Следва

Повече такива мъже: Мохамед Али в 13 редки кадъра

На кого му се получи в стилово отношение и на кого не на Инуагурацията вчера

Събитието по встъпване в длъжност на новия американски, 46-ти по ред президент - Джо Байдън вчера във Вашингтон, очаквано бе проследено от милиони хора по целия свят. Студ, малко присъстващи на място хора и много очаквания белязаха Денят, пълен с президенти, кандидат-президенти, съпруги, известни хора, артисти 

Celebrities преди 3 години

Въпросът, който ни вълнува днес, е, как се справиха с това нелеко предизвикателство - да се покажеш в най-добрата си възможна светлина пред милиони хора в сакрален ден като този (клетвата и встъпването в длъжност на президент на САЩ) главните действащи лица. Разбира се, става дума за президента и първата дама, вицето и втория джентълмен, бившите президенти и съпругите им, както и прочутите и по-малко прочути звездни присъствия на церемонията.



Като начало, длъжни сме да признаем, че предната президентска двойка, в по-нежната й част, вдигна летвата жестоко високо. Мелания Тръмп, с осанката, красотата, финеса си е реално недостижима. Освен това тя ОТЛИЧНО знаеше какво и кога да облече. Все едно дали американците продължават вече години да се възмущават на якето й Зара с надпис 'I Really Don't Care, Do U?' или на ултраскъпото й палто... След като можеш да си го позволиш, а и ти приляга като ръкавица, е съвсем ок.


Довиждане, Мелания Тръмп, с 50 брилянтни кадъра


Така или иначе, при такъв стандарт, за следващите дами в тази и подобна позиция очевидно ще е много, много трудно да се доближат до нивото, и в никакъв случай да го прескочат. В което няма нищо лошо, не е задължително да приличаш на околните, на предшествениците си или на когото и да е. Проблем възниква, когато си толкова назад от зададения стандарт, без това да е довело до икономии или кой знае колко внушително послание, че нещата изглеждат тъжни. Още повече, че напънът да се получи е видим (най-съществената грешка в стила!).

Започваме от първите - никакви забележки към едноредното, божествено скроено палто Ралф Лорън на президента Байдън. Ако има нещо перфектно в него, при цялото ни уважение, то е именно тази дреха - перфектна за повода, отлично кореспондираща на енергията и позицията, някак приятно стегната и дори сякаш незабележима, въпреки съвършенството си - попадение в десятката от големия американски майстор Лорън.

Веднага поглеждаме към госпожа доктор (някой трябва да посъветва дамата да спре да натъртва това доктор, все едно да си сложиш едно инж. или доц. пред съпружеската позиция) Джил Байдън, 69-годишната учителка, двукратна втора дама и от вчера - първа на Америка в синьо произведение на известния на местно ниво американски бранд Маркариан Ню Йорк, специализиран в булчински и вечерни облекла. Изключително предвидима, дрехата - комбинация от рокля, манто и маска, е натоварена с толкова много излишен детайл, толкова зле е ушита - вероятно сте видели неприятно усукващите се гънки по гърба и около бюста, толкова е демоде и толкова досадна в директната си "символика" - синьо като вяра и стабилност; американски бранд, за да се подкрепя родното, монохромност, може би като идея за смирение и елегантност и пр.

Лоши бижута, скучна дължина, досаден блясък на ревера... Може би няма да е пресилено, ако кажем, че това е най-скучният тоалет на първа дама на церемония по инаугурация досега. Вероятно д-р Джил Байдън е държала да има препратка към избора на Мелания преди 4 години - пак синьо, без нито една флинтифлюшка обаче, при това на Ралф Лорън, не на "прохождащ" дизайнер. Нищо против начинаещите и неизвестни брандове, напротив, но това е исторически момент, който задава съзнателни и подсъзнателни линии на поведение и очаквания за години напред и то в целия свят. Оставяме настрана походката и увисването на ръката на Джоузеф, идеята да се здрависа с охраната, докато слиза към тържествения подуим и всички останали дребни подробности, които говорят за несигурност у госпожа доктора.

Вицепрезидентът Харис - в лилаво от глава до пети, красивата Камала ни напомня на някаква версия на Мишел Обама, която, безспорно, има нужда от шлифоване, което би могло и да се получи в даден момент. Но би могло и да не се. Яркият цвят вероятно трябва да говори за обединение, сила и стабилност, но всъщност боде очите. Твърде МНОГО от нещо никога не е добре. Лилава рокля, прекомерно дълго лилаво манто, усещането, че не може да диша от стегнатата кройка в областта на гръдния кош, лилавите ръкавици (защо?) и кошмарната огърлица от перли и някакъв метал и кореспондиращи обици... Единствено брошката като знаме, дело на великолепния бижутериен дизайнер Давид Юрман става, нищо нямаше да е същото, ако бе само тя. Самият лилав комплект е рожба на тъмнокожия дизайнер Кристофър Джон Роджърс, факт, който оптимално пасва на линията - да подкрепяме брандовете на тъмнокожи хора, в което няма нищо лошо. 

