет е един от най-традиционните. Класическата пищна рокля в кралско синьо и тъмносиньо и изящният набор от перлени бижута е максимумът, който дамата си позволява. 


Барбара Буш

Хилъри Клинтън

В живота на Хилари Клинтън има два инаугурационни бала - през 1993 и 1997 година съответно. Първия път изборът пада върху рокля на слабоизвестната дизайнерка от Арканзас - Сара Филипс, докато четири години по-късно, Хилъри поверява имиджа си на мастодонта на американската мода Оскар де ла Рента. Той създава за Клинтън незабравима кремава пелерина, комплимент към същия момент в живота на Жаклин Кенеди. Факт е, обаче, че независимо от космическото име де ла Рента, ангажирано по повода, тогава се говори много за това, че тоалетът не е подходящ, дори поради простата причина, че Хилари видимо не се чувства удобно в него. 


Хилари Клинтън, 1993г.


Хилари Клинтън, 1997г.

Лора Буш

Лора Буш, която също преживява две инаугурации, стъпва плътно в коловоза на своята предшественичка Хилари. За първата церемония през 2001 година тя избира рокля от бранда от Тексас - Michael Faircloth, с което подчертава силната си свързаност с родния щат, а четири години след това сияе в Oscar de la Renta. Все пак Лора Буш си позволява няколко провокативни волности - роклята й е украсена от висок разрез, а сложната тъкан говори без думи за стойността на дрехата. 


Лора Буш, 2001г.


Лора Буш, 2005г.

Мишел Обама

Мишел Обама е стопанка на Белия Дом осем години и за двете церемонии по инаугурация на мъжа й Барак, избира рокли от младия американски дизайер Джейсън Ву. Днес го познава целият свят, и Джейсън води освен едноименния си бранд, и гигантът в мъжката мода Hugo Boss. През 2008 година изборът на мадам Обама е умопомрачителен, не можем да не признаем. За първата инаугурация Ву създава белоснежна рокля, наподобяваща сватбена одежда, чиято цел е да символизира новия старт в живота на страната. 


Мишел Обама, 2008г.


Мишел Обама, 2013г.

Мелания Тръмп

Мелания Тръмп избра рокля от Hervé Pierre за инаугурационния бал в чест на встъпването на мъжа й Доналд в длъжността президент на САЩ. В официалния прес тогава се твърди, че дрехата е общо дело на дизайнера Ерве Пиер и самата Мелания Тръмп. За мнозина изборът се оказва напълно неочакван, защото за основни фаворити в състезанието се смятат Ралф Лорън и Карл Лагерфелд. Самият Ерве Пиер също не е новобранец в модната индустрия - от 1992 до 2016 година той работи в американската модна къща Carolina Herrera и прави тоалети за Хилари Клинтън, Лора Буш и Мишел Обама.


Меланиа Тръмп, 2017г.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 17 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.