Вторият джентълмен - Дъглас или Дъг Емхоф, e в двуредно, приятно скроено манто, подписано отново от Ralph Laurent, и е някак подходящо незабележим. Вероятно заради интелигентното му разбиране на ролята, която ще играе, и липсата му на проблем с това, очевидно. Иначе Дъг е адвокат, а симпатичен момент бе как се наведе сръчно, за да потърси падналата обеца на съпругата си.

Сега, на хоризонта изгряват президентът Клинтън и съпругата му Хилъри. Не помним откога не сме виждали нещо толкова лошо, колкото тоалета на госпожа бившия държавен секретар на САЩ. Нямаме сили да напишем и ред за това. Единствено, че от този нюанс на лилавото буквално боли, авторството е на (изненада, обаче никой не е безгрешен) - Ралф Лорън, а
това, че Хилари Клинтън никога не е била притежателка на добър стил, не е оправдание да се появиш така.

Самият Бил Клинтън изглежда точно както всеки път. Някак приятно предвидим, откроимо висок и обичайно спокоен. Толкова спокоен, че заспа по време на речта на новия си колега.

Джордж и Лора Буш изглеждат както винаги, по тях нямаме нито похвали, нито забележки, нито дори мнение. Освен че много си отиват като двойка, а в синьо-черния прочит на дрехите им се съзира красива кореспонденция.  

Не е такъв случаят с Обама - Барак и Мишел. Той е, както обичайно, чудесен. Барак Обама остарява красиво, тялото му е тонизирано, младежки гъвкаво, изправено, а и има усет за стил и детайл. 

Обратно на него, бившата двукратна първа дама Мишел, която се води модна икона в страната на неограничените възможности, и която мигновено бе възпята от колегите ни в Америка, че е показала как се прави! на всички, на нас ни изглежда недобре. Самата тя е каквато винаги сме я виждали - ръка за ръка с любимия, с хубава гъста коса, с добре поставен грим на фотогеничното лице. Само че монохромният ансамбъл с превисока талия на панталоните и извънредно грозен колан, плюс поло и палто от Серджо Хъдсън, пак в някаква лилавикаво-вишнева гама, е безкрайно досаден. Не скучен, не грозен, не моден или немоден, просто никакъв. Все пак, тоалетът има едно достойнство и то е, че очевидно госпожа Обама си го харесва и съответно се чувства добре в него. Огромен плюс. Плюс, който не получават двете главни героини в спектакъла, защото и на д-р Джил и на госпожа VP им личи, че никак, ама никак не се чувстват ок. Камала дори се спъна на стълбите, което мнозина отчетоха като лоша поличба, за нас е просто израз на въпросния дискомфорт и неувереност. Нещо, което облеклото няма право да причинява. Или поне не бива.

Перлата в короната на вчерашния следобед определено е една и това е Гага. Абсолютно нищо не е нужно да се добави към великолепния, модерен, символен, елегантен, тържествен, красив, измислен, прелестен тоалет, ушит за певицата от модна къща Скиапарели, създатели и на брошката - огромна, точно какъвто трябва да е всеки символ на мир, и на маковете в плитките й. Фантастична до последния детайл, разбира се, и в начина, по който изпя както се пее от все сърце Химнът на Америка, в черна кадифена горна част (невероятен усет за детайл у дизайнерите на Скиапарели, поклон!), богатата пола от червена тафта, разкошните кожени ръкавици, украсата в косите... Перфекционизмът би могъл да си има синоним - Гага в Елза Скиапарели, на живо.

Другата голяма звезда - Дженифър Лопес, е в бяло, отгоре до долу, изцяло Шанел. Установихме, съзерцавайки това каскадно изобилие, че дори и Chanel дразни, когато е повече. Само вижте, ние сме дотук.

Фокусът на вниманието се конкретизира вчера и върху младата, 22-годишна тъмнокожа поетеса Аманда Горман, която, разбра се, е най-младият поет, канен на церемония по инуагурация да прочете свои стихове. Разбра се също, че момичето е изключително амбициозно, дори се вижда като президент след време, както и че е облечена от глава до пети в Prada - доста приятно жълто-червено-бяло-черно, ако трябва да сме честни, лъч идея в цялото синьо-лилаво море наоколо, и с пръстени - символ на надежда и мир, подарък от Опра Уинфри.

И накрая - в цялата история се откри един скрит диамант, на който ще посветим хубав отделен материал, и това е Ела Емхоф, доведена дъщеря на Камала Харис, дъщеря на съпруга й от първи брак. Момичето е студент в престижния частен колеж по дизайн Парсънс, има очеваден нюх за мода и детайл, смела е и това е чудесно, обича италианска мода - още един бонус, и съответно е приказна в палтото си Miu Miu и рокля Batsheva. 

Изключително симпатично ни се струва в заключение младото модерно присъствие на внучките на Байдън - Финеган и Натали.

И, разбира се, Бърни Сандърс, звездата на интернет от вчера.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.